Κράτος συγγενών και φίλων: Ολα τα ονόματα των διορισμών

Στοιχεία που παραπέμπουν ευθέως σε μια απόπειρα κατάληψης της εξουσίας από συγγενείς και φίλους υπουργών και βουλευτών των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, προκύπτουν από μια απλή ανάγνωση ενός μικρού – έστω – μέρους των ονομάτων που προσελήφθησαν – διορίστηκαν τα τελευταία τρία χρόνια.

Κουμπάροι, αδέλφια, ξαδέλφια αλλά και πιο μακρινοί συγγενείς βρίσκονται ξαφνικά τοποθετημένοι σε καίριες θέσεις του κρατικού μηχανισμού με μοναδικό τους προσόν τις φιλικές ή συγγενικές σχέσεις με υπουργούς ή κεντρικά στελέχη των δύο κυβερνητικών κομμάτων.

Η βιομηχανία των διορισμών συνεχίζεται ακόμη και μετά την καταγγελία από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στέλεχος της οποίας έχει σχολιάσει δηκτικά, αναφερόμενο στην τοποθέτηση μόνιμων γραμματέων και διευθυντών πενταετούς θητείας στο Δημόσιο: «Υπάρχουν δύο τρόποι να το κάνεις: είτε το κάνεις σωστά είτε ακολουθείς τους κανόνες στα χαρτιά και διορίζεις φίλους του υπουργού…».

Η παρέμβαση των Βρυξελλών είναι ενδεικτική των διαστάσεων του ζητήματος. Είναι εντυπωσιακό, ωστόσο, πως ακόμη και όταν αποδεικνύεται περίτρανα ότι υπάρχει πρόβλημα ηθικής τάξης με συγκεκριμένο πρόσωπο, οι υπουργοί – με επιμονή που φτάνει στα όρια της εμμονής – προσπαθούν να το προσπεράσουν. Αυτό ακριβώς συνέβη με την απόπειρα διορισμού του Στάθη Μαρίνου στη θέση του επικεφαλής του ΕΦΚΑ, ο οποίος – σύμφωνα με καταγγελίες – όντας στο πλευρό του διευθύνοντος συμβούλου της ΗΔΙΚΑ έδινε έργα στον εαυτό του, με απευθείας ανάθεση. Και όμως παρά τις αποκαλύψεις, η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, πρόταση της οποίας ήταν το συγκεκριμένο πρόσωπο, επέμεινε μέχρι τέλους στην επιλογή του, προκαλώντας εμφυλιοπολεμική σύγκρουση με τον υφυπουργό Εργασίας Τάσο Πετρόπουλο.

Οι μηχανισμοί

 Η αποτυχία της ωστόσο να τον διορίσει αποτελεί την εξαίρεση στον κανόνα. Την τελευταία τριετία, όλοι όσοι πέρασαν από υπουργικές θέσεις φρόντισαν να τακτοποιήσουν φίλους και συγγενείς, δημιουργώντας όχι απλώς ένα κομματικό κράτος, αλλά ένα σύστημα εξουσίας στο Δημόσιο που να παραπέμπει σε προσωπικούς μηχανισμούς. Η προσπάθεια κυριαρχίας του ΣΥΡΙΖΑ στη Δημόσια Διοίκηση προχωρούσε ταυτόχρονα με τις καταγγελίες του Αλέξη Τσίπρα για το «παλαιό» πολιτικό σύστημα, παρά το γεγονός ότι οι πρακτικές αυτές παραπέμπουν στις δεκαετίες του ’50 και του ’60.
Δεν μπορεί να εξηγηθούν διαφορετικά περιπτώσεις όπως ο διορισμός του κουμπάρου του Γιώργου Σταθάκη στη θέση του επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ, της ανιψιάς του Νίκου Τόσκα στο υπουργείο Εσωτερικών, της ανιψιάς του Παναγιώτη Κουρουμπλή ή της συντρόφου του πρώην υπουργού Νίκου Παρασκευόπουλου, στη θέση της προέδρου του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης. Δεν είναι όμως μόνο τα μέλη της κυβέρνησης που προχωρούν σε αυτές τις κινήσεις. Ανάλογους διορισμούς έχουν «πετύχει» και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που ίσως εξηγεί και την πρωτοφανή συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας απέναντι στα αντιλαϊκά μέτρα που πέρασε χωρίς σημαντικές απώλειες η κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Η Σία Αναγνωστοπούλου είδε την ανιψιά της να διορίζεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης, η Χαρά Καφαντάρη τον σύζυγό της να τοποθετείται διευθύνων σύμβουλος στη Δημόσια Επιχείρηση Ενεργειακών Επενδύσεων και ο Θανάσης Παπαδόπουλος προφανώς ικανοποιήθηκε από τον διορισμό της κόρης του στη θέση της γενικής γραμματέως Οικονομικής Πολιτικής.

