O Αγοραστός στο Κιλελέρ

«Ένας ανεπτυγμένος αγροτικός τομέας με τους παραγωγούς οικονομικά ισχυρούς στη  γη και τα κοπάδια τους σε μια ευημερούσα Θεσσαλία είναι η μεγαλύτερη δικαίωση για εκείνους που θυσίασαν τη ζωή τους πριν από 107 χρόνια», επισήμανε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός κατά την ομιλία του σήμερα στον εορτασμό της 107ης επετείου από την εξέγερση των αγροτών στο Κιλελέρ.

Ο κ. Κ. Αγοραστός ξεκίνησε την ομιλία του για την εξέγερση του Κιλελέρ χρησιμοποιώντας μία φράση του αείμνηστου Κωστή Μοσκώφ «Μια παλιά ιστορία, επιμόνως σύγχρονη», ενώ εξιστορώντας πως μια αλλαγή στο φορολογικό σύστημα της εποχής εκείνης επιβάρυνε τη θέση των κολίγων με ευνοημένους τους τσιφλικάδες και με χαμένο το Δημόσιο αφού τα φορολογικά έσοδα περιορίστηκαν στο 1/3, είπε με νόημα:

«Ακούγοντάς το αυτό είμαι βέβαιος ότι το μυαλό όλων σας πηγαίνει στις εξωπραγματικές, τις εξοντωτικές, όπως εσείς οι αγρότες έχετε χαρακτηρίσει, επιβαρύνσεις που είναι ήδη πραγματικότητα με το νέο φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα.

Στην ουσία, βεβαίως, και οι ασφαλιστικές εισφορές, μια μορφή φορολογικής επιβάρυνσης είναι και πάντως καταλήγει στο ίδιο αποτέλεσμα: ο αγρότης να μοιράζεται ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής, της σοδειάς του με το κράτος – ακόμη και το 60%.

Και πραγματικά είναι εύλογο το ερώτημα: Οι υπηρεσίες που παρέχει το κράτος στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους αξίζουν αυτήν την επιβάρυνση; Θεωρώ ότι όλοι μας γνωρίζουμε την απάντηση. Το κράτος λείπει εκεί που χρειάζεται (για παράδειγμα στην υγεία) και περισσεύει εκεί που δεν χρειάζεται».

Ο κ. Κ. Αγοραστός ονομάτισε ως ένα από τα πλέον κραυγαλέα και  προκλητικά παραδείγματα τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις για τις οποίες ανέφερε

«Ενώ το Δημόσιο θεσμοθέτησε πριν από 6 χρόνια τις αιρετές Περιφέρειες, ενώ δηλαδή έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός -θυμίζω ότι όλες οι ώριμες δημοκρατίες του πλανήτη έχουν ισχυρούς θεσμούς περιφερειακής διακυβέρνησης -, ταυτόχρονα έκανε ένα βήμα προς τα πίσω με τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, ένα θεσμό από τη ναφθαλίνη.

Και όχι μόνο θέσπισε τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις αλλά αρκετές διευθύνσεις τους έχουν περίπου το ίδιο αντικείμενο με αυτές των αιρετών Περιφερειών. Αναφέρω συγκεκριμένα αυτές που αφορούν τους αγρότες όπως είναι η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, η Διεύθυνση Υδάτων, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος.

Έτσι, πρόσθεσε ένα ακόμη παντελώς άχρηστο επίπεδο στη δημόσια διοίκηση με ότι αυτό συνεπάγεται σε επιπλέον χρόνο και κόπο, άρα ταλαιπωρία, για τους πολίτες και εν προκειμένω τους ανθρώπους της παραγωγής.

