Ώρα να το κόψουμε!

«Commit to Quit» δηλαδή «Δεσμεύσου να το κόψεις» είναι το μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 31 Μαΐου: στόχος της φετινής καμπάνιας είναι να στηρίξει τα 100 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως που προσπαθούν κάθε χρόνο να «το κόψουν», στον αγώνα τους να εγκαταλείψουν τον καπνό, μέσω μιας σειράς πρωτοβουλιών και ψηφιακών λύσεων.

Η προσπάθεια αυτή περιλαμβάνει και τη Florence -τον ψηφιακό επαγγελματία υγείας του ΠΟΥ- που βοηθά τους καπνιστές να σχεδιάσουν ένα πρόγραμμα για να σταματήσουν το κάπνισμα, καταπολεμά την παραπληροφόρηση σχετικά με την Covid-19 και το κάπνισμα και παραπέμπει τους χρήστες καπνού σε άλλες ψηφιακές υπηρεσίες διακοπής του καπνίσματος. Ο ΠΟΥ έχει επίσης αναπτύξει το πρόγραμμα WhatsApp Quit το οποίο παρέχει υποστήριξη μέσω μηνυμάτων στη δημοφιλή εφαρμογή κατά τη διάρκεια 6 μηνών σε κάθε χρήστη.

Αν και πολλοί καπνιστές επιθυμούν να σταματήσουν το κάπνισμα και τον εθισμό στη νικοτίνη, πολλοί δεν έχουν επαρκή μέσα ή υποστήριξη για να το κάνουν. Χωρίς βοήθεια, μόνο το 4-7% αυτών που προσπαθούν να σταματήσουν το κάπνισμα το πετυχαίνουν.

Το κάπνισμα είναι μια από τις μεγαλύτερες απειλές για την παγκόσμια υγεία, σκοτώνοντας πάνω από 8 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο. Οι κίνδυνοι εκτείνονται πέρα ​​από τη σωματική υγεία των ατόμων, επηρεάζοντας επίσης την κοινωνική και οικονομική ευημερία, με το ετήσιο κόστος του καπνίσματος να εκτιμάται σε 1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως.

Μιας και πρόκειται για εθιστική ουσία, η διακοπή της εξάρτησης από τη νικοτίνη μπορεί να αποδειχθεί δύσκολος αγώνας. Για ορισμένους η διακοπή είναι πιο δύσκολη, ειδικά εάν το κάπνισμα επιδεινώνεται από άλλους εθισμούς ή κοινωνικές δυσκολίες, όπως η ανεργία. Ωστόσο, υπάρχει ελπίδα: με τη βοήθεια καλά σχεδιασμένων υπηρεσιών διακοπής του καπνίσματος, οι χρήστες καπνού μπορούν να νικήσουν τον εθισμό τους στο κάπνισμα και τη νικοτίνη.

Εκτός από τις μακροχρόνιες επιβλαβείς επιπτώσεις της χρήσης καπνού, η διακοπή είναι ιδιαίτερα σημαντική φέτος λόγω της πανδημίας. Ο κορωνοϊός δίνει ένα ακόμη ισχυρό κίνητρο για να σταματήσει κάποιος το κάπνισμα, καθώς οι καπνιστές διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο: Οι υποκείμενες ασθένειες που προκαλούνται από το κάπνισμα είναι βασικοί παράγοντες κινδύνου για θάνατο από την Covid-19 και το κάπνισμα σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα σοβαρής νόσου και θανάτου στους ασθενείς που νοσηλεύονται.

iatrikanews.gr