Ο τομέας Υγείας του ΚΙΔΗΣΟ χαιρετίζει τη διεύρυνση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

Υγεία: Ο… Έλληνας ασθενής.
Η υγεία αποτελεί τον πρωταρχικό παράγοντα που προσδιορίζει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων. Σε όλες τις έρευνες που έχουν γίνει με ερώτημα, πως καθορίζεται η ικανοποίηση των πολιτών, ως πρώτη απάντηση δόθηκε το να έχουν καλή υγεία, με ακόλουθες απαντήσεις τη σταθερή εργασία, τη διατροφή κτλ

Η έννοια της υγείας στη σύγχρονη επιστημονική θεώρηση, δεν περιορίζεται απλά και μόνο στην απουσία ασθένειας, αλλά περικλείει και έννοιες όπως η ευεξία, η ικανότητα εργασίας και κοινωνικής δράσης, περικλείει την έννοια της ψυχικής υγείας αλλά και της πρόληψης.

Βασικές συνιστώσεις για να πούμε ότι μια σύγχρονη κοινωνική δομή λειτουργεί με γνώμονα την καλή υγεία των πολιτών, είναι η ισότητα όλων στην παροχή υπηρεσιών υγείας, στην πρόσβαση και η υψηλή ποιότητα περίθαλψης ανεξάρτητα από την οικονομική κατάστασή τους.

Η παροχή υπηρεσιών υγείας είναι μια λειτουργία δαπανηρή για οποιονδήποτε πάροχο, ειδικά για έναν κρατικό φορέα, από την άλλη όμως, είναι και απόλυτα ανταποδοτική. Μόνο ένας υγιής άνθρωπος μπορεί μέσω της εργασίας του να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο κοινωνικό σύνολο.

Κύριο μέλημα επομένως μιας πολιτείας που ενδιαφέρεται για την ευημερία της, οφείλει να είναι η σωματική και ψυχική υγεία όλων των μελών της.

Η σημερινή πραγματικότητα, όπως αυτή καταγράφεται στην χώρα μας, δεν  απέχει απλώς πολύ από το ιδανικό, κινείται σε ακριβώς αντίθετη κατευθυνση. Τα ασφαλιστικά ταμεία καταρρέουν κάτω από το βάρος των χρεών, τα δημόσια νοσοκομεία λειτουργούν στο κόκκινο και χάρη μόνο στις υπεράνθωπες προσπάθειες των εργαζομένων σε αυτά, η έννοια της πρωτοβάθμιας υγείας αποτελεί ένα ευκαιριακό πολιτικό σύνθημα και η πρόσβαση στο ιδιωτικό σύστημα υγείας και τους ιδιώτες γιατρούς αποτελούν πια προνόμιο μόνο ενός μικρού ποσοστού του πλυθυσμού, των εχόντων.

Και αυτό σε μια χώρα που ήδη από το 1981 με την έλευση της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου δημιουργήθηκε ένα εξαιρετικό δίκτυο κρατικών δομών υγείας , νοσοκομείων και κέντρων υγείας , το γνωστό ΕΣΥ. Σε μια χώρα που είναι από τις πρώτες παγκοσμίως σε παραγωγή επιστημονικού ιατρικού, νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικου.

Όλα αυτά μας ανησυχούν. Και πιο πολύ μας ανησυχεί η αντιμετώπιση της υγείας τα 4 τελευταία χρόνια. Τη διετία 2012-2014 με υπουργούς που απέχοντας πολύ από την κατανόηση των ιδιαιτεροτήτων αυτού του υπουργείου εξάντλησαν τη θητεία τους μέσω πολιτικών αντιπαραθέσεων και ως μέσο πολιτικής προβολής. Η κατηφόρα ολοκληρώθηκε από το δίδυμο του άφαντου και “ανευ χαρτοφυλακίου” Υπουργού κ. Ξανθού και του “νταή” αναπληρωτή Υπουργού, Πολάκη.

-Την ίδια ώρα που το δημόσιο σύστημα, ειδικά της Περιφέρειας της χώρας καταρρέει, κάτω από το βάρος της εξάντλησης των αποθεματικών των νοσοκομείων, των χρεών, της υποστέλεχωσης, της επαγγελματικής εξουθένωσης των εργαζομένων και της έλλειψης βασικών αναλλώσιμων.
-Την ίδια ώρα που οι θάνατοι από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις έχουν αυξηθεί κατακόρυφα και οι ασθενείς περιμένουν ώρες στην ουρά προκειμένου να δουν ένα γιατρό, μέρες ή και μήνες για να κάνουν μία επέμβαση
-Την ώρα που το ποσοστό του ΑΕΠ για την υγεία έχει μειωθεί και άλλο και η νεογνική θνησιμότητα έχει ξεπεράσει κατά πολύ τον μέσο όρο της Ευρώπης.

Αυτή την ώρα βλέπουμε τον κ. Πολάκη να προσλάμβάνει ημετέρους ως Διοικητές, καθαρίστριες και όχι γιατρούς και νοσηλευτές, να υβρίζει τους εργαζόμενους, να συκοφαντεί χωρίς στοιχεία όποιον διαφωνεί μαζί του και να απειλεί δημοσιογράφους και ταυτόχρονα τον καθόλα αρμόδιο Υπουργό κ. Ξανθό, απλά να μην υπάρχει πουθενά.

Εν ολίγης το αγαθό της υγείας των πολιτών βρίσκεται στα χέρια ευκαιριακών και “ολίγων” πολιτικών. Και οι Έλληνες σε απελπισία “χτυπώντας ξύλο” μην τους τύχει τίποτα.

Η λίστα των προβλημάτων μεγάλη και το διαφαινόμενο αδιέξοδο ακόμη μεγαλύτερο.

