Στο δικαίωμα για «ζωή» δεν πρέπει να υπάρχουν διακρίσεις.
Δεν υπάρχουν κατηγορίες ανθρώπων. Υπάρχουν μόνο άνθρωποι.
Αντώνης Τσαπατάκης
Η 3η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε το 1992 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ως «Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία», με σκοπό να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια γνώμη πάνω στα δικαιώματα, τις ανάγκες και τις δυνατότητες των ατόμων με αναπηρία. Κύριοι στόχοι είναι η υποστήριξη της αξιοπρέπειας και της ευημερίας τους και η ισότιμη συμμετοχή τους σε κάθε πτυχή της εκπαίδευσης, της υγείας, της κοινωνικής προστασίας, της εργασίας, της κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής.
Το σχολείο αποτελεί την πρώτη επαφή των παιδιών με την κοινωνία μετά από την οικογένεια. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό σε αυτή τη νέα έκφανση της ζωής ενός παιδιού με αναπηρίες, η εκπαίδευση να άρει δυσχέρειες, στερεότυπα, προκαταλήψεις και μέσα από ένα πλαίσιο ισότητας, αποδοχής, αλληλεγγύης αλληλοσεβασμού και συμπερίληψης να χαρίσει σε κάθε διαφορετικό παιδί το δικαίωμα και το αίσθημα του ανήκειν.
Η εκπαιδευτική κοινότητα εργάζεται καθημερινά για να εξασφαλίσει τη δημιουργία εκπαιδευτικών συστημάτων που βασίζονται στα ανθρώπινα δικαιώματα, στις αρχές της συνεκπαίδευσης, της ενταξιακής/συμπεριληπτικής εκπαίδευσης, της εξατομικευμένης μαθησιακής υποστήριξης, της διαφορετικότητας και της χαρισματικότητας, την αναγνώριση και την προσαρμογή της διδασκαλίας δηλαδή, για μαθητές με ιδιαίτερα ταλέντα ή/και ικανότητες.
Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία είναι μια ευκαιρία να αναλογιστούμε όλοι τις προκλήσεις και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία και να δεσμευτούμε ώστε να δημιουργήσουμε μία ανεξάντλητα δίκαιη και συμπεριληπτική κοινωνία, καλλιεργώντας την ενσυναίσθηση και καταπολεμώντας διαπαντός κάθε μορφή διάκρισης και αποκλεισμού.
Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΔΙ.Π.Ε. ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Δρ. ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΡΙΚΑΛΗΣ