Ο Κ. Σκρέκας υποδέχθηκε τον Ευρωπαίο Επίτροπο Ενέργειας και Κλίματος

Ο Βουλευτής Π.Ε. Τρικάλων της Ν.Δ. και Πρώην Υπουργός κ. Κώστας Σκρέκας εκπροσώπησε τη Ν.Δ. στη συζήτηση που διεξήχθη στη Βουλή, παρουσία του Ευρωπαίου Επιτρόπου Ενέργειας & Κλίματος κ. Κανιέτε.
Ο κ. Κ. Σκρέκας με την ιδιότητα του Τομεάρχη Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης καλωσόρισε τον Ευρωπαίο αξιωματούχο και κατά την ομιλία του στη Βουλή στάθηκε στην ανάγκη στροφής της χώρας μας, με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας,  Ήλιο, άνεμο, γεωθερμία, υδατικοί πόροι, βιομάζα κλπ.. Ο κ. Κ. Σκρέκας υπογράμμισε πως θα πρέπει να υπάρξει μια «πανευρωπαϊκή αγορά ενέργειας» τονίζοντας ότι «αυτή η προώθηση της Ενεργειακής Ένωσης πιστεύουμε ακράδαντα ότι θα συμβάλει στην άμβλυνση των ενεργειακών ανισοτήτων και σε ό,τι αφορά τις τιμές μεταξύ της ενέργειας, μεταξύ των κρατών- μελών».
Αναλυτικά η τοποθέτηση του κ. Κ. Σκρέκα στη Βουλή, ενώπιον του Ευρωπαίου Επιτρόπου Ενέργειας & Κλιματος:
 
«Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,
θα ήθελα και εγώ με τη σειρά μου και εκ μέρους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να καλωσορίσω τον Επίτροπο Ενέργειας και Κλίματος κ. Κανιέτε.
 Επίσης, να αναφέρω τη σημαντική παρουσία του Γενικού Διευθυντή της Διεύθυνσης Ενέργειας και Κλίματος κ. Ριστορί και να πω, ότι έρχεστε στη χώρα μας σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο, καθώς, κύριε Επίτροπε, ξέρετε πολύ καλά, ότι η Ελλάδα διανύει τον 8ο χρόνο πια μιας κρίσης, η οποία έχει φέρει ύφεση στη χώρα και πτώση του Α.Ε.Π. κατά 25%, περίπου, καθώς και μεγάλη ανεργία με περίπου 1 εκατ. ανέργους Έλληνες συμπολίτες μας.
Επίσης, έχει φέρει στα όρια της αντοχής της την κοινωνική συνοχή, η οποία κινδυνεύει να διαρρηχθεί σε μόνιμη βάση.
Μοναδική αναλαμπή θα πω, ότι υπήρξε το 2014, αλλά, δυστυχώς, από τότε πραγματικά ζούμε μια στασιμότητα, η οποία δεν δείχνει ποιο είναι το φως στο τούνελ.
Βέβαια, προέρχεστε από μια χώρα την Ισπανία, που έχει περάσει τα ίδια που έχουμε περάσει και εμείς και έχει δει φως στο τούνελ.
Ελπίζουμε, λοιπόν, όλα αυτά να αλλάξουν και σε αυτή την προσπάθεια σημαντικό ρόλο παίζει  ο τομέας της ενέργειας, γιατί πιστεύουμε, ότι η ενέργεια, η ανάπτυξη και η κοινωνική ευημερία είναι έννοιες Χωρίς επάρκεια  ενέργειας με ασφάλεια εφοδιασμού σε σταθερές και χαμηλές τιμές, δεν είναι δυνατή η διασφάλιση μιας μακροπρόθεσμης και βιώσιμης ανάπτυξης που είναι το ζητούμενο σήμερα και για τη χώρα μας, αλλά και για την Ευρώπη. Γι’ αυτό και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που  και εσείς ως Επίτροπος, προωθείτε σε επίπεδο Ε.Ε. κατευθύνσεις, που διασφαλίζουν την αειφόρο ανάπτυξη στην Ευρώπη και στα κράτη – μέλη. Κατευθύνσεις, οι οποίες βασίζονται σε τρεις άξονες. Πρώτον, ασφαλείς υποδομές που διασφαλίζουν την αξιόπιστη παροχή ενέργειας, ανάλογα με τη ζήτηση, δεύτερον, μια ανοικτή αγορά στην παροχή ενέργειας με σεβασμό στο δίκαιο του ανταγωνισμού, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται χαμηλό ενεργειακό κόστος για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τη βιομηχανία και τρίτον, ενεργειακή κατανάλωση με σεβασμό στο περιβάλλον μέσα από τη μείωση των εκπομπών αερίων  του θερμοκηπίου, της ρύπανσης και της εξάρτησης από καύσιμα που προκαλούν ρύπους.  Ξέρουμε όλοι τους στόχους για το 2020, αλλά θα ήθελα να τονίσω αναφορικά με τις προτεραιότητες της στρατηγικής που εσείς υλοποιείτε, την ανάγκη οικοδόμησης μιας πανευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας. Με την κατασκευή διασυνδέσεων και ηλεκτρικών, αλλά και αγωγών φυσικού αερίου,  τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου και άλλες υποδομές. Αυτή η προώθηση της Ενεργειακής Ένωσης πιστεύουμε ακράδαντα ότι θα συμβάλει στην άμβλυνση των ενεργειακών ανισοτήτων και σε ό,τι αφορά τις τιμές μεταξύ της ενέργειας, μεταξύ των κρατών- μελών.
