Μία σημαντική οικογενειακή σκηνή, πολλές σκέψεις…

  1. To τρίτο τέκνο της οικογένειας του 34χρονου, εισέρχεται στο σπίτι. Τα άλλα δύο το υποδέχονται. Πόσες άραγε ανάλογες σκηνές διαθέτει σήμερα αυτή η ηλικία; Τι πάθαμε και ‘’σιγήσαμε’’; Δύσκολες, λένε, οι σημερινές οικονομικές συνθήκες. Μα, η προηγούμενη γενιά με τις συνθήκες των πολέμων, είχε 5-6 κουτσούβελα στα 34.

Ας εξετάσουμε το θέμα, ‘’ψυχραίμως και αντικειμενικώς’’ :

Διαθέτουμε μία ΜΕΓΑΛΗ χώρα, την 9η  σε έκταση, στην Ε.Ε. των 27. Με την 10η σε μήκος ακτογραμμή …παγκοσμίως. Με περίπου 6.000!!! νησιά, νησίδες και βραχονησίδες. Με ξακουστούς ταξιδιωτικούς προορισμούς. Με εύφορη γη, λόγω κλίματος. Με απίθανο ορυκτό πλούτο, αλιεία, ναυτική τέχνη,  ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ, ΙΣΤΟΡΙΑ, ΓΛΩΣΣΑ. Με ιστορικό εμπόριο και μεταφορές (ειδικά θαλάσσιες). Με σημαντική,  ζηλευτή, γεωπολιτική θέση. Τι άλλο θέλουμε τα ‘’έρμα’’ για να μην ‘’ψοφήσουμε’’; Φυσικά, ΠΛΗΘΥΣΜΟ για την αξιοποίηση όλων των ανωτέρω. Ας δούμε μερικά παραδείγματα χωρών:

 Ολλανδία (εν τρίτον της Ελλάδος σε έκταση), 18 εκατ. κάτοικοι.

Βέλγιο (μικρότερο από τη Μακεδονία μας), 12 εκατ.

Ισραήλ (μικρότερο από την Πελοπόννησο), 10 εκατ.

Αγγλία (μικρότερη από την Ελλάδα -ώ ναι- κατά 1.678 τετραγωνικά χιλιόμετρα), 57 ολόκληρα εκατομμύρια κάτοικοι.

Θυμίζω εδώ την αλματώδη ανάπτυξη της χώρας μας, μετά την προσθήκη του Ελληνικού Μικρασιάτικου πληθυσμού (και της κουλτούρας του) το 1922. Οι τρείς Έλληνες, έγιναν ξαφνικά τέσσερις. Άμεσα  άλλαξε η δυναμικότητα της Ελλάδος, επί τα βελτίω.

 Δημήτριος Τουφεξίδης

ΥΓ. Τα ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ του τύπου ‘’μικρή και πτωχή Ελλάς’’, με τα οποία γαλουχήθηκαν γενιές, πρέπει να λάβουν τέλος.