Πλήθος κόσμου αγκάλιασε την νέα συγγραφική δουλειά του γιατρού κ. Χρήστου Γκίμτσα “Μετά την Έλλη” που παρουσιάστηκε το πρωί της Κυριακής από το βιβλιοπωλείο Τσιοπελάκος και τις εκδόσεις Κύφαντα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου Τσιτσάνη.
Σύμφωνα με τον συγγραφέα «Είναι ένα βιβλίο που υφαίνεται πάνω σ’ έναν μεγάλο έρωτα αλλά και σε μια πολυκινητικότητα ενός πρωταγωνιστή, του Αλέξανδρου, που η ζωή του εν γένει είναι ένας κοσμοπολιτισμός με την έννοια ότι ξεκίνησε από τα βάθη της Σιβηρίας για να έρθει στην Ευρώπη, να ζήσει μέσα στην Ελλάδα και να έχει μια διαδρομή όπου γης και άνθρωποι. Μέσα σε αυτή την πολυπραγμοσύνη γνώρισε μια εξαιρετική κατ’ αυτόν γυναίκα, έζησε ό,τι μπορούσε να ζήσει μαζί της και στη συνέχεια ακολουθεί μια τραγωδία για την οποία ζητάει την δικαίωσή του που εμπεριέχει την εκδίκηση και έρχεται με δική του αυτόβουλη ενέργεια και δραστηριότητα. Είναι ένα βιβλίο που κινεί πολύ συναισθηματικό κόσμο, ανθρώπους με διαφορετικές προσωπικότητες και νομίζω ότι αξίζει να αγαπηθεί και να διαβαστεί».
Παρουσιάζοντας το βιβλίο η κ. Ντίνα Μαργαρίτη-Κελεπούρη, τ. Πρόεδρος Εφετών, σχολίασε μεταξύ άλλων πως: «Τα συναισθήματα που «χρωματίζουν» το μυθιστόρημα δεν δηλώνονται εξαρχής αλλά προκύπτουν σιγά σιγά, δουλεύονται από τον συγγραφέα παράλληλα με την εξέλιξη της ιστορίας και την σταδιακή ολοκλήρωση των χαρακτήρων. Η πλοκή ελίσσεται και εξελίσσεται μέσα από ακραίες στιγμές. Ο ήρωάς του με τα τόσο βαθιά συναισθήματα και πάθη που τον κατευθύνουν στις πράξεις του παραξενεύει, ενοχλεί, φοβίζει. Δεν είναι ούτε θύτης ούτε θύμα, είναι και τα δυο μαζί. Η ζωή του όπως την περιγράφει ο συγγραφέας είναι το ατομικό πεπρωμένο ενός ανθρώπου που οι διαδοχικές απώλειές του συσχετίζονται άμεσα με τις κοινωνικές συνθήκες της εποχής του».
Από την πλευρά του ο κ. Χρήστος Λάππας, γιατρός, τ. Δήμαρχος Τρικκαίων, σε χαρακτηριστικό απόσπασμα της παρουσίασής του σημείωσε ότι: «Το βιβλίο αποτελεί αναμφισβήτητα ένα πολιτικό μυθιστόρημα. Είναι μια περιοδολόγηση γεγονότων και ανθρώπινων συμπεριφορών στην μετά τον Εμφύλιο πόλεμο χρονική περίοδο και την ήττα της Αριστεράς. Εξιστορεί με μυθοπλαστικό τρόπο ατομικές συμπεριφορές σ’ ένα ευρύτερο, σχεδόν παγκόσμιο πλαίσιο, αναφέρεται στον τρόπο που οι ατομικές ζωές διαπλέκονται με ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις. Επιλέγοντας το ήθος και το ύφος της τραγικής ειρωνείας χτίζει την δική του μυθοπλασία, προσπαθεί να δημιουργήσει έναν κόσμο με συγγραφική επάρκεια και νοητική οξυδέρκεια που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα, έχει όμως μεγάλη αληθοφάνεια. Ο γρήγορος ρυθμός, η εναλλαγή των εικόνων, των παραστάσεων και των συμπεριφορών αλλά κυρίως το είδος της αφήγησης –η τραγική ειρωνεία- είναι που κάνουν το βιβλίο ξεχωριστό».
Στο πάνελ των παρουσιαστών και η φιλόλογος κ. Μαρία Αγναντή.