Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος Δράση ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος ενάντια στο οικολογικό έγκλημα στον Πηνειό

5 Ιούνη –  Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Δράση  ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος ενάντια στο οικολογικό έγκλημα στον Πηνειό

Αγωνιστική δράση πραγματοποίησαν εκπρόσωποι εργατικών σωματείων των Τρικάλων- στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος -ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος και  ενάντια στο οικολογικό έγκλημα στον Πηνειό. Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε μετά από κάλεσμα του Συνδικάτο Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών Τρικάλων με απαίτηση  για άμεσα, ουσιαστικά και δραστικά μέτρα από την κυβέρνηση, τις δημοτικές αρχές και την Περιφέρεια Θεσσαλίας για να σταματήσει και να αποτραπεί το τεράστιο οικολογικό έγκλημα που συντελείται στον Πηνειό.

Στην ανακοίνωση που μοίραζαν οι εκπρόσωποι των σωματείων στους Τρικαλινούς μεταξύ άλλων τονίζονταν:

«Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι μία ακόμα αφορμή για να βγάλουν οι εργαζόμενοι πολύτιμα συμπεράσματα. Οι τεράστιες περιβαλλοντικές καταστροφές που έχουν συμβεί και στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια με φονικές πλημμύρες και πυρκαγιές, η επαναλαμβανόμενη θανατηφόρα ρύπανση στον Πηνειό ποταμό που προκαλείται από τυροκομικές κι άλλες βιομηχανίες που τον βρωμίζουν με τα λύματά τους, η μετατροπή των βουνοκορφών της περιοχής μας σε δάσος ανεμογεννητριών, η εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και η μετακύλιση του κόστους στον λαό, οι καρκινογόνες καύσεις σκουπιδιών επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά πως το περιβάλλον βρίσκεται στο στόχαστρο των επιχειρηματικών ομίλων, είτε ως δεξαμενή ανεξέλεγκτης άντλησης πρώτων υλών, απόρριψης των αποβλήτων τους, είτε ως ένας ακόμη κερδοφόρος τομέας επενδύσεων. Οι εκάστοτε κυβερνήσεις και τα οι επιχειρηματικοί όμιλοι αντιμετωπίζουν την προστασία από τις περιβαλλοντικές επιδράσεις αποκλειστικά ως αντικείμενο κερδοφορίας, άλλοτε ως “κόστος” που μπορεί να περιοριστεί, άλλοτε ως νέο πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Ο νέος περιβαλλοντοκτόνος νόμος, που πρόσφατα έφερε και ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ στη Βουλή, δίνει γη και ύδωρ στα επιχειρηματικά συμφέροντα για να κερδοφορήσουν, πατώντας πάνω στις ανάγκες των εργαζομένων, του λαού. Η “πράσινη οικονομία“, το “πράσινο NewDeal”, οι “πράσινες επενδύσεις” που ακούμε συχνά δεν έχουν καμιά σχέση με τη γνήσια αγωνία για τη φύση και το πράσινο. Προωθούν νέα κερδοφόρα διέξοδο για τους μεγαλοεπιχειρηματίες, αδιαφορώντας για τις συνέπειες στο λαό, στο περιβάλλον, στα δάση. Άλλωστε και ο ΣΕΒ (Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων) “υποδεικνύει” στην κυβέρνηση την “ταχύτερη περιβαλλοντική αδειοδότηση για περισσότερες επενδύσεις”. Η δήθεν πράσινη ανάπτυξη αποδεικνύεται κατάμαυρη, γιατί κερδισμένοι βγαίνουν οι επενδυτές και χαμένος ο λαός.

Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι το τεράστιο οικολογικό έγκλημα που συντελείται εδώ και πάρα πολλά χρόνια στον Πηνειό και τους παραποτάμους του. Γι’ αυτό και η προκλητική αδιαφορία και η “αυτοδιοικητική” αδράνεια και γι’ αυτό το “φαινόμενο” που “ασπρίζει” τα νερά του Πηνειού και ξεβράζει νεκρά ψάρια. Δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται ούτε η πρώτη φορά που γίνονται καταγγελίες για βιομηχανίες που μολύνουν το ποτάμι, χωρίς όμως ποτέ να ληφθούν ουσιαστικά και δραστικά μέτρα από τους αρμοδίους των κυβερνήσεων και των δημοτικών και περιφερειακών αρχών.

Οι επιπτώσεις από τη μόλυνση του Πηνειού είναι τεράστιες για τη δημόσια υγεία, αφού αρδεύει σημαντικές γεωργικές εκτάσεις, μεταφέροντας τους ρύπους μέσω της τροφικής αλυσίδας σ’ όλη την Ελλάδα.

Η αδυναμία να προστατευτεί ολοκληρωμένα με ευθύνη του κράτους και των κυβερνήσεων έχει φέρει τη λεγόμενη περιβαλλοντική αλλαγή που βιώνουμε όλοι. Νέα προβλήματα που δημιουργούνται στη διατροφή μας, στα προϊόντα που τρώμε μέχρι και τον αέρα που εισπνέουμε.

Είναι ξεκάθαρο και το ζούμε χρόνια, η παράδοση στο μεγάλο κεφάλαιο των ποταμών, των βουνών, του φυσικού περιβάλλοντος για νέες επενδύσεις το καταστρέφει και το βάζει σε νέους κινδύνους. Το περιβάλλον δεν είναι απλά μία πηγή ζωής, η διασφάλιση της προστασίας του είναι καθήκον μας, για τις νεότερες γενιές, για την ποιότητα ζωής μας. Είναι αδύνατο να μπορούμε να ζήσουμε σε ένα περιβάλλον που βάζει μπροστά την κερδοφορία επιχειρηματικών ομίλων.

Απέναντι σε αυτή την επίθεση στο περιβάλλον, στη ζωή, στα δικαιώματά μας για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, οργανώνουμε τη δική μας απάντηση. Να υψώσουμε τείχος αντίστασης σε όλους αυτούς τους σχεδιασμούς.»