H Δημόσια ΣΑΕΚ Βόλου και το 3ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας στο ΤΗΜΜΥ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για δράσεις καινοτομίας
Το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (ΤΗΜΜΥ), και συγκεκριμένα η ερευνητική ομάδα Δημιουργικών Τεχνολογιών Μάθησης (http://ctll.e-ce.uth.gr ), διοργάνωσε εκπαιδευτικές δράσεις για σχεδιασμό καινοτόμων λύσεων που εφαρμόζουν την ψηφιακή τεχνολογία στη βιωσιμότητα. Η δράσεις πραγματοποιήθηκαν στο εργαστήριο υπολογιστών του ΤΗΜΜΥ. Συμμετείχαν το 3ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας και η Δημόσια ΣΑΕΚ Βόλου που επισκέφτηκαν το ΤΗΜΜΥ σε διαφορετικές μέρες, στις 23 και 24 Οκτωβρίου αντίστοιχα. Συνολικά 22 μαθητές συμμετείχαν από το 3ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας συνοδευόμενοι από τις καθηγήτριες κ. Ελένη Αναγνωστοπούλου και κ. Αντιγόνη Κλαρωμένου υπό το συντονισμό του Διευθυντή κ. Αντώνη Πλαγερά. Από τη Δημόσια ΣΑΕΚ συμμετείχαν 50 σπουδαστές συνοδευόμενοι από το Διευθυντή κ. Άρη Παπαθανασίου και τους καθηγητές κ. Θεμιστοκλή Κωνσταντίνου, κ. Κλεοπάτρα Ξάνθη, κ. Δημήτρη Σακαβάλας, κ. Άννα Ηρωϊδου, και κ. Άννα Σαράφη.
Οι μαθητές και σπουδαστές συμμετείχαν σε βιωματικά εργαστήρια για καινοτομία, με δράσεις προσαρμοσμένες στα ενδιαφέροντα, τις γνώσεις, τις δεξιότητες, και το εκπαιδευτικό υπόβαθρο της κάθε ομάδας. Εφάρμοσαν τη σχεδιαστική σκέψη, μια βαθιά ανθρωποκεντρική μεθοδολογία σύνθεσης λύσεων σε δύσκολες προκλήσεις επιχειρηματικότητας και κοινωνικής επιχειρηματικότητας, για να εισάγουν λύσεις που σχετίζονται με τους Στόχους Βιωσιμότητας των Ηνωμένων Εθνών (United Nations Sustainability Goals). Μέσα από διαδικασίες διερεύνησης, ιδεασμού, και σύνθεσης οι συμμετέχοντες παρουσίασαν δημιουργικές ιδέες για την αντιμετώπιση προκλήσεων βιωσιμότητας, όπως η διαχείριση των πλαστικών, η χρήση της ηλεκτροκίνησης για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, η ανακύκλωση, η διατήρηση της βιοποικιλότητας, η ευαισθητοποίηση για τη φτώχεια, και άλλων.
Η δράση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του ερευνητικού έργου eDea (http://edea-project.gr) που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ Ελλάδα 2.0 και στοχεύει στο σχεδιασμό ψηφιακών υπηρεσιών και περιεχομένου για την προώθηση της καινοτομίας. Το έργο υλοποιείται από το 2021 έως το 2025 με συμμετοχή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Πανεπιστημίου Αιγαίου, και των εταιρειών Design4Future και Butlair. Επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου είναι ο Ομ. Καθηγητής του ΤΗΜΜΥ κ. Ηλίας Χούστης. Τις δράσεις συντόνισε το μέλος ΕΔΙΠ του τμήματος κ. Χαρίκλεια Τσαλαπάτα.
——————————-
Η διεπιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, iGEM Thessaly 2024, παρουσίασε το ερευνητικό της έργο “THAELIA”, που στοχεύει στην πρόληψη μιας από τις σοβαρότερες μυκητολογικές ασθένειες της ελιάς, της Βερτισιλλίωσης, η οποία απειλεί σοβαρά την παραγωγή. Το έργο αυτό αντιπροσωπεύει μια βιώσιμη και καινοτόμο απάντηση, συμβάλλοντας σε ένα βιώσιμο μέλλον για την αγροτική οικονομία και προστατεύοντας την πολιτιστική κληρονομιά.