Την πεπατημένη, τέλος, ακολούθησαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ και ως προς τους αποτυχόντες να εκλεγούν βουλευτές και ευρωβουλευτές. Με διαβατήριο τη συμμετοχή τους και μόνο στην εκλογική λίστα, πολλοί διορίστηκαν στη Δημόσια Διοίκηση, επίσης σε θέσεις – κλειδιά. Η Μαρία Καραμεσίνη δεν τιμήθηκε από τους ψηφοφόρους, αλλά διορίστηκε διοικήτρια στον ΟΑΕΔ, ενώ η Φωτεινή Κούβελα τοποθετήθηκε στη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων.
Τα παραδείγματα είναι πολλά, όσες ακριβώς και οι καταγγελίες που έχουν γίνει – εντός και εκτός Βουλής – από το σύνολο σχεδόν των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία σημειώνουν πως ακόμη και αν υπήρχε το ηθικό πλεονέκτημα, χάθηκε στις λίστες των διορισμών και η ρητορική περί παλαιού και νέου πολιτικού συστήματος κατέρρευσε υπό το βάρος των ονομάτων συγγενών και φίλων.

Αναλυτικά τα ονόματα:

Ελένη Γιαννακοπούλου: σύζυγος του πρώην γενικού γραμματέα του υπουργείου Παιδείας (επί Αριστείδη Μπαλτά) Δημήτρη Χασάπη. Διορίστηκε διευθύνουσα σύμβουλος του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ) στις 17 Μαΐου 2017 με υπογραφή του υφυπουργού Παιδείας Δημήτρη Μπαξεβανάκη.

Μαρία Κατέχη: ανιψιά του Κώστα Γαβρόγλου (σύζυγος του γιου του αδελφού του) τοποθετήθηκε πριν από δύο χρόνια και εργάζεται στα ευρωπαϊκά προγράμματα του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών.

Σοφία Αυγητίδου: σύζυγος του γενικού γραμματέα του υπουργείου Παιδείας Γιώργου Αγγελόπουλου. Υπηρετεί ως καθηγήτρια στο Τμήμα Νηπιαγωγών της Παιδαγωγικής Σχολής Φλώρινας. Καταγγέλλεται ότι ψηφίστηκε στον νόμο Γαβρόγλου για τα πανεπιστήμια το καλοκαίρι φωτογραφική ρύθμιση που της δίνει το δικαίωμα να «μετακινηθεί» στο Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης, από το οποίο προέρχεται και ο σύζυγός της.

Μαρία Κυπριανίδου: 
η νέα γενική γραμματέας Ερευνας και Τεχνολογίας Ματρώνα Κυπριανίδου είναι αδελφή της αντιπεριφερειάρχου Αττικής Ερμίνας Κυπριανίδου.

Ελισάβετ Σίσκου: ανιψιά της πρώην αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας Σίας Αναγνωστοπούλου. Μόλις τρεις ημέρες μετά την εκλογή της Αναγνωστοπούλου για πρώτη φορά ως βουλευτού Αχαΐας, αποφασίστηκε ο διορισμός της νεαρής ανιψιάς της στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου. Υστερα από μερικούς μήνες, και όταν ορίστηκε ως αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, τοποθετήθηκε ο ανιψιός της Στέφανος Σίσκος σε θέση διοικητικού μετακλητού υπαλλήλου στο υπουργείο Παιδείας (που σήμερα έχει μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο).

Χαράλαµπος Πανοτόπουλος: προσωπικός φίλος του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, διορίστηκε αντιπρόεδρος του νοσοκομείου Σαντορίνης με μισθό 3.800 ευρώ μηνιαίως. Διατηρούσε συνεργείο βουλκανιζατέρ στην Αθήνα ενώ επί 29 χρόνια ήταν διοικητικός υπάλληλος σε εφημερίδα.

Διονύσης Τεµπονέρας: 
είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και τον Φεβρουάριο του 2015, έναν μήνα μετά τις εκλογές, διορίστηκε σύμβουλος του υφυπουργού Εργασίας. Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους διορίστηκε σύμβουλος του διοικητή του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ και τον Απρίλιο του 2017 μετακινήθηκε στο υπουργείο Ναυτιλίας, όπου σήμερα είναι γενικός γραμματέας.

Γιώργος Μητράκος: Σύμβουλος στο ΥΠΕΞ και σύντροφος της κόρης του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά. Από το 2017 διευθύνει και το Διεθνές Κέντρο Μελετών Ευξείνου Πόντου (ΔΙΚΕΜΕΠ).

Γιώργος Τσίπρας: Πρώτος εξάδελφος του Πρωθυπουργού, είχε διοριστεί τον Ιανουαρίου 2015 στο γραφείο του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά σε θέση ειδικού συμβούλου και τον Απρίλιο του 2015 τοποθετήθηκε γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Οικονομικής Συνεργασίας του ΥΠΕΞ. Από τον Οκτώβριο του 2017 είνια διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού.

