Στον φιλόξενο χώρο του Κόμβου Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας με το ευφάνταστο όνομα GiSeMiHub, στην πόλη των Τρικάλων είχα την αγαθή τύχη να παρευρεθώ το Σάββατο, 29/01/2022 σε μια από τις δράσεις της ομάδας EPAS (European ParliamentAmbassadorSchools), στο πλαίσιο εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο «Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» που εκπονείται στο Μουσικό Σχολείο Τρικάλων. Στην καλή ώρα του πνεύματος με την υπεύθυνη καθηγήτρια του προγράμματος Ειρήνη Μπεϊνά, ΠΕ79.01οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα μαθητές από τις τρείς τάξεις του Λυκείου ενημερώθηκαν από ειδικό συνεργάτη του δήμου Τρικκαίων για το ρόλο των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων στην ανάπτυξη των Ευρωπαϊκών πόλεων.
Το Πρόγραμμα Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ξεκίνησε το 2016 μεπρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) σε όλες τις χώρες της ΕυρωπαϊκήςΈνωσης. Το Πρόγραμμα απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς και μαθητές των Λυκείων Γενικήςκαι Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένων ιδιωτικών σχολείων.
Σκοπός του Προγράμματος είναι η αναβάθμιση της γνώσης των νέων γύρω από τον ευρωπαϊκό κοινοβουλευτισμό και τις αξίες της πολιτικής δημοκρατίας στην Ευρώπη, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν πιο ενεργά στη διαμόρφωση του δημοσίου βίου και στην εμπέδωση της πολιτικής δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ένας άλλος βασικός στόχος του Προγράμματος είναι η εξοικείωση των μαθητών με τις βασικές πολιτικές και τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδιαίτερα με τοΕυρωπαϊκό Κοινοβούλιο το οποίο εκπροσωπεί τους Ευρωπαίους πολίτες. Παράλληλα, μέσωτου Προγράμματος, οι συμμετέχοντες μαθητές – και καθηγητές – ενθαρρύνονται ναυλοποιήσουν δράσεις που βελτιώνουν τη γνώση τους σχετικά με τα οφέλη και τις ευκαιρίεςπου προσφέρει η συμμετοχή της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στην Ελλάδα το εν λόγω Πρόγραμμα υλοποιείται με την έγκριση και υποστήριξη της Βουλήςτων Ελλήνων, του Υπουργείου Παιδείας (βλ. σχετική εγκύκλιο με ημερ. 08/07/2020,88621/ΓΔ4) και των Ελλήνων Ευρωβουλευτών.
Το Πρόγραμμα αποσκοπεί σε όσο το δυνατόν περισσότερη αυτονομία για τα συμμετέχοντασχολεία και τη διάδοση καλών πρακτικών μέσω «έξυπνων» δράσεων που αναδεικνύουν τηδημιουργικότητά και το πνεύμα συνεργασίας των συμμετεχόντων. Ο ανταγωνισμός μεταξύτων σχολείων ή η εκμάθηση στοιχείων που σχετίζονται με την ΕΕ μέσω «παπαγαλίας» δενείναι στόχοι συμβατοί με το Πρόγραμμα.
Πρέπει να τονιστεί πως η απόκτηση του τίτλου «Πρέσβης» δεν αποτελεί αυτοσκοπό. Τοσημαντικό στοιχείο του Προγράμματος είναι η απόκτηση γνώσεων και η καλλιέργεια τωνδεξιοτήτων των μαθητών μέσω των διαφόρων δράσεων που οι ίδιοι, μαζί με τους καθηγητές τους υλοποιούν. Γι’ αυτό οι συμμετέχοντες ενθαρρύνονται να μην περιορίζονται στην υλοποίηση των ελαχίστων δράσεων που απαιτούνται για την απόκτηση του τίτλου «Πρέσβης», αλλά – στο μέτρο του δυνατού – να υλοποιούν και άλλες δραστηριότητες.
Σηµειώνεται δε, πως η ευρύτητα και η ποιότητα των δραστηριοτήτων, καθώς και η έμπρακτη στοιχειοθέτηση για διεύρυνση της γνώσης των μαθητών για τη βασική θεματολογία που αφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λαμβάνονται υπόψη κατά την επιλογή σχολείων, εκπαιδευτικών και μαθητών για συμμετοχή σε διάφορες εκπαιδευτικές ή άλλες δραστηριότητες στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο.
Διαπιστώνεται για πολλοστή φοράότι οι εναλλακτικές μορφές μάθησης αποτελούν αξία ανεκτίμητη ειδικά στην εποχή που αφενός ο «πολιτισμός της εικόνας» και του «Like» απειλεί να ξεκάνει ό,τι απόμεινε στην ψυχή μικρών παιδιών (και μεγάλων) και που το στείρο εκπαιδευτικό μας σύστημα επιμένει να θεωρεί «χαμένο» τον χρόνο που αφαιρείται από την παραδοσιακή διδασκαλία στην τάξη αφετέρου, οι ποιοτικά οργανωμένες σχολικές δράσεις από εκπαιδευτικούς που αγαπούν και τιμούν το λειτούργημά τους, θα αποτελούν πάντα αναγκαία και ικανή συνθήκη για ένα αναβαθμισμένο, ελκυστικό και δημιουργικά ικανό Δημόσιο Σχολείο!
*GiSeMi (Γκισέμι ή γκεσέμι, τουρκική kοsem = ο κριός του κοπαδιού, μεταφορικά ο μπροστάρης, ο πρωτοπόρος, ο ηγέτης)
Μαρία Αγναντή φιλόλογος