Τα αποτελέσματα δικαίωσαν τις επίπονες προσπάθειες των φοιτητών καθ’ όλη την διάρκεια της χρονιάς μέσω της συμμετοχής στον μεγαλύτερο διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας iGEM στον κόσμο, και η ομάδα απέσπασε για έκτη συνεχή χρονιά χρυσό μετάλλιο, διαγωνιζόμενη ανάμεσα σε παραπάνω από 400 ομάδες παγκοσμίως. Εκτός από χρυσό μετάλλιο, η iGEM Thessaly 2024 είναι η πρώτη ελληνική ομάδα που κατακτά ειδικό βραβείο στον τομέα της Γενικής Συνθετικής Βιολογίας (General Biological Engineering). Η ομάδα διακρίθηκε ως η καλύτερη στην κατηγορία “Νέο Μοριακό Συστατικό” (Best New Basic Part), καθώς κατάφερε να ερευνήσει και να αναπτύξει ένα μοριακό συστατικό/εργαλείο (υποκινητή) που δεν είχε παρουσιαστεί ξανά στον διαγωνισμό. Συνεχίζοντας τις διακρίσεις, το έργο της ομάδας κατέκτησε υποψηφιότητα για το καλύτερο ερευνητικό έργο στις κατηγορίες “Γεωπονία” (Agriculture) και “Εκπαίδευση” (Education).
Τα μέλη της iGEM Thessaly 2024 και φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας είναι:
Καραγιάννη Κατερίνα (Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος),
Κουτσανδρέα Παναγιώτα (Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας),
Στούπα Νεφέλη-Μαρία (Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας),
Κακαδιάρη Μαρία-Ασημίνα (Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας),
Βελιγρατλή Μυρτώ (Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας),
Ξεσφιγγούλης Ιωάννης (Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας),
Τζανάκη Μαρία (Τμήμα Πληροφορικής με εφαρμογές στην Βιοϊατρική),
Ανανιάδης Ευάγγελος (Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών),
Τουχτίδου Χρυσή (Τμήμα Πληροφορικής με εφαρμογές στην Βιοϊατρική),
Χατζούδας Νικόλαος (Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων).
Advisors της ομάδας αποτελούν οι :
Τσιτσιγιάννη Κλαίρη (Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας),
Τερζόπουλος Θεόφιλος (Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας),
Μαλάμου Χριστίνα (Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας),
Ελευθερίου Δημήτρης (Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων),
Καρυπίδης Γρήγορης (Τμήμα Πληροφορικής με εφαρμογές στην Βιοϊατρική).
Instructors:
Μαρία Τσαμπίκα Μανώλη (Biological Research Center Margarita Salas (CIB-CSIC)),
Κατσαούνη Αφροδίτη (VIB-UGent Center for Plant Systems Biology, Rhizosphere Group).
Και οι PIs-Επιστημονικά Υπεύθυνοι:
Ματθιόπουλος Κωνσταντίνος και
Γιακουντής Αντώνης (Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας).
Αρωγοί της προσπάθειας αυτής ήταν κυρίως το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και η Περιφέρεια της Θεσσαλίας. Το πανεπιστήμιο πρόσφερε για 6η συνεχόμενη χρονιά οικονομική και υλική στήριξη στους φοιτητές, καθώς παρείχε τους εργαστηριακούς χώρους και τον εξοπλισμό για την διεξαγωγή όλων των πειραμάτων. Επίσης, η Περιφέρεια Θεσσαλίας παρείχε οικονομική ενίσχυση της ομάδας, η οποία συνέβαλε καθοριστικά στην μετακίνηση και διαμονή των μελών στο Παρίσι για την συμμετοχή στον διαγωνισμό. Τέλος, η ομάδα έλαβε στήριξη από τις εταιρείες ΔΗΜΟΥΛΑΣ ΕΙΔΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ Α.Ε., GAP, The Science Support, MEDIAPHARM, ΔΕΔΔΗΕ, Pfizer Hellas, BioAnalytica A.E, METROLAB ΑΕ, Interlab Ltd, TC Group, Πάρκο Καινοτομίας JOIST, Βιοαγρός, Ανάδρασις MED, IDT και SnapGene.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε το έργο της ομάδας και να επικοινωνήσετε μαζί τους μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσής της Facebook, Instagram, Linkedin αλλά και μέσα από τις ιστοσελίδες τους.
Ιστοσελίδα: https://2024.igem.wiki/thessaly/index.html
Facebook:
https://www.facebook.com/igemthessaly
Instagram:
https://www.instagram.com/igemthessaly?igsh=MTgyaGozc3VycHQzcQ