Νέο υπερσύγχρονο μηχάνημα στην «ΟΡΑΣΗ»

Νέο υπερσύγχρονο μηχάνημα στην «ΟΡΑΣΗ»-AVEDRO Κερατόκωνου Κερατοειδικό CrossLinking: Ένα νέο πρότυπο της φροντίδας για τον Προοδευτικό κερατόκωνο

Τα τελευταία χρόνια μια καινούρια μέθοδος ήρθε στο προσκήνιο μετά τις απαραίτητες κλινικές δοκιμές. Η αντιμετώπιση με υπεριώδη ακτινοβολία (UVA). Η διεθνής ονομασία της μεθόδου είναι UV-collagen cross linking που σημαίνει αναδιάταξη των κολλαγόνων ινών με τη χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας. Ουσιαστικά πρόκειται για πολυμερισμό του κολλαγόνου του κερατοειδή.

Χρησιμοποιώντας μια παχύρρευστη ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2) με το μηχάνημα αυτό μπορούμε να σταθεροποιήσουμε τον κερατόκωνο που εξελίσσεται και να προλάβουμε την μεταμόσχευση του κερατοειδή. Επίσης παρέχει τη δυνατότητα της σταθεροποίησης του αποτελέσματος μετά από επεμβάσεις διαθλαστικής χειρουργικής σε οριακά περιστατικά.

Η διαδικασία έχει ως εξής: αφού αφαιρέσουμε το επιφανειακό στρώμα του κερατοειδή (επιθήλιο), ενσταλάζουμε σταγόνες μιας ουσίας που λέγεται Ριβοφλαβίνη για 10 λεπτά.

Η ουσία αυτή εμποτίζει το στρώμα του Κερατοειδή

Ακολουθεί ακτινοβόληση του ματιού για άλλα 4 λεπτά με UVA. Ο συνολικός χρόνος θεραπείας για τον κάθε οφθαλμό ανέρχεται περίπου στα 15 λεπτά. Στο τέλος τοποθετείται θεραπευτικός φακός επαφής και ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του.

Υποψήφιοι για την παραπάνω θεραπεία είναι άτομα που έχουν διαγνωσμένο κερατόκωνο μετά την κλινική εξέταση και την Τοπογραφία Κερατοειδούς αλλά και άτομα με συναφείς εκφυλιστικές παθήσεις (π.χ. περιφερική κερατολέπτυνση) ή άτομα που παρουσίασαν εκτασία μετά από διαθλαστική χειρουργική.

Η επιδείνωση και εξέλιξη της βλάβης γίνεται αντιληπτή από τον ασθενή κυρίως από την ανάγκη συχνής αλλαγής των γυαλιών ή των φακών επαφής λόγω αύξησης της προκαλούμενης από τον κερατόκωνο διαθλαστικής ανωμαλίας. Η τεκμηρίωση της διάγνωσης γίνεται από τον οφθαλμίατρο με ειδικές εξετάσεις όπως η τοπογραφία και η παχυμετρία του κερατοειδούς.

Μη ιδανικοί υποψήφιοι για τη θεραπεία αυτή είναι: άτομα μεγαλύτερα των 35 ετών με σταθερό κερατόκωνο, γυναίκες έγκυες ή που θηλάζουν, άτομα με ιστορικό απλού έρπητα στο μάτι, ιστορικό χημικών εγκαυμάτων κερατοειδούς, άτομα αλλεργικά στη Ριβοφλαβίνη κ.α.

Η σωστή επιλογή των ασθενών και η καλή εφαρμογή της μεθόδου καθιστούν τη θεραπεία ασφαλή και αποτελεσματική αφού ήδη με τα πρώτα στοιχεία φαίνεται να μειώνεται η ανάγκη για διενέργεια μεταμοσχεύσεων κερατοειδούς σε ποσοστό άνω του 90%.

 

Αντώνης Μεταξιώτης

Χειρουργός οφθαλμίατρος-Επιστημονικός υπεύθυνος για την διαθλαστική χειρουργική

Μ.Η.Ν «ΟΡΑΣΗ»-Τρίκαλα