Ομπρέλα προστασίας της αυθεντικότητας των ΠΟΠ προϊόντων από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

 Με τη χρηματοδότηση του έργου  FoodFACT  για τη φέτα

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας επενδύει  στην καινοτομία για την προστασία και ενίσχυση της αυθεντικότητας των ΠΟΠ προϊόντων της περιοχής, με αιχμή του δόρατος τη φέτα – το κορυφαίο εξαγώγιμο ελληνικό τυρί. Μέσα από τη χρηματοδότηση του ερευνητικού έργου FoodFACT  – «Καινοτόμες Προσεγγίσεις Ανίχνευσης Νοθείας για την Προστασία και Ενίσχυση της Αυθεντικότητας και Ανταγωνιστικότητας των ΠΟΠ Προϊόντων της Θεσσαλίας», η Περιφέρεια στηρίζει τη δημιουργία ενός προηγμένου εργαλείου εντοπισμού νοθείας στη φέτα και σε άλλα ΠΟΠ προϊόντα, συμβάλλοντας καθοριστικά στη διατήρηση της ποιότητας τους και της διεθνούς τους αναγνώρισης

Το έργο υλοποιείται από το Εργαστήριο Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης του Τμήματος Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και έχει ως στόχο την ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων ανάλυσης, όπως η Φασματοσκοπία Υπερύθρου με μετασχηματισμό Fourier (FTIR) σε συνδυασμό με προηγμένες χημειομετρικές τεχνικές, για την ταχεία, μη καταστρεπτική και χαμηλού κόστους ανίχνευση νοθείας στη φέτα και σε άλλα ΠΟΠ προϊόντα. Η καινοτομία του έργου, αφορά στην ανάπτυξη και εφαρμογή χημειομετρικών μοντέλων, τα οποία αξιοποιούν μεγάλο όγκο αναλυτικών δεδομένων, για ταχεία και αξιόπιστη ανίχνευση της νοθείας στη φέτα. Τα μοντέλα αναπτύσσονται με δείγματα αυθεντικής και νοθευμένης φέτας, εκπαιδεύονται στο να αναγνωρίζουν αυτόματα μοτίβα και να ποσοτικοποιούν την παρουσία πρόσθετων συστατικών. Μειώνουν έτσι, την ανάγκη για εξειδικευμένες χημικές αναλύσεις, εξοικονομώντας χρόνο και κόστος, καθώς η αξιολόγηση ολοκληρώνεται σε δευτερόλεπτα χωρίς καταστροφή του δείγματος. Με την υποστήριξη του φορητού οργάνου FTIR, η Πράξη θα επιτρέψει τον επιτόπιο έλεγχο γνησιότητας σε σημεία παραγωγής και διάθεσης προϊόντων, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην προστασία της ποιότητας και της διεθνούς φήμης της φέτας.

Η Πράξη χρηματοδοτείται με το ποσό των 199.896,40 Ευρώ, από το Πρόγραμμα  «Θεσσαλία 2021–2027», στο πλαίσιο της Πρόσκλησης: “Ενίσχυση των ερευνητικών υποδομών και του εξοπλισμού δημόσιων φορέων Έρευνας στη Θεσσαλία”, και θα έχει διάρκεια 24 μηνών. Επιστημονικά Υπεύθυνη της Πράξης είναι η αναπληρώτρια Καθηγήτρια κα. Ελένη Μαλισσιόβα και ο αναπληρωτής επιστημονικά υπεύθυνος ο Καθηγητής Αθανάσιος Μανούρας . Στο έργο θα απασχοληθούν κατ΄ ελάχιστον 3 νέοι επιστήμονες, ενώ για τις ανάγκες υλοποίησης του θα γίνει προμήθεια επιστημονικού εξοπλισμού αξίας 119.926,60 Ευρώ.

Υποστηρικτές της δράσης, από τη φάση υποβολής της πρότασης, είναι η Ένωση Ελληνικών Τυροκομείων (ΕΛΕΝΤΥΡ) και ο Δήμος Ελασσόνας, ενώ ενδιαφέρον για τα αποτελέσματα του έργου έχουν εκδηλώσει τοπικοί συνεταιρισμοί και μεμονωμένοι παραγωγοί τυροκομικών.

Η υποστήριξη του έργου από τον παραγωγικό ιστό υποδηλώνει την ανάγκη για σύνδεση της ακαδημαϊκής κοινότητας με τον τοπικό παραγωγικό τομέα μέσω της εφαρμοσμένης έρευνας. Το έργο περιλαμβάνει επίσης δράσεις εκπαίδευσης, δικτύωσης και διάχυσης αποτελεσμάτων, με ημερίδες, δημοσιεύσεις και δημιουργία υποδομών που θα παραμείνουν στην υπηρεσία των τοπικών επιχειρήσεων και του ερευνητικού οικοσυστήματος.

 

Δημ. Κουρέτας

Σε δήλωση του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας επισημαίνει : «Η φέτα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητας της Θεσσαλίας και της Ελλάδας. Με το έργο FoodFACT, η Περιφέρεια Θεσσαλίας επενδύει στην επιστήμη και στην καινοτομία για να διαφυλάξει την αυθεντικότητα και την προστιθέμενη αξία των προϊόντων μας. Στηρίζουμε την έρευνα που συνδέεται άμεσα με την παραγωγή, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα και τη φήμη της φέτας μας σε παγκόσμιο επίπεδο».