Το ακόμη χειρότερο είναι ότι σε μια εποχή που το Δημόσιο έχει αδειάσει λόγω των αθρόων συνταξιοδοτήσεων και οι προσλήψεις γίνονται – όταν γίνονται –με το σταγονόμετρο, διατηρούνται υπάλληλοι σε υπηρεσίες χωρίς αντικείμενο ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν νευραλγικές υπηρεσίες για τους αγρότες και κτηνοτρόφους που δεν έχουν επαρκές προσωπικό. Το παράδειγμα των Κτηνιατρικών υπηρεσιών δεν είναι το μόνο αλλά είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό».

Ο κ. Κ. Αγοραστός υπενθύμισε «τους αγώνες της Ένωσης Περιφερειών να σταματήσει αυτός ο παραλογισμός με την κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και τη μεταφορά του προσωπικού και των αρμοδιοτήτων τους στις αιρετές Περιφέρειες», και προς αυτήν την κατεύθυνση ζήτησε την προσωπική συμβολή των παρισταμένων εκπροσώπων της κυβέρνησης και των κομμάτων.

 

ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας επανέλαβε ότι «η Ελλάδα σήμερα χρειάζεται μια Παραγωγική Επανάσταση ιδίως στον αγροτικό τομέα» και κάλεσε το κεντρικό κράτος «να προχωρήσει χωρίς χρονοτριβή, με γενναίες και τολμηρές αποφάσεις σε

-Σημαντική μείωση των φορολογικών συντελεστών και εξορθολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών.

-Μείωση του ΦΠΑ στα εφόδια και άλλα μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής που παραμένει στα ύψη παρά το ότι η χώρα μας βρίσκεται 8-9 χρόνια σε ύφεση.

-Χρηματοδότηση του αγροτικού τομέα από το τραπεζικό σύστημα με λογικά επιτόκια,

-Διασφάλιση επαρκών ποσοτήτων ποιοτικού νερού στη Θεσσαλία με μια σειρά έργων και με μεταφορά νερού από τον Αχελώο,

-Ενίσχυση της εξωστρέφειας, της καινοτομίας και της συνεργασίας».

 

ΑΝΕΠΙΤΡΕΠΤΗ Η ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΣΤΟ ΠΑΑ

Ο κ. Κ. Αγοραστός έκανε εκτενή αναφορά στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-20, για την υλοποίηση του οποίου σημείωσε ότι «είναι ανεπίτρεπτη η καθυστέρηση δεδομένων των τεράστιων αναγκών του αγροτικού τομέα και των απαιτήσεων της εποχής.

Αυτό είναι το μήνυμα που μας μεταφέρουν καθημερινά σε μένα, τους αντιπεριφερειάρχες, τους περιφερειακούς συμβούλους, τους συνεργάτες μας οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι. Κι ανάλογη εικόνα υπάρχει και στις άλλες περιφέρειες όπως διαπιστώθηκε  προχθές στο ΔΣ της Ένωσης Περιφερειών», εξήγησε και έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι «ενώ οι αιρετές Περιφέρειες καλούνται να διαχειριστούν το 37,1% των πόρων του ΠΑΑ 2014-20, μέχρι σήμερα στις περιφέρειες έχει εκχωρηθεί μόλις ένα μέτρο: οι νέοι αγρότες. Ωστόσο ούτε η αξιολόγηση των αιτήσεων χιλιάδων νέων αγροτών προχωρά με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης».

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας έκανε ειδική αναφορά και στο μέτρο «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα», το γνωστό πρόγραμμα μείωσης της νιτρορύπανσης, επανέλαβε ότι η Περιφέρεια είχε ζητήσει από το Υπουργείο να το προκηρύξει από την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο και επισήμανε ότι οι Θεσσαλοί αγρότες «περιμένουν την προσωπική διαβεβαίωση του Θεσσαλού υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης ότι η Θεσσαλία θα έχει το μερίδιο που πρέπει διότι το πρόγραμμα είναι κυριολεκτικά ζωτικής σημασίας για το περιβάλλον στην περιφέρειά μας.

