Ομιλία του συντ. Λυκειάρχη Βασίλη Αρβανίτη για την 25η Μαρτίου στον «Ελεήμονα Σαμαρείτη»

Παρουσία του Αρχιμανδρίτη και ιεροκήρυκα της Μητροπόλεως μας π. Χαρίτωνα Μανιτάρα και πλήθους συμπολιτών, πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 19 Μαρτίου η εορταστική εκδήλωση για την Ελληνική Επανάσταση του 1821, που διοργάνωσαν από κοινού η Ορθόδοξη Χριστιανική Αδελφότητα «Ελεήμων Σαμαρείτης» και η Χριστιανική Ένωση Επιστημόνων Ν. Τρικάλων.

Κεντρικός ομιλητής ο φιλόλογος και επίτιμος Λυκειάρχης κ. Βασίλειος Αρβανίτης που ανέπτυξε το θέμα του βαθύτερου νοήματος του αγώνα του 1821 αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Όλοι οι αγώνες των Ελλήνων εναντίον των ποικιλώνυμων εχθρών από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, γίνονται για την εξασφάλιση ή την απόκτηση της ελευθερίας, αφού –κατά την ελληνική αντίληψη- η ζωή χωρίς την ελευθερία δεν έχει νόημα (ο άνθρωπος γεννήθηκε για να ζει ελεύθερος).

Και πάντοτε οι Έλληνες αγωνίζονται εναντίον υπέρτερων εχθρικών δυνάμεων, ενώ αυτοί τα μόνα όπλα που διαθέτουν είναι το γενναίο φρόνημα, ο άσβεστος για την ελευθερία πόθος, η πίστη στο δίκαιο του αγώνα και η φιλοπατρία, όπλα ηθικά που, κατά κανόνα, δίνουν τη νίκη στους Έλληνες. Και όλα αυτά τα όπλα διατηρήθηκαν αναλλοίωτα στα 400 χρόνια της τουρκικής σκλαβιάς χάρη στους λογίους του Γένους και κυρίως στους ταπεινούς και ανώνυμους μοναχούς και ιερείς, οι οποίοι υπό το τρεμοσβήνον φως του καντηλιού κρατούσαν αμίαντη την ελληνική ψυχή και ακοίμητη την ιδέα της εθνικής αποκαταστάσεως. Έτσι, ο αγώνας του 1821 ερμηνεύεται ως εμμονή των Ελλήνων στην αξία της ελευθερίας, αλλά και ως βαθιά εκ μέρους αυτών συναίσθηση των υποχρεώσεών τους που απορρέουν από το ένδοξο παρελθόν τους. Και το αποτέλεσμα υπήρξε ο απελευθερωτικός αγώνας του ’21 να δικαιωθεί (το δίκαιο υπερισχύει και η αδικία κολάζεται) και ένα τμήμα –έστω- της ελληνικής γης να αποκτήσει την εθνική του ανεξαρτησία. Ακολουθούν οι νικηφόροι Βαλκανικοί πόλεμοι και το θαύμα του ’40. Υποχρέωση όλων μας –και ιδιαίτερα της νέας γενιάς- να φανούμε αντάξιοι των προγόνων μας και να προσφέρουμε ό,τι χρειασθεί σε κάθε ενδεχόμενο νέο εθνικό προσκλητήριο».

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε με επίκαιρα ποιήματα και τραγούδια και έκλεισε με το σύνολο των παρευρισκομένων να ψάλλουν το Τη Υπερμάχω και τον Εθνικό μας Ύμνο.