Μητέρα όλων των μαχών για Τσίπρα οι ευρωεκλογές

Το τελευταίο του χαρτί για να κλείσει την ψαλίδα με τη Νέα Δημοκρατία, τουλάχιστον στις Ευρωεκλογές ώστε να πάει με περισσότερες ελπίδες στις εθνικές εκλογές, θέλει να παίξει ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις να κάνει τις εκλογές τον Οκτώβριο υπό την προϋπόθεση να κηρύξει πανστρατιά για τις Ευρωεκλογές ώστε να πετύχει υψηλό ποσοστό για τον ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονα να ρίξει τις προσδοκίες της Νέας Δημοκρατίας για μεγάλη νίκη.

Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι αν η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ είναι μικρή και δεν έχει καμιά σχέση με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, τότε θα μπορεί να πάει σε εθνικές κάλπες και να να διεκδικήσει το καλύτερο δυνατό.

Μάλιστα στους υπολογισμούς που κάνουν λένε ότι εξαιτίας της λεγόμενης «χαλαρής» ψήφου για την εκλογή ευρωβουλευτών, η Νέα Δημοκρατία μπορεί να μην πάρει ποσοστό πάνω από 30%. «Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε εσωτερικές συγκρούσεις στην Πειραιώς και θα αναδείκνυε τα προβλήματα που έχει η ΝΔ και που καλύπτονται με την προοπτική της εξουσίας.

Θα αμφισβητούταν τόσο η δυναμική της ΝΔ όσο και η τακτική του Κυριάκου Μητσοτάκη και η αξιωματική αντιπολίτευση θα πήγαινε σε εθνικές εκλογές διασπασμένη».

Αυτό εκτιμούν στο κυβερνών κόμμα και γι’ αυτό θέλουν να δώσουν τη μάχη στις Ευρωεκλογές με όλες τους τις δυνάμεις. Ακόμη και με πρωτοκλασάτα ονόματα υπουργών που θα μπορούσαν να μεταπηδήσουν στο ευρωψηφοδέλτιο ενισχύοντάς το έτσι ώστε να συσπειρωθεί και η βάση των οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ.

Γι’ αυτό και ακούγονται ήδη τα ονόματα των Νίκου Παππά, Δημήτρη Τζανακόπουλου και Εφης Αχτισόγλου οι οποίοι θα μπορούσαν να διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών για τις ευρωεκλογές. Ο συνδυασμός ισχυρών ονομάτων με άνοιγμα προς την Κεντροαριστερά και πρόσωπα – έκπληξη για υποψήφιοι ευρωβουλευτές, λένε και στην Κουμουνδούρου, θα μπορούσε να δώσει στον ΣΥΡΙΖΑ ένα αξιοπρεπές ποσοστό, απόλυτα διαχειρίσιμο για την επόμενη ημέρα και με τάσεις ανατροπής στις εθνικές εκλογές. Ειδικά αν και η ΝΔ δεν πάρει ένα μεγάλο ποσοστό που θα της έδινε αέρα απόλυτης κυριαρχίας.

Βεβαίως η μεταπήδηση υπουργών στην Ευρωβουλή θα μπορούσε να έχει και τον χαρακτήρα πολιτικής τους διάσωσης, μιας και δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς. Αλλά θα μπορούσε και για το λόγο αυτό να είναι μπούμερανγκ για τον ΣΥΡΙΖΑ. Για σκεφτείτε να διεκδικεί ο Τζανακόπουλος ή ο Παππάς την ψήφο των πολιτών για τις Ευρωεκλογές και να μην καταφέρουν να εκλεγούν; Θα τους έχει «κάψει» ο Τσίπρας μιας και δύσκολα θα μπορέσουν στη συνέχεια να ανακάμψουν.

Το ευρωψηφοδέλτιο το διαχειρίζεται αποκλειστικά ο Αλέξης Τσίπρας και πολύ στενοί του συνεργάτες και τα ονόματα που βγαίνουν στο φως (όπως π.χ. του δημοσιογράφου Κ. Αρβανίτη) μπορεί να είναι απλά αποπροσανατολισμός ώστε ο πρωθυπουργός να κάνει εκπλήξεις που θα αλλάξουν το πολιτικό σκηνικό.