 

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑ ΕΞΗΓΗΣΕΙ ΓΙΑΤΙ ΕΝΩ ΥΠΆΡΧΟΥΝ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ – ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ, ΔΕΝ ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΕΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥ ΠΑΑ

«Στην αιρετή Περιφέρεια Θεσσαλίας έχουμε υλοποιήσει ένα άνευ ιστορικού προηγουμένου πρόγραμμα στήριξης του αγροτικού τομέα με έργα, δράσεις και επενδύσεις προϋπολογισμού 392 εκατ. ευρώ.

Στο νέο ΠΑΑ έχουμε διασφαλίσει σε πρώτη φάση 100 εκατ. ευρώ, τα οποία είναι βέβαιο πως θα αυξηθούν σημαντικά στην πορεία.

Συνεπώς, αφού είναι διαθέσιμοι οι πόροι,

είναι έτοιμος ο διοικητικός μηχανισμός των περιφερειών,

είναι αδιαμφισβήτητη η αποτελεσματικότητα των περιφερειών στο ΕΣΠΑ αφού παραλάβαμε το ΕΣΠΑ στο 18-20% και το ολοκληρώσαμε στο 125%,

τότε η κυβέρνηση και ειδικότερα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης θα πρέπει να απευθυνθεί στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους και να τους εξηγήσει

γιατί δεν εκχωρεί τα μέτρα στις περιφέρειες

και γιατί δεν προχωρεί στις προκηρύξεις ώστε σταδιακά να παροχετευθεί ζεστό χρήμα στην πραγματική οικονομία», έκρινε αναγκαίο ο κ. Κ. Αγοραστός και πρόσθεσε με νόημα: «αναφέρομαι στις προκηρύξεις των μέτρων, όχι στις προδημοσιεύσεις υπουργικών αποφάσεων…»

 

ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΤΑ 500% ΣΤΙΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΝΩΠΩΝ ΦΡΟΥΤΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Στην ομιλία του ο κ. Κ. Αγοραστός προέβη και σ’ ένα περιεκτικό απολογισμό του έργου της αιρετής Περιφέρειας αναφέροντας ενδεικτικά ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας

-«είναι η πρώτη που θέσπισε και λειτούργησε μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων, ο οποίος παρενέβη αποτελεσματικά σε πολλές περιπτώσεις.

-Στη Θεσσαλία εφαρμόσαμε πιλοτικό πρόγραμμα φυτοπροστασίας στο βαμβάκι. Το πρόγραμμα ξεκίνησε από την ΠΕ Λάρισας, επεκτάθηκε σε όλες τις ΠΕ της Θεσσαλίας και πλέον με τη συνεργασία του υπουργείου εφαρμόζεται σ’ όλη την Ελλάδα με κατά κοινή ομολογία εξαιρετικά αποτελέσματα».

«Το δυναμικό της Θεσσαλίας στον πρωτογενή τομέα είναι τέτοιο που μπορεί να απογειώσει την τοπική οικονομία», υποστήριξε ο κ. Κ. Αγοραστός και παρέθεσε το εξής στοιχείο:

«Ένα στοιχείο και μόνο: από το 2012 έως το 2016 οι εξαγωγές νωπών φρούτων της Θεσσαλίας αυξήθηκαν κατά 500% και σ’ αυτό συνέβαλαν καθοριστικά και οι υπηρεσίες της περιφέρειας. Δεν είναι τυχαίο ότι η περιφέρεια είναι παρούσα στις πιο σημαντικές εκθέσεις στην Ευρώπη αλλά και ευρύτερα.

Φανταστείτε, λοιπόν, όταν γίνει – γιατί θα γίνει – η μετάβαση από την περιφερειακή αυτοδιοίκηση στην περιφερειακή διακυβέρνηση ώστε το κέντρο αποφάσεων και ότι χρειάζονται παραγωγοί και επιχειρήσεις να είναι εδώ στον τόπο μας, τι έχει να γίνει στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα στον τόπο μας», επισήμανε καταχειροκροτούμενος.