Θα ήθελα κύριε Επίτροπε σε αυτό το σημείο να τονίσω και να φέρω ένα παράδειγμα, ότι σε ό,τι αφορά τους βιομηχανικούς καταναλωτές, στη χώρα μας. Σήμερα μια βιομηχανία αγοράζει ενέργεια σε κόστος έως και διπλάσιο από μια αντίστοιχη βιομηχανική παραγωγή σε μια ανεπτυγμένη βιομηχανικά χώρα της Δυτικής Ευρώπης. Αν σε αυτό συνυπολογίσουμε ότι δανείζεται με κόστος χρήματος έως και 5 φορές πιο ακριβό από το κόστος χρήματος που δανείζεται μια αντίστοιχη παραγωγική βάση σε άλλες χώρες, καταλαβαίνετε πόσο δύσκολη είναι η επιβίωση αυτών των βιομηχανιών, αυτών των παραγωγικών μονάδων στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να διακινδυνεύονται χιλιάδες εκατοντάδες θέσεις εργασίας.
Δεν θα ήθελα να υπεισέλθω λόγω του περιορισμένου χρόνου σε πολλές λεπτομέρειες σε ό,τι αφορά τους στόχους του 2030, τα ανέφερε άλλωστε η συνάδελφος από την συμπολίτευση, θα ήθελα όμως εδώ, να πω, ότι οι στρατηγικές κατευθύνσεις της Ευρώπης, αποτελούν βέβαια και στρατηγικές κατευθύνσεις και υλοποιήσεις της Ελλάδας. Θα πρέπει όμως  σε όλα αυτά να συνυπολογίσουμε μια πραγματικότητα που  εξαιτίας της κρίσης διογκώνεται ακόμη περισσότερο, αναδεικνύεται και στη χώρα μας, αλλά και την Ευρώπη και αφορά την ενεργειακή φτώχεια. Δυστυχώς, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, κύριε Επίτροπε, στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη αυξάνονται τα νοικοκυριά, τα οποία πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα σε βασικά είδη ανάγκης. Πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα στο φαγητό και στο ηλεκτρικό ρεύμα. Και γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει άμεσα να σχεδιαστεί ένα δίκαιο σύστημα αντιμετώπισης αυτού του φαινομένου και στήριξης των ευπαθών ομάδων και των αδυνάμων, χωρίς όμως από την άλλη να διακινδυνεύεται η βιωσιμότητα της των λειτουργών της ενεργειακής αγοράς.
Θα ήθελα επίσης να τονίσω μεταξύ άλλων, έχουν αναφερθεί και θα αναφερθούν πιστεύω και από τους υπόλοιπους συναδέλφους, το γεγονός ότι η χώρα μας έχει ένα τεράστιο δυναμικό σε Α.Π.Ε.. Ήλιος, άνεμος, γεωθερμία, υδατικοί πόροι, βιομάζα πρέπει με λελογισμένο και εξορθολογισμένο τρόπο να αξιοποιηθούν.
Επίσης, η γεωγραφική θέσης της χώρας, όπως τονίστηκε και προηγουμένως, δίνει τη δυνατότητα να ισχυροποιηθεί και να αναπτυχθεί ως ένας ενεργειακός κόμβος, αφού βέβαια γίνουν οι απαραίτητες υποδομές και οι διασυνδέσεις και γι’ αυτό το λόγο ζητάμε και τη στήριξή σας σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση αυτών των επενδύσεων που πρέπει να γίνουν και αυτών των υποδομών που είναι χρήσιμες, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη όλη. Ευχαριστώ».