Αθανασία Ψαρουδάκη: 
είναι σύζυγος του Γεωργίου Τσίπρα, εξαδέλφου του Πρωθυπουργού. Η διαδρομή της στον κρατικό μηχανισμό είναι αρκετά… μεγάλη. Αρχικά τον Ιανουάριο του 2015, λίγες εβδομάδες μετά τις εκλογές, διορίστηκε ειδική σύμβουλος του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη. Μετά τις δεύτερες εκλογές διορίζεται στο γραφείο του Παναγιώτη Κουρουμπλή στο υπουργείο Εσωτερικών και μετά τον ανασχηματισμό του 2016 επιστρέφει ως ειδική σύμβουλος του Χρήστου Σπίρτζη.

Πέτη Πέρκα: η σύντροφος του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα, έχει τοποθετηθεί γενική γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας, μετακινούμενη από τη θέση της γενικής γραμματέως του υπουργείου Μεταφορών.

Ευαγγελία Καµίδου: Είναι ανιψιά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα και διορίστηκε το 2015 ειδική σύμβουλος στο υπουργείο Εσωτερικών.

Ιφιγένεια Κατσιµίδου: είναι σύντροφος του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου και από τον Μάρτιο του 2015 βρίσκεται στη θέση της προέδρου του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης.

Ελένη Παπαδοπούλου: 
είναι κόρη του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Παπαδόπουλου και έχει τοποθετηθεί στη θέση της γενικής γραμματέως Οικονομικής Πολιτικής στο υπουργείο Οικονομίας.

Παναγιώτα Φασούλα: 
ανιψιά του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή. Από το 2015 είναι μετακλητή υπάλληλος στο γραφείο του… θείου της. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός έχει παραδεχθεί – ύστερα από καταγγελία της αντιπολίτευσης – τον διορισμό, υπεραμυνόμενος των προσόντων της ανιψιάς του.

Αργύρης Αργυρίου: σύζυγος της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Χαράς Καφαντάρη. Τον Ιανουάριο του 2016 διορίστηκε διευθύνων σύμβουλος στη Δημόσια Επιχείρηση Ενεργειακών Επενδύσεων.

Γιώργος Καλπαδάκης: 
ανιψιός του Προέδρου της Βουλής και αδελφός του προϊσταμένου του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, διορίστηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2015 στη θέση του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη. Από τον Σεπτέμβριο του 2015 διατηρεί θέση ειδικού συμβούλου στο πολιτικό γραφείο του Δραγασάκη.

Παυσανίας Παπαγεωργίου: υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Αιτωλοακαρνανία. Αφού δεν εξελέγη, διορίστηκε το 2015 ειδικός σύμβουλος του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη.

Τζαννέτος Φιλιππάκος: από το 2012 προσπαθεί να εκλεγεί βουλευτής με τους ΑΝΕΛ, χωρίς επιτυχία. Ομως, μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, διορίστηκε γενικός γραμματέας Συντονισμού στο υπουργείο Εσωτερικών.

Μαρία Γιαννακάκη: 
πρώην βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, διορίστηκε αμέσως μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 γ.γ. Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Γιάννης Μπασκόζος: 
από τον Τομέα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ στον κρατικό μηχανισμό. Διορίστηκε γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας και πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Υγείας.

Κώστας Πουλάκης: 
υψηλόβαθμο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος βουλευτής στη Β’ Αθηνών. Απέτυχε να εκλεγεί και διορίστηκε γενικός γραμματέας στο υπουργείο Εσωτερικών.

Μαρία Καραµεσίνη:
 ήταν υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, δεν κατόρθωσε να εκλεγεί και από τον Ιανουάριο του 2015 είναι διοικήτρια του ΟΑΕΔ.

Φωτεινή Κούβελα: από την ευρωλίστα του ΣΥΡΙΖΑ και την Κεντρική Επιτροπή του κυβερνώντος κόμματος βρέθηκε στη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων.

Ιούλιος Συνοδινός: ένα ακόμη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στην κρατική μηχανή. Διορίστηκε το 2015 γ.γ. Αθλητισμού.

Γιάννης Μπενίσης: σύντροφος της περιφερειάρχου Αττικής Ρένας Δούρου. Το 2015 διορίζεται στο γραφείο του τότε υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά ως ειδικός σύμβουλος. Η σύμβασή του έληξε το 2016 και δεν ανανεώθηκε καθώς προτιμήθηκε η τοποθέτησή του στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΥΔΑΠ.

Θανάσης Καποτάς: μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος διορίστηκε πρόεδρος του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών.

Ευρυδίκη Κουρνέτα: 
απέτυχε να εκλεγεί στη Βοιωτία με τους ΑΝΕΛ και τον Δεκέμβριο του 2016 διορίστηκε γενική γραμματέας Τουρισμού στη θέση του παραιτηθέντος Γεράσιμου Ζαχαράτου. Τώρα βρίσκεται στο κατώφλι της νέας θέσης του διοικητικού γραμματέα του υπουργείου Τουρισμού με τετραετή θητεία. Σημειώνεται ότι η προκήρυξη της θέσης απαιτεί απλώς και μόνο γνώση της αγγλικής και πενταετή άσκηση δικηγορίας, προσόντα τα οποία διαθέτει η συγκεκριμένη υποψήφια.

Πηγή: tanea.gr