Ο πόλεμος για το εμβόλιο

Η πρόσφατη ανακοίνωση από ρωσικής πλευράς ότι ανακάλυψε το εμβόλιο κατά του Covid-19 και ότι βρίσκεται πολύ κοντά στην παραγωγή του έγινε αποδεκτή με σκεπτικισμό από τη Δύση. Ένας σκεπτικισμός που δεν φαίνεται να εδράζεται τόσο στις επιφυλάξεις των επιστημόνων για τη ρωσική αυτή επιτυχία όσο στην ευρύτερη καχυποψία της Δύσης απέναντι σε καθετί ρωσικό.

Πέρα ωστόσο από τις επιστημονικές επιφυλάξεις και τις πολιτικές σκοπιμότητες, κρύβεται η ανηλεής κούρσα ανά τον κόσμο για το ποια χώρα και κυρίως ποια φαρμακευτική πολυεθνική θα κόψει πρώτη το νήμα του νέου εμβολίου.

Ο λόγος προφανής: Πέραν της προστασίας έναντι του κορονοϊού, ο οποίος έχει προκαλέσει τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων και έχει αναστατώσει τις κοινωνίες και τις οικονομίες όλου του πλανήτη, το εμβόλιο θα φέρει… κέρδη με ουρά.

Οι ειδήσεις μάλιστα για πρόοδο όσον αφορά το εμβόλιο συνοδεύονται συνήθως και από τα σχετικά άλματα των μετοχών στα χρηματιστήρια των επιχειρήσεων που εμπλέκονται στην έρευνα.

Πρόσφατο ρεπορτάζ του CNBC αναφέρει πως, σύμφωνα με καταγγελίες του Αλεξάντερ Γκίντσμπουργκ, επικεφαλής του ρωσικού ινστιτούτου επιδημολογιακών και μικροβιολογικών ερευνών Γκαμαλέγια, η Δύση προσπαθεί να δελεάσει Ρώσους επιστήμονες να εργαστούν στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ στις έρευνες για το νέο εμβόλιο. Ο Γκίντσμπουργκ δεν κατονομάζει συγκεκριμένες χώρες ή ινστιτούτα.

Στο ίδιο ρεπορτάζ Ρώσος αξιωματούχος δηλώνει στο αμερικανικό κανάλι πως ορισμένα αμερικανικά μέσα και άτομα στις ΗΠΑ διεξάγουν «μεγάλο πόλεμο πληροφοριών» κατά του ρωσικού εμβολίου.

Από την άλλη πλευρά η σπουδή της Ρωσίας να βαφτίσει το νέο εμβόλιο Σπούτνικ 5, που παραπέμπει στον πρώτο ρωσικό δορυφόρο που ταξίδεψε γύρω από τη Γη, εγκαινιάζοντας τον «πόλεμο του Διαστήματος» ανάμεσα στις τότε υπερδυνάμεις ΗΠΑ και ΕΣΣΔ, δεν είναι πιθανότατα άσχετη με το κλίμα Ψυχρού Πολέμου, που συνοδεύει ούτως ή άλλως τις σχέσεις Ουάσιγκτον – Μόσχας τα τελευταία χρόνια.

Αντί για «ευγενή άμιλλα», η κούρσα για την ανακάλυψη του εμβολίου για τον Covid-19 οδηγεί στον «εθνικισμό των εμβολίων», όπως ευφυώς διαπίστωσε χθες ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς.

Η κούρσα για το εμβόλιο εντείνει δυστυχώς τον επιχειρηματικό και όχι μόνο ανταγωνισμό σε βάρος της απαραίτητης και αναγκαίας διεθνούς συνεργασίας.

kathimerini.gr