Κώστας Πατέρας: Αβεβαιότητα και ανασφάλεια

Δρ. Κώστας Πατέρας, D.Ed., M.Ed., Ph.D.

Το τελευταίο δεκαήμερο ήταν γεμάτο από μεγάλες συναντήσεις, G7 και ΝΑΤΟ,οι οποίες εξέδωσαν μεν πολλές ανακοινώσεις, αλλά έθεσαν δε και πολλά ερωτηματικά.

Η Ευρώπη, στην οποία έλαβαν χώρα οι παραπάνω συναντήσεις, των ΕΠΤΑ πλουσιοτέρων χωρών του κόσμου, αλλά και των ΤΡΙΑΝΤΑ κρατών – μελών του ΝΑΤΟ, είχε την τιμητική της.

Στην πρώτη συνάντηση, δεν λήφθηκαν ουσιαστικές αποφάσεις. Η συμμετοχή του Προέδρου των ΗΠΑ δεν έδωσε λύσεις σε πολλά καυτά θέματα. Αυξήθηκε, βέβαια, το γόητρο της Αγγλίας.

Η κάθε χώρα προσπάθησε να περιχαρακώσει τα δικά της συμφέροντα και έτσι φάνηκε ότι τους χωρίζουν πολλά.

Με λόγια και με ευχολόγια δεν αντιμετωπίζονται ούτε τα δύσκολα οικονομικά και κοινωνικά θέματα ούτε, φυσικά, τα περιβαλλοντικά.

Ήταν, μάλλον, μία συνάντηση με πολλές παρουσίες σημαντικών πολιτικών προσώπων αλλά με σχεδόν μηδενικά αποτελέσματα.

Όσον αφορά το ΝΑΤΟ, εκεί η εμφάνιση του Τζο Μπάϊντεν έδειξε πως οι ΗΠΑ ξαναγυρίζουν στην Ευρώπη για να αντιμετωπίσουν τόσο την Ρωσία όσο και την συνεχώς ανερχόμενη Κίνα.

Για τους Έλληνες σημασία είχε η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Δικτάτορα Ερντογάν.

Όλοι νομίζουν πως είναι καλό πράγμα η διπλωματία και οι δίαυλοι επικοινωνίας, για να υπάρχει ειρήνη στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Υπάρχει, όμως, έστω κι ένας απλός Έλληνας πολίτης που να εμπιστεύεται στον Σουλτάνο Ερντογάν;

Ούτε ένας.

Ο Σουλτάνος, θέλει «απευθείας» επαφή με τον Μητσοτάκη, «χωρίς την μεσολάβηση τρίτων».

Ξέχασε, όμως, ότι η Ελλάδα είναι μέλος της Ε.Ε., που έχει κοινή εξωτερική πολιτική.

Για τα Ελληνοτουρκικά είπε το «ένα-ένα να αρχίσουμε να καθαρίζουμε το τραπέζι».

Τον πιστεύει έστω και ένας πολίτης της χώρας μας;

Μάλλον όχι.

«Τα ήρεμα νερά στο Αιγαίο», που είναι Ελληνική θάλασσα και η «ομίχλη» στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας δημιουργούν ανησυχίες.

Πάντως το «Moratorium» για ήρεμο καλοκαίρι, χωρίς την παρουσία του Νίκου Δένδια σα να δείχνει πως κάποιο λάκκο έχει η φάβα».

Ο TanerAkcam, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινουπόλεως είπε για τους Τούρκους, με την ευκαιρία της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί: «Ζούμε στον 21ο αιώνα και η νοοτροπία μας είναι ακόμη εκείνη του 1453» …!

«Οι Τούρκοι μπορούμε μόνον να κατακτήσουμε, να χαλάσουμε, να γκρεμίσουμε και να καταστρέψουμε».

Μία ημέρα μετά την συνάντηση Μητσοτάκη και Ερντογάν έγιναν 36 παραβιάσεις του εναερίου χώρου μας.

Ο Ερντογάν από απειλητικός και υβριστής των πάντων έγινε συναινετικός, γιατί έμεινε μόνος του, γιατί έχει μεγάλα εσωτερικά προβλήματα, γιατί ήρθε σε ρήξη με τις ΗΠΑ και την Ε.Ε.

Θέλει να κερδίσει χρόνο.

«Ο λύκος την τρίχα του αλλάζει, όχι το μυαλό του».

Όλοι περιμένουν δείγματα … ΓΡΑΦΗΣ …!

Η πολιτική ατζέντα στην χώρα μας είναι δύσκολη και ποικιλόμορφη.

Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, αυτή δεν είναι Κυβέρνηση της Ν.Δ. ούτε της Δεξιάς, έχει 21 εξωκοινοβουλευτικούς Υπουργούς από το ΠΑΣΟΚ και την Αριστερά, που δεν πήραν ούτε ΜΙΑ ΨΗΦΟ και εκατοντάδες στελέχη από τα Αριστερά της Ν.Δ., αυτή λοιπόν η Κεντροαριστερά Κυβέρνηση είναι με την πλάτη στον τοίχο.

Όλη η Αντιπολίτευση είναι εναντίον της και στα Εργασιακάκαι στα θέματα Παιδείας και Υγείας.

Φαίνεται πως το κοινωνικό κράτος τελειώνει οσονούπω.

Ευτυχώς που ο Πρωθυπουργός, ο οποίος καβάλησε το καλάμι εξουσίας και με το «αγελαδίσιο» βλέμμα του κατατρομάζει τους πάντες, σκέφθηκε να αγοράσει ένα καινούργιο αεροπλάνο VIP,ενώ υπάρχουν άλλα τρία και η Μαρέβα Γκραμπόφσκι, σύζυγος του Πρωθυπουργού θα ανακαινίσει το … Μέγαρο Μαξίμου …!

Ο Μητσοτάκης και το περιβάλλον του ΖΟΥΝ τον ΜΥΘΟ της ζωής τους, την στιγμή που εκατομμύρια πολίτες είναι άνεργοι ή δεν έχουν να φάνε ούτε ψωμί …!

Η όλη υπόθεση είναι για γέλια και για κλάματα.

Το μεγάλο «αγκάθι», όμως, για τον Πρωθυπουργό είναι τα μνημόνια συνεργασίας, που απορρέουν από την Συνθήκη των Πρεσπών.

Πολλοί Βουλευτές είναι «αρνητικοί» και για να αποφύγει την ΠΤΩΣΗ, ενδεχομένως να τα φέρει προς ψήφιση στα θερινά τμήματα της Βουλής και με ΔΙΚΟΥΣ του Βουλευτές. Αυτό κι αν είναι Δημοκρατία.

Λέτε να έρθει η ώρα που «θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι»;

Όλα δείχνουν πως το ΧΑΡΤΙ των πρόωρων εκλογών είναι πάνω στο τραπέζι.

Ο Λαός γνωρίζει πως «το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού», όπως έλεγε ο Μένανδρος (342 – 291 π.Χ.) και πως «πίσω έχει η αχλάδα την ουρά».