Τί χρειάζεται;

Το πρώτο που χρειάζεται είναι η άμεση καταδίκη της ασκούμενης αυτή τη στιγμή πολιτικής για την υγεία. Ο κ. Ξανθός πρέπει να καλεστεί να βγεί και να μιλήσει ο ίδιος. Συμφωνεί με τις πρακτικές Πολάκη; Ποια η πρότασή του και ποιό το πρόγραμμά της Κυβέρνησή του.

Όλα δείχνουν, προς ανακούφιση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων, ότι αυτή η Κυβέρνηση μπορεί να μην μακροημερεύσει.

Αυτό σημαίνει ότι η επόμενη μέρα πρέπει να μας βρει έτοιμους. Τόσο ως ΚΙΝΗΜΑ όσο και ως Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Το ΚΙΝΗΜΑ μέσω του τομέα υγείας διαθέτει ήδη έτοιμο ένα προσχέδιο πολιτικής για την Υγεία. Ένα προσχέδιο που λαμβάνει υπόψη τις υπάρχουσες οικονομικές συνθηκές καθώς και την ανάγκη να δωθεί άμεση προτεραιότητα στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας και της Ανάπτυξης. Άλλωστε οι ίδιες οι δομές Υγείας από τη στιγμή που αποκτήσουνε ποιοτικά χαρακτηριστικά μπορούν να αποτελέσουνε πυλώνες ανάπτυξης και εισροής συναλλάγματος, δεδομένου ότι στις Ευρωπαικές Χώρες είναι ήδη πανάκριβη η παροχή Υπηρεσιών Υγείας, ο Ιατρικός Τουρισμός έχει γινει συνείδηση στο εξωτερικό και η φήμη των Ελλήνων Γιατρών βρίσκεται σε υψηλό επιπεδο. Οι δε δυνατότητες της χώρας, τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, παραμένουν δυστυχώς ανεκμετάλευτα και όπως και κάθε τι στη δημόσια σφαίρα υπό τον ασφυκτικό κλοιό του πελατειασμού.

Βασικές συνιστώσες του προγράμματος του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ είναι :

– Η ανάπτυξη δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγεία, κάτι που θα αποσυμφορήσει το Νοσοκομεία. Σε αυτό μπορούν να συμβάλλουν και οι δήμοι με ενθάρυνσή τους από το κράτος, όσο και η έννοια του οικογενειακού γιατρού.

– Η ηλεκτρονική κάρτα υγείας για όλους τους πολίτες, και άμεσα για τον μετανάστη που έρχεται στη χώρα μας και πρόκειται να παραμείνει κάποιο διάστημα. Εκεί θα καταγράφονται όλες οι ιατρικές πράξεις, τα φαρμακα κτλ τόσο από τον ιδιώτη γιατρό όσο και τα νοσοκομεία. Μέτρο βασικό για τη σωστή λειτουργία του ιατρικού ιστορικού και του περιορισμού της άσκοπης σπατάλης χρόνου, φαρμάκων και ιατρικών πράξεων και χρήματος.

Και βέβαια,

– Μεγάλες τομές και μεταρρυθμίσεις που αφορούν τις δομές υγείας και τον προσανατολισμό τους. Το σύστημα υγείας οφείλει να υπηρετεί τον πολίτη τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και θεραπείας.

Δεν αφορά τις βιομηχανίες της υγείας και τα κατεστημένα.

Και όλα αυτά, σε συνδιασμό με τις αλλαγές στο σύστημα ασφάλισης.

Η γνωστή σε όλους μας κατάρρευση του σημερινού ασφαλιστικού καθιστά επιτακτική την επεξεργασία ενός συστήματος συνχρονου που λαμβάνει υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Ελλάδας αλλά και την ήδη υπάρχουσα Διεθνή εμπειρία.

Το γνωρίζουμε και μπορούμε να το κάνουμε.

Γιατί;

Γιατί το έχουμε ξανακάνει και χωρίς να υπολογίσουμε πολιτικό κόστος.

Ας θυμιθούμε μόνο τούτο, πέρα από την ίδρυση του ΕΣΥ.

– Ποια κυβέρνηση τόλμησε να συγκρουστεί με τα σκληρά συμφέροντα βάζοντας μαχαίρι στο χώρο του φαρμάκου.

– Ποια κυβέρνηση θέσπισε την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια, που μείωσαν σημαντικότατα τις δαπάνες για φάρμακα και νοσήλια.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον σημερινό Πρόεδρο του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Γιώργο Παπανδρέου.

Καταφέραμε κάθε χρόνο και για πάντα από το 2010, να κερδίζουν τα κρατικά ταμεία περίπου 2 δις Ευρώ. Κάθε χρόνο κερδίζουν οι πολίτες – γιατί θα τα πλήρωναν με φόρους, έναν ολόκληρο ΕΝΦΙΑ.

Και ακόμη υπάρχει πολύς δρόμος που πρέπει να διανύσουμε.

Οι ιδέες και οι προτάσεις δεν λείπουν.

Αρκεί να τολμήσουμε.

Τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται με τη διεύρυνση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης βρίσκουν τον Τομέα Υγείας του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ έτοιμο να συμβάλλει με προτάσεις και θέσεις, επιστημονικά μελετημένες και ιδεολογικά συνεπείς με την ιστορία, τις αρχές και τις αξίες του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού. Με αυτιά ανοιχτά, στον κοινό μας διάλογο για τη διαμόρφωση του τελικού κοινού μας ολοκληρωμένου σχεδίου για την Υγεία και την Ευημερία των Ελλήνων.

Με τιμή
Πάνος Τσιάρας
Υπεύθυνος του Τομέα Υγείας του ΚΙΔΗΣΟ (Γεώργιος Παπανδρέου)