Λίγος ύπνος; Περισσότερη άσκηση!

Η τακτική άσκηση είναι γνωστό ότι είναι ευεργετική για την υγεία και τη λειτουργία του οργανισμού μας, αλλά οπωσδήποτε δεν αποτελεί καθημερινότητα για πολλούς από εμάς. Παρότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για να επιλέξουμε πώς θα ασκηθούμε –από το ποδήλατο και το τρέξιμο, μέχρι το γυμναστήριο και το πιλάτες- το πολυάσχολο πρόγραμμά μας και –ας το παραδεχθούμε- η τεμπελιά μας συχνά μας κάνει να το αποφεύγουμε.

Ωστόσο, μια 11ετής μελέτη που δημοσιεύθηκε από το British Journal of Sports Medicine, όχι μόνο επιβεβαιώνει τη θετική επίδραση της τακτικής άσκησης στην υγεία μας, αλλά αποκαλύπτει ότι μπορεί να εξισορροπήσει τα αρνητικά αποτελέσματα μιας άλλης επιβλαβούς συνθήκης: του κακού ύπνου.

Διαπιστώθηκε ότι κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι μεσήλικες άνθρωποι που έκαναν τη λιγότερη άσκηση και είχαν τη χαμηλότερη ποιότητα ύπνου είχαν 57% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από εκείνους που ασκούνταν περισσότερο και κοιμόταν καλύτερα. Οι ειδικοί εντόπισαν επίσης ότι οι σωματικά ενεργοί, νέοι, αδύνατοι και μη καπνιστές, χωρίς προβλήματα ψυχικής υγείας οι οποίοι τρώνε πολλά φρούτα και λαχανικά και πίνουν λίγο αλκοόλ τείνουν να κοιμούνται αρκετά καλά τη νύχτα.

Το πιο ενδιαφέρον συμπέρασμα της μελέτης όμως είναι ότι οι άνθρωποι που ασκούνταν πολύ, αλλά δεν κοιμόταν καλά, κατάφερναν να αντισταθμίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις του κακού ύπνου με τα οφέλη της τακτικής άσκησης.

Η κακή ποιότητα ύπνου είναι, πραγματικά, πολύ κακή για την υγεία μας: εκείνοι με τις χειρότερες βαθμολογίες ύπνου είχαν 67% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο και 45% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο.

Ωστόσο, η μελέτη διαπίστωσε ότι ένα υψηλό επίπεδο σωματικής δραστηριότητας «φάνηκε να εξαλείφει τις περισσότερες από τις επιβλαβείς συσχετίσεις του κακού ύπνου με την αυξημένη θνησιμότητα» από διάφορους παράγοντες.

Εν ολίγοις, η θεραπεία για τον ανεπαρκή ύπνο δεν είναι μόνο περισσότερο ύπνος – μπορεί να είναι και περισσότερη άσκηση!

Η μελέτη ήταν παρατηρητική, οπότε δεν εστίασε στο να εντοπίσει σχέσεις αιτιότητας και οι συγγραφείς της δέχονται ότι δεν υπάρχουν ευρέως αποδεδειγμένες εξηγήσεις για τη σχέση μεταξύ χαμηλής ποιότητας ύπνου και κακής υγείας. Σημειώνουν όμως ότι μπορεί να υπάρχει κάποιος βιολογικός μηχανισμός που να την εξηγεί.

«Ο κακός ύπνος έχει συνδεθεί με επιδράσεις στον μεταβολισμό, όπως ο διαταραγμένος έλεγχος της γλυκόζης», δήλωσε ο καθηγητής Mark Hamer, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης: «Γνωρίζουμε ότι η σωματική δραστηριότητα έχει ευνοϊκά αποτελέσματα σε πολλές μεταβολικές διεργασίες».

Όσον αφορά το πόση άσκηση απαιτείται για να λειτουργήσει αυτό; Περισσότερη από όση προτείνει ο Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως κατώτατο όριο, δηλαδή 150 λεπτά γρήγορου περπατήματος ή 75 λεπτά τρεξίματος την εβδομάδα.

iatrikanews.gr