Μέρκελ: Είμαι ευγνώμων στον Τσίπρα για την πρωτοβουλία του στο ονοματολογικό της πΓΔΜ

Τα «εύσημα» στον Αλέξη Τσίπρα για τη Συμφωνία των Πρεσπών έδωσε η Άνγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών τους μετά τη μεταξύ τους συνάντηση.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «είμαι ευγνώμων στον Τσίπρα που ανέλαβε πρωτοβουλία για το ονοματολογικό». «Όλοι νομίσαμε ότι δεν θα ήταν εύκολη λύση αλλά με την νέα ονομασία δημιουργείται σαφήνεια και η πΓΔΜ μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ».

«Συγχαίρω τον Έλληνα πρωθυπουργό γι αυτό το βήμα από το οποίο θα επωφεληθεί πολιτικά όλη η Ευρώπη πρόσθεσε. Η καγκελάριος ερωτώμενη σχετικά με το επιχείρημα περί «συναλλαγής», τόνισε «Δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ του ονοματολογικού και των οικονομικών ρυθμίσεων. Με αιφνιδιάζει το γεγονός ότι πρέπει να αναφερθούμε σε κάτι τέτοιο».

Σχετικά με τη στάση της ΝΔ για τη Συμφωνία των Πρεσπών, απάντησε: «Δεν πρόκειται εγώ να εμπλακώ στα πολιτικά σχέδια των κομμάτων στην Ελλάδα. Θα μιλήσω με τον κ. Μητσοτάκη, χωρίς να θέλω να δώσω ιδιαίτερη αξία στο ρόλο μου. Θεωρώ όμως ότι η λύση του ονοματολογικού θα είναι υπέρ της Ελλάδας και της Ευρώπης. Υπάρχουν και κανόνες. Η αντιπολίτευση θα πρέπει να ασκεί κριτική αλλά θα πρέπει σε εθνικά θέματα να κρατά μια σωστή θέση».

Ο Αλέξης Τσίπρας, κλήθηκε να απαντήσει σχετικά με τη συμμετοχή του στις διαδηλώσεις του 2012 κατά της επίσκεψης της Άνγκελα Μέρκελ, τονίζοντας: «Στήριζα τις διαδηλώσεις και το πρώτο διάστημα ως πρωθυπουργός, διεκδικώντας βιώσιμο πρόγραμμα και προοπτική για την Ελλάδα ώστε να βγει από την κρίση. Έχει αλλάξει και το γεγονός, ότι όταν είσαι στη θέση του πρωθυπουργού, είσαι υποχρεωμένος να εκπροσωπείς όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Η θέση αυτή σε γεμίζει ευθύνη για να βρεις την καλύτερη δυνατή λύση για όλους όσοι εκπροσωπείς. Και αυτούς που διαδηλώνουν και όσους φοβούνται τις διαδηλώσεις, Και αυτούς που δεν έχουν να χάσουν τίποτα και αυτούς που έχουν. Είσαι υποχρεωμένος τότε να βρίσκεις τον ρεαλιστικό δρόμο ώστε η συνισταμένη να είναι επωφελής για όλους όσοι εκπροσωπείς. Εγώ επανέλαβα και στην τοποθέτησή μου ότι οι θέσεις μας είναι διαφορετικές και αυτό δίνει μεγαλύτερη αξία στο ότι καταφέραμε να βρούμε τον δρόμο εκείνο για να υπερβούμε την κρίση, δίνοντας την δυνατότητα να λέμε ότι οι δυσκολίες πια είναι πίσω μας. Η Ελλάδα είναι διαφορετική χώρα που μπορεί να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία».

Αναφερόμενος στις σχέσεις των δυο χωρών, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε: «Οι σχέσεις μας δοκιμάστηκαν σκληρά, υπήρξαν δύσκολες στιγμές, καταφέραμε να τις αφήσουμε πίσω. Υπήρχαν στερεότυπα του αυταρχικού Γερμανού και του τεμπέλη Έλληνα. Διανύσαμε και μια περίοδο σκληρής διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς με έντονες συγκρούσεις και δύσκολους συμβιβασμούς. Αυτή είναι όμως η ιστορία της Ευρώπης. Διαφωνήσαμε σε πολλά και διαπιστώσαμε ότι μας χώριζαν διαφορές όμως μπορέσαμε να τα ξεπεράσουμε και να βρούμε κοινό τόπο για τη διάσωση της Ελλάδας και της ίδιας της Ευρώπης.  Είμαι ευτυχής και περήφανος που μετά την περιπέτεια μπορούμε να πούμε ότι από μέρος της κρίσης η Ελλάδα έχει γίνει μέρος της λύσης.

Μπορούμε να λέμε όχι στις φυγόκεντρες δυνάμεις που προτάσσουν την εθνική περιχαράκωση ως απάντηση στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής. Λέμε όχι στις φωνές της μισαλλοδοξίας που θέλουν ενισχυμένο ρόλο στις ευρωεκλογές. Είναι κοινή διαπίστωση ότι ο μεγάλος κίνδυνος για την Ευρώπη, δεν είναι οι μεταξύ μας διαφορές αλλά η ανάδειξη των αντιευρωπαϊκών δυνάμεων που την απειλούν. Μίλησα με την καγκελάριο γι αυτούς τους κινδύνους επισήμανα τον ρόλο που παίζουν οι κυριαρχες πολιτικές στο φαινόμενο και την ανάγκη να απαντηθεί η πρόκληση με οικοδόμηση κοινωνικής Ευρώπης και νέα αρχιτεκτονική για την Ευρωζώνη. Οι πολίτες της Ευρώπης να ορθώσουν δημοκρατικό ανάστημα για να αποτρέψουν τις δυνάμεις που θέλουν γυρίσουν στην Ευρώπη του μισους και του φόβου.

reader.gr