Ο χρόνος των εκλογών

 

Όπως αναφέρει το «Βήμα της Κυριακής» η εκκρεμότητα της απόφασης ως προς την ημερομηνία των εκλογών φαίνεται ότι δεν θα διαρκέσει πολύ. Κατά τις υπάρχουσες πληροφορίες ο Πρωθυπουργός αναμένεται να λάβει τις σχετικές αποφάσεις μέσα στον Μάρτιο ή έως τις αρχές Απριλίου.

Το πότε και σε ποιο πολιτικό περιβάλλον θα στηθούν οι κάλπες θα κριθεί εν πολλοίς από τις δημοσκοπήσεις της τρέχουσας περιόδου και, κατά τα γνωστά, από τη διαφορά. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, τα ευρήματα ακόμα και των μετρήσεων οι οποίες διεξάγονται με παραγγελία της κυβέρνησης είναι απογοητευτικά και μη αναστρέψιμα. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις αυτή τη στιγμή ο κ. Τσίπρας είναι εγκλωβισμένος περισσότερο από ποτέ στο δίλημμα: Μάιος ή αργότερα;

Ανησυχία για το καλοκαίρι

Πέραν των γνωστών απόψεων, οι οποίες οδηγούν στη μία ή στην άλλη απόφαση, την τελευταία περίοδο έχει αναδειχθεί στις αναζητήσεις των κυβερνητικών στελεχών ένα νέο στοιχείο. Ξεπερνά την επιχειρηματολογία, σύμφωνα με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγηθεί καταδικασμένος σε βαριά ήττα, εφόσον επιλεγεί να στηθούν οι κάλπες τον Οκτώβριο, έπειτα από μια σαρωτική κατά τα φαινόμενα ήττα στις δημοτικές και περιφερειακές και μια ανάλογη στις ευρωεκλογές.

Η μεγάλη ανησυχία αυτή τη στιγμή για την κυβέρνηση, στην προσπάθεια του κ. Τσίπρα να παρατείνει όσο περισσότερο μπορεί την παραμονή στην εξουσία, είναι η θερινή περίοδος. Μπορεί ορισμένοι (λίγοι) στον ΣΥΡΙΖΑ να ελπίζουν σε μια μερική ανάκαμψη ή να υποστηρίζουν την πάση θυσία εξάντληση της τετραετίας ακόμα και για λόγους εξασφάλισης του βουλευτικού συνταξιοδοτικού προνομίου, όμως το πρόβλημα για άλλους εντοπίζεται στον φόβο του απροόπτου.

Οπως λένε, έπειτα από μια ήττα στις εκλογές του Μαΐου η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να αντέξει ένα «νέο Μάτι» ή ακόμα και μια μικρότερης κλίμακας καταστροφή, είτε από πυρκαγιές είτε από κάτι άλλο.

Η ανησυχία αυτή ενισχύεται και από τα δεδομένα, τα οποία για ορισμένους είναι σαφή: έπειτα και από τις αυτοδιοικητικές εκλογές οι περισσότεροι από τους λίγους έστω εν ενεργεία δημάρχους ή περιφερειάρχες του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι σε αποδρομή και οι διοικήσεις τους υπό αποχώρηση. Το «ατύχημα» ή μια έκτακτη ανάγκη σε αυτές τις συνθήκες αντιμετωπίζεται με τρόμο.

Υπό αυτούς τους όρους, στο Μέγαρο Μαξίμου αναζητείται πλέον το σενάριο βάσει του οποίου ο κ. Τσίπρας θα εγκαταλείψει τις διακηρύξεις του περί εξάντλησης της τετραετίας.

Κατά τα φαινόμενα, το βάρος της προσπάθειάς του σε αυτό το πλαίσιο θα πέσει στη διαδικασία διάβρωσης και εκλογικής αφαίμαξης του ΚΙΝΑΛ, η οποία πάντως μέχρις στιγμής δεν προχωρεί όπως την είχε σχεδιάσει. Θα κριθεί εν τέλει και θα καθορίσει τις αποφάσεις του Πρωθυπουργού, βάσει των δημοσκοπήσεων των αμέσως επόμενων εβδομάδων.

in.gr