Μια νύχτα χωρίς ύπνο μας επηρεάζει περισσότερο απ’ ό,τι πιστεύαμε

Εάν νιώθετε ότι δεν μπορείτε να κάνετε σύνθετες εργασίες μετά από μια άυπνη νύχτα, μια νέα έρευνα δείχνει ότι δεν είστε οι μόνοι: Οι πνευματικές επιπτώσεις της στέρησης του ύπνου είναι πολύ πιο σοβαρές από ό, τι πιστεύαμε προηγουμένως, σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Η έρευνά μας έδειξε ότι η στέρηση του ύπνου διπλασιάζει τις πιθανότητες κάποιου να μην μπορεί να εκτελέσει σωστά μια εργασία που περιλαμβάνει διαφορετικά βήματα και τριπλασιάζει τον αριθμό των περιπτώσεων απώλειας προσοχής, κάτι που είναι εντυπωσιακό», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Kimberly Fenn, από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

«Τα άτομα που έχουν υποστεί στέρηση ύπνου πρέπει να δίνουν μεγάλη προσοχή σε απολύτως ό,τι κάνουν και δεν μπορούν να είναι σίγουροι ότι δεν θα κάνουν σοβαρά λάθη. Πολλές φορές -όπως όταν βρίσκονται πίσω από το τιμόνι ενός αυτοκινήτου- αυτά τα σφάλματα μπορεί να έχουν τραγικές συνέπειες», δήλωσε η Fenn σε δελτίο τύπου.

Στη μελέτη, 77 άτομα παρέμειναν ξύπνια όλη τη νύχτα και 61 κοιμήθηκαν κανονικά στο σπίτι τους. Η ικανότητά τους να κάνουν δύο είδη πνευματικών εργασιών εξετάστηκε το βράδυ και ξανά το επόμενο πρωί.

Ένα τεστ αξιολόγησε τον χρόνο αντίδρασης τους σε ένα ερέθισμα και ένα άλλο αξιολόγησε την ικανότητά τους να κάνουν μια εργασία που περιλάμβανε ορισμένα βήματα.

«Μετά από μια εσκεμμένη διακοπή στην εργασία που έκαναν, υπήρξε ένα ποσοστό σφάλματος 15% το βράδυ και είδαμε ότι το ποσοστό σφάλματος αυξήθηκε σε περίπου 30% για την ομάδα που είχε υποστεί στέρηση ύπνου το επόμενο πρωί», δήλωσε η συν-συγγραφέας Michelle Stepan, υποψήφια διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν: «Η πρωινή απόδοση των συμμετεχόντων που κοιμήθηκαν κανονικά ήταν παρόμοιες με αυτές που είχαν προηγηθεί το βράδυ».

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η μελέτη αυτή είναι μία από τις μεγαλύτερες του είδους της και η πρώτη που αξιολογεί τον τρόπο με τον οποίο η στέρηση του ύπνου έχει συγκεκριμένες επιπτώσεις: «Τα ευρήματά μας θέτουν υπό αμφισβήτηση μια κοινή θεωρία που υποστηρίζει ότι η προσοχή είναι η μόνη γνωστική λειτουργία που επηρεάζεται από τη στέρηση του ύπνου», σημείωσε η Michelle Stepan και συνέχισε: «Κάποιοι άνθρωποι που έχουν υποστεί στέρηση ύπνου μπορεί να είναι σε θέση να κάνουν συνήθεις εργασίες, όπως ένας γιατρός που εξετάζει τον σφυγμό ενός ασθενούς», σημείωσε: «Αλλά τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η ολοκλήρωση μιας δραστηριότητας που απαιτεί πολλαπλά στάδια, όπως ένας γιατρός που πρέπει να ολοκληρώσει μια ιατρική επέμβαση, είναι πολύ πιο επικίνδυνες υπό συνθήκες στέρησης ύπνου».

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Experimental Psychology: General.

iatrikanews.gr