Ν. Λέγκας: Οι εγγυήσεις προς τον τραπεζικό τομέα να περάσουν και στην πραγματική οικονομία

49018731_copy

Στην ανάγκη οι εγγυήσεις προς τον τραπεζικό τομέα να περάσουν στην πραγματική οικονομία εστίασε ο βουλευτής Τρικάλων και πρώην υφυπουργός Ν. Λέγκας κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου συζητήθηκε το νομοσχέδιο «Αναμόρφωση πλαισίου λειτουργίας Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους, Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών, σύσταση Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας και άλλες διατάξεις».

Ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας εξέφρασε ωστόσο τις επιφυλάξεις του καθόσον ο ρυθμός της πιστωτικής επέκτασης προς τον ιδιωτικό τομέα, που ήδη ήταν αρνητικός τους δύο πρώτους μήνες του έτους, αναμένεται να παραμείνει και να διευρυνθεί περαιτέρω σε αρνητικά επίπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια του 2011.

 

Κοντά σε όλα αυτά, όπως τόνισε, υπάρχει μία ακόμη αρνητική παράμετρος που έχει να κάνει με την υποχρέωση πλέον των ελληνικών τραπεζών να υποβάλουν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχέδιο απεξάρτησης από τις εγγυήσεις και τα ποσά που τους έχουν χορηγηθεί. Σχέδιο που μεταξύ των άλλων προβλέπει περιορισμό του ενεργητικού αλλά και των χορηγήσεων.

Ο Ν. Λέγκας παράλληλα υπενθύμισε την κριτική που ασκήθηκε στη Νέα Δημοκρατία την περίοδο που πήρε την πρωτοβουλία για τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος αλλά και τους χαρακτηρισμούς της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης που έκανε σύσσωμη λόγο για «λευκή επιταγή στις τράπεζες», για «κοινωνική πρόκληση», για «έλλειμμα σε βάρος του κοινωνικού συνόλου». Υπογράμμισε ωστόσο ότι «σημασία έχει να δούμε το σήμερα και όχι το ποιος και πότε ανέβαινε στα κεραμίδια».

 

Όσον αφορά στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε ότι πρόκειται για έναν υγιή και κερδοφόρο δημόσιο φορέα με σημαντικό κοινωνικό έργο. «Δεν μπορεί η Κυβέρνηση επικαλούμενη μια διερευνητική επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προσπαθεί να στηρίξει την αιτιολόγηση της αλλαγής του ισχύοντος καθεστώτος στην ασυμφωνία της λειτουργίας του Ταμείου με το Κοινοτικό Δίκαιο και ειδικότερα με τους κανόνες του ανταγωνισμού». Επιστολή με την οποία, όπως τόνισε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητούσε στοιχεία, θέτοντας ορισμένα ερωτήματα, χωρίς ωστόσο να υποδεικνύεται οποιαδήποτε συμμόρφωση.

 Ο Ν. Λέγκας επίσης ρώτησε τον παριστάμενο Υφυπουργό για το ποια είναι η άποψη της ελληνικής πλευράς για το συγκεκριμένο θέμα κι αν θεωρεί την συγκεκριμένη υπόθεση χαμένη. «Αν δεν είναι χαμένη υπόθεση, κακώς προχωρούσατε τόσο βιαστικά μέχρι χθες, την ώρα που, όπως αποδείχτηκε και με την τροπολογία που κατατέθηκε, θα μπορούσαμε να κερδίσουμε χρόνο».

Τέλος, αντιστρέφοντας το επιχείρημα που είχε τεθεί προηγουμένως από τον παριστάμενο Υφυπουργό αναρωτήθηκε για το τι θα κάνει η κυβέρνηση στην περίπτωση που η Ε.Ε. αποφανθεί ότι δεν παραβιάζονται οι αρχές ανταγωνισμού. Πολύ περισσότερο, όπως τόνισε, που πρόκειται για έναν φορέα ο οποίος μέχρι σήμερα όχι μόνο δεν έχει παρουσιάσει προβλήματα, αλλά έχει διακριθεί με τις υπηρεσίες που προσφέρει.