Μήλα: Αυτή είναι η «υπερδύναμη» τους

Τα μήλα και τα βατόμουρα μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της ευπάθειας μεγαλώνοντας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Και τα δύο φρούτα περιέχουν φλαβονόλη, μια διατροφική ένωση που μπορεί να μειώσει την πιθανότητα να συγκαταλέγεται κανείς στο 10 έως 15% των ηλικιωμένων που εμφανίζουν αυτή την κατάσταση.

Μια βασική φλαβονόλη που καταπολεμά την ευθραυστότητα είναι η κερκετίνη – μια ένωση με πικρή γεύση που βρίσκεται σε φρούτα, λαχανικά, φύλλα, σπόρους, κόκκινα κρεμμύδια, δημητριακά και λάχανο.

Η μελέτη του Hebrew SeniorLife (HSL) του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ αμφισβητεί την κύρια διατροφική σύσταση για την πρόληψη της ευθραυστότητας που στηρίζεται κυρίως στην αύξηση της πρόσληψης πρωτεϊνών. Η γηριατρική διαταραχή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πτώσεων, καταγμάτων, αναπηρίας, νοσηλείας και θνησιμότητας.

«Μπορεί να υπάρχει κάποια εγκυρότητα στο παλιό ρητό, ένα μήλο την ημέρα κρατά τον γιατρό (ή την ευπάθεια) μακριά», υπογραμμίζουν οι συγγραφείς της μελέτης σε δελτίο τύπου.

Η μελέτη

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι για κάθε 10 mg υψηλότερης πρόσληψης φλαβονολών ανά ημέρα, οι πιθανότητες ευπάθειας μειώθηκαν κατά 20%. Τα άτομα μπορούν εύκολα να καταναλώνουν 10 mg πρόσληψης φλαβονολών την ημέρα, δεδομένου ότι ένα μήλο μεσαίου μεγέθους έχει περίπου 10 mg φλαβονολών», τονίζουν.

«Συγκεκριμένα, η υψηλότερη πρόσληψη κερκετίνης ήταν το φλαβονοειδές που είχε την ισχυρότερη συσχέτιση με την πρόληψη της ευπάθειας. Τα δεδομένα αυτά υποδηλώνουν ότι μπορεί να υπάρχουν συγκεκριμένες υποκατηγορίες φλαβονοειδών που έχουν τη μεγαλύτερη δυναμική ως διατροφική στρατηγική για την πρόληψη της κατάστασης», καταλήγουν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο American Journal of Clinical Nutrition.

Η ευπάθεια μπορεί να ξεκινήσει από τα 40

Ενώ πολλοί μπορεί να πιστεύουν ότι η ευπάθεια είναι μια κατάσταση που επηρεάζει τους πολύ ηλικιωμένους, μια μελέτη διαπιστώνει ότι μπορεί στην πραγματικότητα να ξεκινήσει κατά τη διάρκεια της δεκαετίας των 40.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Flinders διαπίστωσαν ότι η «προ-ευπάθεια» εμφανίζεται σε ένα εκπληκτικό 45% των ατόμων ηλικίας 40 έως 49 ετών. «Δεν χρειάζεται να είστε στα 70 ή στα 80 σας, η ηλικία δεν έχει σημασία» λέει η Σου Γκόρντον, καθηγήτρια στο Flinders και πρόεδρος του Τμήματος Επανορθωτικής Φροντίδας στη Γήρανση.

Οι επιτυχείς παρεμβάσεις υγιούς γήρανσης και η αυτοδιαχείριση θα πρέπει να ξεκινούν τουλάχιστον από την τέταρτη δεκαετία της ζωής, εστιάζοντας σε αυτούς τους παράγοντες που συμβάλλουν στην ευπάθεια.

Τι σημάδια πρέπει λοιπόν να προσέξει κανείς; Κακή ισορροπία, αδύναμα πόδια, αδύναμη σταθερότητα του κορμού (η ικανότητα ελέγχου της στάσης της σπονδυλικής στήλης και της λεκάνης), μειωμένη αίσθηση των ποδιών, ελλιπές βάρος, κακή διατροφή.

vita.gr