Ο Τρικαλινός Θανάσης Μπαταγιάννης μας εξηγεί γιατί η Ελλάδα έχει την πιο ακριβή βενζίνη στην Ευρώπη

Στη Βουλγαρία ταξίδεψε πρόσφατα με την οικογένεια του ο Τρικαλινός έμπορος Θανάσης Μπαταγιάννης και από μια έρευνα αγοράς που έκανε εκεί, κατέληξε στο συμπέρασμα πως η Ελλάδα έχει την πιο ακριβή βενζίνη στην Ευρώπη.

Με ακριβή ανάλυση, ζυγισμένους υπολογισμούς και αδιάσειστα στοιχεία, ο συμπολίτης μας μας εξηγεί παρακάτω, γιατί η χώρα μας είναι η ακριβότερη σε όλη την Ευρωπαϊκή ζώνη, σχεδόν σε όλα τα είδη:

Η απόδειξη αυτή είναι χτεσινή καθώς επέστρεφα από τη Βουλγαρία κι έβαλα βενζίνη Αμόλυβδη 95 σε πρατήριο ΕΚΟ λίγο πριν τα σύνορα. Να πω εδώ ότι η ΕΚΟ έχει δίκτυο πρατηρίων σε όλη τη Βουλγαρία και μάλιστα με πολύ χαμηλές τιμές, πιο χαμηλές από τη LUΚOIL ( σχεδόν -10,%) και μια Βουλγαρική εταιρεία καυσίμων. Το πρατήριο που έβαλε καύσιμα ήταν μάλλον εταιρικό, η τιμή 2,65 λέβα/λίτρο Χ 0,5215 = 1,38 €/λίτρο , όταν σήμερα στα Τρίκαλα η τιμή είναι από 1,78 και πάνω! δηλ. 0,40 €/λίτρο ακριβότερη ή 29 % πάνω: έβαλα 26,902 λίτρα και πλήρωσα 71,29 λέβα ή 37,18 Ευρώ! Στην Ελλάδα για την ίδια ποσότητα θα πλήρωνα 47,88 Ευρώ δηλ. 10,70 Ευρώ επιπλέον! Το πρατήριο αυτό που ήταν λίγα χιλιόμετρα μετά τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα πιστεύω να τροφοδοτείται από το διυλιστήριο ΕΚΟ στη Θεσσαλονίκη, όπως και η Θεσσαλία, μόνο που εμείς πληρώνουμε για τα ίδια καύσιμα – και οι ονομασίες ήταν ακριβώς οι ίδιες πχ EKO Racing – 40 λεπτά και πλέον το λίτρο, αφού ο πολίτης πληρώνει δεύτερη φορολογία στο κράτος – έμμεση ακόμη πιο επαχθή από την άμεση. Να σημειώσω εδώ ότι σε όλα τα σχεδόν 700 χιλιόμετρα που έκανα στη Βουλγαρία (σύνορα – Σόφια – Πλόντβιβ – επιστροφή) δε συνάντησα ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΔΙΟΔΙΟ σε ένα άριστο οδικό δίκτυο σαν την Ελλάδα και καλύτερο ίσως – πλήρωσα μόνο ηλεκτρονικά με την είσοδο στη χώρα 8 Ευρώ/3-7 μέρες παραμονή στη χώρα, ένα παράβολο κυκλοφορίας. Θα ισχυριστεί κάποιος ότι τα καύσιμα εκεί είναι φθηνότερα επειδή το κόστος ζωής και οι μισθοί είναι χαμηλότεροι, αυτό όμως δεν ισχύει: εστιατόρια, καφές, η εστίαση είχαν ίδιες τιμές με την Ελλάδα και αρκετά ρούχα αφού υπήρχαν ίδιες αλυσίδες π.χ. H & M. Σε κάποια τρόφιμα που πρόλαβα να δω: το γάλα και το γιαούρτι ήταν 40% φθηνότερα από την Ελλάδα (1 λίτρο γάλα: 0,7 λεπτά περίπου), τα τοπικά είδη από ΡΟΔΕΛΑΙΟ ( ενυδατικές, κρέμες για χέρια, σώμα, αρώματα, αφρόλουτρα) πολύ φτηνά, σχεδόν οι μισές τιμές από αντίστοιχα είδη, ενώ για μισθούς δεν έχω πληροφορίες. Το συμπέρασμα που έβγαλα είναι ότι μπορεί στην Ελλάδα να έχουμε μεγαλύτερους μισθούς, αλλά με τις πανάκριβες τιμές που πληρώνουμε σε καύσιμα, διόδια, τρόφιμα πρώτης ανάγκης, η αγοραστική μας δύναμη δεν απέχει από των Βουλγάρων, που είναι πλήρη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά ακόμη δεν έχουν υιοθετήσει το ευρώ.