Με έξτρα μπόνους 20.000 ευρώ η μεγάλη εθελουσία στη ΔΕΗ

Στα ύψη το ενδιαφέρον από εργαζόμενους στον τομέα λιγνίτη για αποχώρηση μετά τη συμφωνία Διοίκησης – ΓΕΝΟΠ για πρόσθετο μπόνους στους αποχωρούντες. Στα 35 εκατ. ευρώ το συνολικό κόστος της εθελουσίας.

Έντονο ενδιαφέρον από εργαζόμενους σε λιγνιτικές μονάδες και ορυχεία, οι οποίοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, για να συμμετάσχουν στην mega – εθελουσία των 1.000 ατόμων, την οποία έχει ανακοινώσει η ΔΕΗ, καταγράφεται στις υπηρεσίες της επιχείρησης.

Η είδηση για συμφωνία διοίκησης – ΓΕΝΟΠ που αφορά στην καταβολή «μπόνους» 20.000 ευρώ, πέραν της κανονικής αποζημίωσης των 15.000 ευρώ, για όσους δεχθούν να συμμετάσχουν στην οικειοθελή αποχώρηση, την μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ στην ΔΕΗ και μια από τις μεγαλύτερες στην ελληνική αγορά, διέρρευσε αργά την Παρασκευή.

Το αποτέλεσμα είναι ότι χθες και σήμερα, οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΔΕΗ δέχονται μια «βροχή» ερωτημάτων από εργαζόμενους στην λιγνιτική παραγωγή, τόσο για τους όρους και τις προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα, όσο και για το χρονοδιάγραμμα, δείγμα του μεγάλου ενδιαφέροντος, το οποίο όσο θα περνούν οι ημέρες και θα αυξάνεται.

Η προθεσμία ένταξης των εργαζομένων στην οικειοθελή αποχώρηση είναι μέχρι τις 31 Ιουλίου και αρμόδιες πηγές θεωρούν ότι μέχρι τότε ο αριθμός των 800-1.000 ατόμων στα οποία και απευθύνεται το πρόγραμμα, πιθανόν να έχει υπερκαλυφθεί.

Σχετικά με τους βασικούς άξονες του προγράμματος και τις πιο κρίσιμες λεπτομέρειες ενημερώνεται σήμερα το Δ.Σ. της ΔΕΗ, ενώ οι τελικές εγκρίσεις αναμένεται να δοθούν πιθανότατα στην επόμενη συνεδρίαση, μετά την οποία θα αρχίσουν και να τρέχουν οι διαδικασίες.

Εκτός από το μεγάλο ενδιαφέρον σε επίπεδο προσωπικού, ικανοποίηση έχει εκφράσει και η ΓΕΝΟΠ, που πρώτη εκείνη διέρρευσε την Παρασκευή τις πληροφορίες επίτευξης συμφωνίας, εκφράζοντας την ικανοποίησή για την πρόταση της διοίκησης και ενώ είχαν στο μεταξύ προηγηθεί τηλεδιασκέψεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Οικονομίες κλίμακας

Αθροιστικά το «πακέτο» θα κοστίσει στη ΔΕΗ γύρω στα 35 εκατ. ευρώ, όπως έγραψε το Businessdaily.gr, πολύ δηλαδή χαμηλότερα απ’ ότι θα της στοίχιζε η συνέχιση της μισθοδοσίας του συγκεκριμένου προσωπικού, το οποίο ακριβώς επειδή αφορά ηλικίες 50-55 ετών και άνω, υπάγεται και στην υψηλότερη μισθολογική βαθμίδα.

Η εθελουσία, τα χρηματικά επίπεδα της οποίας απέχουν παρασάγγας από τα μπόνους της τάξης των 150.000 ευρώ που έχουν κατά καιρούς δώσει οι τράπεζες, εκτιμάται ότι θα προσφέρει σημαντική ανάσα στη ΔΕΗ, η οποία μπορεί να «έχει βγάλει την μύτη έξω από το νερό», ωστόσο όσο κρατά σε λειτουργία τις λιγνιτικές μονάδες θα παραμένει ζημιογόνα.

Την βαθιά αυτή προβληματική κατάσταση και την ανάγκη για ταχεία απολιγνιτοποίηση αποτυπώνουν τα περυσινά οικονομικά της αποτελέσματα. Οι ζημίες προ φόρων ξεπέρασαν τα 2 δισ. ευρώ και οι καθαρές έφτασαν στο 1,68 δισ. ευρώ, ποσά που θα ήταν σαφώς πολύ μεγαλύτερα αν στο μεταξύ δεν είχαν ληφθεί τα μέτρα αυξήσεων στα τιμολόγια, των οποίων η θετική επίπτωση αποτυπώθηκε στο τέταρτο τρίμηνο του έτους.

Σύμφωνα με τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της περυσινής χρονιάς, οι εργαζόμενοι που απασχολούσε το 2019 ο όμιλος ήταν περίπου 15.100 και η μητρική σχεδόν 8.100, γεγονός που αντιστοιχούσε σε μια ετήσια μισθολογική δαπάνη ύψους 817 εκατ. ευρώ.

Στόχος της επιχείρησης είναι μέχρι το 2024 να έχει ρίξει κατακόρυφα την ετήσια αυτή δαπάνη, και φυσικά τα προγράμματα εθελουσίας είναι ο μοναδικός τρόπος.

Η τελευταία μεγάλη εθελουσία επί διοίκησης Παναγιωτάκη αφορούσε σε συνολικά 220 άτομα, τα οποία πέραν της στάνταρ αποζημίωσης των 15.000 ευρώ, είχαν εισπράξει και μπόνους 5.000 ευρώ. Όσο για την περυσινή χρονιά, αυτή έκλεισε με 1.638 λιγότερα άτομα προσωπικό, τα οποία, όπως ακριβώς και οι 220, εισέπραξαν κι εκείνοι το ποσό των 20.000 ευρώ. Δηλαδή κόστισαν στην επιχείρηση 33 εκατ ευρώ, πολύ λιγότερο απ’ ότι το ετήσιο μισθολογικό τους κόστος.

 

Πηγή: businessdaily.gr