Μας προέκυψε και το θέμα της ενιαίας τιμής του βιβλίου, όχι εκ των ουκ άνευ.
Ο ΟΟΣΑ λέει, έκανε πρόταση κατάργησης της ενιαίας τιμής του βιβλίου, με το γνωστό επιχείρημα ότι προκαλείται διαστρέβλωση των τιμών και λειτουργεί κατά του ανταγωνισμού. Μάλιστα!
Ο νόμος βρίσκεται ήδη στο Υπουργείο Ανάπτυξης και προωθείται στη Βουλή.
Μόλις έγιναν γνωστά τα μαντάτα, σύσσωμος ο χώρος του βιβλίου (συγγραφείς, εκδότες, βιβλιοπώλες) αντέδρασε έντονα.
Ο νόμος της ενιαίας τιμής που εδώ και κάποια χρόνια ισχύει και στη χώρα μας, δεν επιτρέπει, ούτε έκπτωση πάνω από 10 %, ούτε αύξηση της τιμής προς τα πάνω, για δυό χρόνια από την έκδοση ενός βιβλίου. Είναι γνωστό ότι η τιμή καθορίζεται από τον εκδότη και αναγράφεται στον κατάλογο και στο Εθνικό κέντρο βιβλίου μαζί με τα στοιχεία του βιβλίου. Έτσι δεν υπάρχουν αναγνώστες διαφόρων κατηγοριών και το κυριότερο δεν πληρώνουν άλλοι την πλασματική έκπτωση που παίρνουν κάποιοι άλλοι.Υπό φυσιολογικές συνθήκες ένα βιβλίο των 10 ευρώ για όλους τους αναγνώστες, δεν είναι ανάγκη να λέμε από 15 ευρώ σε μας 12 και να πλημυρίζουμε το διαδύκτιο με πλασματικές εκπτώσεις. Έτσι με κίνητρο τις εκπτώσεις; και μόνο, όχι μόνο δεν προάγουμε το βιβλίο αλλά ευτελίζουμε την όση αξιοπρέπεια έχει απομείνει και στο χώρο μας. Ο καθένας κατανοεί ότι τίποτα δεν χαρίζεται στον νόμο του χρήματος και ειδικά όταν έχουν εισέλθει επιχειρηματίες παντελώς άσχετοι με το βιβλίο.Το βιβλίο και ο πολιτισμός δεν πρέπει να παραδοθεί αμαχητί στις χρηματιστηριακές ορέξεις των μεγάλων κερδοσκοπικών παιχνιδιών και συμφερόντων που χρόνια τώρα ταλανίζουν την μικρή μας χώρα.
Και το σημαντικότερο απ’ όλα, ενδεχόμενη κατάργηση θα ανεβάσει στα ύψη της τιμές του βιβλίου και φυσικά και στα ύψη τις δήθεν διαφημιζόμενες εκπτώσεις του βιβλίου. Όλα αυτά θέλουν μια σχετική ανάλυση να γίνουν κατανοητά από τον κόσμο που δεν βλέπει τι κρύβεται πίσω από τα παραβάν των συμφερόντων. Εξηγούνται στις δυό επιστολές που δημοσιεύονται παρακάτω.
Ποιός ήταν ο πρώτος διδάξας τις εκπτώσεις στην Ελλάδα, εκβιάζοντας τους εκδότες για μεγαλύτερα ποσοστά; Ο Τρικεριώτης της Πρωτοπορίας. Είναι ο μόνος που και σήμερα είναι υπέρ της κατάργησης. Βέβαια ακολούθησαν κι άλλοι, αλλά για ευνόητους λόγους σήμερα τηρούν σιγή ιχθύος. Αυτοί δρουν στα παρασκήνια πάντα.
Ποιός δεν θυμάται τη Fnac που «ήρθε στην Ελλάδα να μάθει τους Έλληνες να διαβάζουν». Ευτυχώς που μας έμαθε και σηκώθηκε κι έφυγε άρον άρον. Τώρα κάποιοι άλλοι, αφού πούλησαν την φανταχτερή πραμάτεια τους στον ΟΤΕ, έπρεπε κάπου να επενδύσουν τις υπεραξίες τους και την επένδυσαν βάζοντας δίπλα στα λουσάτα κινητά και ολίγον τι Μαντά, -αφού πουλάει…
Τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια, ο σκύλος που μαθαίνει ξένες γλώσσες.
Η σημερινή κατάντια των bazzar δεν τιμάει το βιβλίο. Θέλουμε βιβλία με καλές ενιαίες τιμές και θέλουμε βιβλία σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας. Όχι μόνο στο κέντρο της Αθήνας. Φταίμε φυσικά όλοι, εκδότες, βιβλιοπωλεία που αφήσαμε τα πράγματα να εξελιχτούν έτσι. Το τρίπτυχο συγγραφέας, εκδότης, βιβλιοπωλείο από καιρό χώρισε τους δρόμους του..
Η κατάσταση στο χώρο του βιβλίου είναι δραματική. Η κατάργηση της ενιαίας τιμής θα σημάνει και το τέλος των μικρομεσαίων βιβλιοπωλείων.Μαζί και του αξιόλογου βιβλίου που κύρια στηρίζεται από τα βιβλιοπωλεία.
Ποιος επεξεργάζετα όλο το σχέδιο;
Ποιά συμφέροντα, οικονομικοπολιτικά θέλουν να απογυμνώσουν πολιτιστικά τη χώρα;
Ο βουλευτής Κώστας Σκρέκας του Nομού μας, είναι στην επιτροπή ανταγωνισμού, έχει άραγε γνώμη και αν έχει να την εκφράσει δημόσια. Το ίδιο ισχύει και για τους άλλους βουλευτές του Νομού, θα ήταν σκόπιμο, έστω μια φορά να ασχοληθούν και με το βιβλίο σαν εργαλείο πολιτισμού.
Ακόμα θα ήταν καλό όσοι πιστεύουν ότι η κάθε πόλη έχει την ανάγκη βιβλιοπωλείων, που να τιμάν την λέξη βιβλιοπωλείο, να κοινοποιήσουν τις παρακάτω επιστολές και όλοι μαζί να πιέσουμε να περισώσουμε ότι περισώζεται.
Δεν θα επεκταθώ άλλο, να μη γίνω κουραστικός, περιγράφονται όλα ανάγλυφα στην επιστολή των εκδόσεων Πατάκη και στις επιστολές της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου που ακολουθούν.
Κώστας Κοτρώνης
Βιβλιοπώλης
.