Ο γρίφος για την κατάθεση Ανδρουλάκη

Οι συντεταγμένες που θα επιλέξει ο Νίκος Ανδρουλάκης στην πρώτη παρουσία του σε κοινοβουλευτική διαδικασία και μάλιστα στο ανώτατο επίπεδο, συγκεντρώνουν το πολιτικό ενδιαφέρον. Έως και αργά το βράδυ της Πέμπτης αποτελούσαν έναν γρίφο, καθώς οι πληροφορίες από την Χαριλάου Τρικούπη – στις οποίες ήταν διαρκώς στραμμένες και οι κεραίες της Νέας Δημοκρατίας – είχαν αντικρουόμενα χαρακτηριστικά. 

Εξ’ου και η προσαρμογή στη γαλάζια προετοιμασία η οποία εστιάζεται σε διαφορετικά σενάρια, καθώς ένα από τα ενδεχόμενα, που συγκέντρωνε κάποιες πιθανότητες, με βάση την ερμηνεία των διαρροών από το στρατόπεδο του ΠΑΣΟΚ, ήταν ο Νίκος Ανδρουλάκης να προέβαινε σε μια τοποθέτηση, αλλά να μη δεχόταν ερωτήσεις από το 29μελές σώμα και να αποχωρούσε από την εξεταστική επιτροπή.

Κατά τη γαλάζια ανάγνωση σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται και η πράσινη επισήμανση ότι η τοποθέτηση Ανδρουλάκη θα κινηθεί σε γενικότερα ζητήματα δημοκρατίας, που δεν αφορούν μόνο την δική του υπόθεση, αλλά χωρίς να διευκρινίζεται εάν ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θα καλύψει δια της παρουσίας του όλα τα μήκη και τα πλάτη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας που έχει συγκροτηθεί για την υπόθεση του.

Στο ενδεχόμενο πάντως που η πυξίδα του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι ρυθμισμένη με την τακτική της πλήρους αξιοποίησης των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής, αξιόπιστες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν στο Liberal.gr, ότι η αρχιτεκτονική της γαλάζιας ομάδας για την κατάθεση του,  θα συνάδει απόλυτα  με τη θεσμική ιδιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη και το σεβασμό που προσήκει προς το πρόσωπο του.

Η ίδια ροή πληροφοριών κατατείνει στο ότι τα ερωτήματα που θα απευθυνθούν στον κ. Ανδρουλάκη θα είναι περιορισμένα σε αριθμό και πέραν της γενικής φύσης θα έχουν και στοχευμένο χαρακτήρα. Αν δεν υλοποιηθεί η εκδοχή που θέλει την παρουσία του Νίκου Ανδρουλάκη να είναι βραχύβια και αμέσως μετά την πολιτική δήλωσή του, να καταγγέλλει τη διαδικασία που ακολουθήθηκε και να ανοίγει την πόρτα της εξόδου, τότε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα κληθεί να απαντήσει στο ερώτημα που συμπυκνώνεται στη φράση: «Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι ο Μητσοτάκης έδωσε την εντολή να σας παρακολουθήσουν;»

Ακόμη από τον κ. Ανδρουλάκη ανάλογα και με τις αναφορές που θα διατρέξουν την εισηγητική του τοποθέτηση, θα ζητηθεί να εκφράσει την άποψη του για τις εγγυήσεις οι οποίες θα πρέπει να εισαχθούν στην επιχειρησιακή λειτουργία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Όλα δείχνουν πάντως ότι εκτός απροόπτου, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θα απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα, καθώς έγκυρη πηγή μετέδιδε προς το Liberal.gr, ότι μετά την σύσκεψη με τους στενούς συνεργάτες και τους δικηγόρους, θα αποφύγει μια επιλογή έντασης.

Μια κίνηση που θα ήγειρε και την θεσμική αντίδραση της εξεταστικής επιτροπής, με την υπενθύμιση από μέρους του Προεδρείου ότι η παρουσία του συνεπάγεται και την ανταπόκριση στις προβλεπόμενες διαδικασίες. Σε κάθε περίπτωση πάντως η γαλάζια διαβεβαίωση είναι ότι στόχος δεν είναι να δυναμιτιστεί το πολιτικό κλίμα.  

Ως πρόκριμα πάντως των διαθέσεων να δημιουργηθούν διακομματικά ερείσματα γύρω από την ανοιχτή συζήτηση για την οχύρωση του πλαισίου λειτουργίας της ΕΥΠ, εκλαμβάνεται και η κυβερνητική απάντηση που δόθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής με αφορμή την κατάθεση των τριών τροπολογιών που κατατέθηκαν από το ΠΑΣΟΚ.

 Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης….περιμένει τα συμπεράσματα της εξεταστικής επιτροπής όπως έχει πει και ο πρωθυπουργός που πέρα από την οποιαδήποτε αναφορά στα πραγματικά γεγονότα θα κάνει και προτάσεις», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Απευθυνόμενος προς τη Γραμματέα της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, Ευαγγελία Λιακούλη, ο κ. Πλεύρης συμπλήρωσε: «Αντίστοιχα λαμβάνει ότι προτάσεις υπάρχουν για να υπάρξει συνολικό σχέδιο νόμο και συνεπώς και οι τροπολογίες τις οποίες έχετε καταθέσει θα αποτελέσουν αντικείμενο της διαβούλευσης που θα γίνει για το συνολικό σχέδιο νόμου».

Με την παρουσία πάντως Ανδρουλάκη κλείνει ο κύκλος των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής, με τα κόμματα να λαμβάνουν ολιγοήμερη προθεσμία για να παραδώσουν τα πορίσματα τους. 

liberal.gr