Μέτρα και οδηγίες για την πανδημία του 1931

Στο μακρινό 1931 θα «μεταφερθούμε», μέσα από τρία δημοσιεύματα της εφημερίδας ΒΡΑΔΥΝΗ στις 22, 23 και 25 Ιανουαρίου της συγκεκριμένης χρονιάς, όπου η εξάπλωση της γρίπης δημιουργούσε καταστάσεις παραπλήσιες (τηρουμένων των αναλογιών μεταξύ των εποχών) με σημερινά βιώματα.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι σημειώθηκαν 364 θάνατοι μόνο μέσα σε μία ημέρα στο Παρίσι, ενώ σχολεία, εργοστάσια και καταστήματα κλείνουν σε ένα lockdown της εποχής και παράλληλα είχε δημιουργηθεί χάος στα ταχυδρομεία αφού η νόσηση υπαλλήλων πήγε πίσω τις συναλλαγές.

Η πανδημία χτύπησε και την Αγγλία, αλλά και τις αποικίες της Εκτός από νησί και στο Γιβραλτάρ αρκετοί Εγγλέζοι χάνουν τη ζωή τους

Ο Δήμος Αθηναίων ανακοινώνει μέτρα προφύλαξης, δίνει διευθύνσεις Δημοτικών Ιατρείων για εξέταση από τους γιατρούς και χορήγηση φαρμάκων, ενώ η εφημερίδα αναφέρει ότι και στην επαρχία εμφανίστηκε το πρόβλημα. Σε συναγερμό το κράτος για να προμηθευτεί αντιγριππικά εμβόλια.

Καθημερινή είναι η εξέταση των καταλόγων των θανόντων και αναφορά πόσοι από αυτούς είναι από γρίπη. Το τραγικό είναι ότι μικρά παιδάκια ήταν μεταξύ των νεκρών.

Στις οδηγίες αναφέρονται μεταξύ άλλων εξαερισμός χώρων, αποφυγή συνωστισμού, τήρηση κανόνων ατομικής υγιεινής, πλύσιμο στόματος με αλατόνερο, ή νερό με βάμμα ιωδίου και άλλα. Σε άλλα δημοσιεύματα προτείνεται η τοποθέτηση βαζελίνης στα ρουθούνια.

Στις 25-1-1931 η εφημερίδα αναφέρει ότι παρουσιάστηκαν κρούσματα και στο στρατό.

Επίσης μεταξύ άλλων αναφέρεται στα δημοσιεύματα της εποχής ότι η γρίπη του 1931 ήταν ηπιότερη σε συνέπειες από αυτή του 1929.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πληροφορίες:  ertnews.gr