Καταργείται το ΤΕΙ Θεσσαλίας – το υπ. Παιδείας φέρνει τα πάνω-κάτω στο μηχανογραφικό

Λίγοι μήνες έχουν μείνει για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις του 2019 και νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας φέρνει σημαντικές αλλαγές στο μηχανογραφικό δελτίο για τους μαθητές που δίνουν Πανελλήνιες, καθώς και για τους μαθητές που θα φοιτήσουν τα επόμενα έτη στην Γ’ Λυκείου.

Ειδικότερα, τα κυριότερα σημεία του σχεδίου νόμου το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή, από το υπουργείο Παιδείας αναφέρονται τα εξής:

«1. To Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας καταργείται και εντάσσεται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Οι εγγεγραμμένοι φοιτητές σε Τμήματα του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας, οι οποίοι, δεν έχουν ολοκληρώσει όλες τις υποχρεώσεις που απαιτούνται από το πρόγραμμα σπουδών για τη λήψη πτυχίου, εντάσσονται αυτοδικαίως στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με δικαίωμα να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

2. Το Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδας καταργείται και εντάσσεται στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) , στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

3. Στο Ε.Κ.Π.Α. ιδρύονται τα εξής Τμήματα: α) Κοινωνιολογίας, με έδρα την Αθήνα, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, β) Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών, με έδρα την Αθήνα, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, γ) Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας με έδρα τα Ψαχνά του νομού Ευβοίας, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Θετικών Επιστημών, δ) Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας, με έδρα τα Ψαχνά του νομού Ευβοίας, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, ε) Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου, με έδρα τα Ψαχνά του νομού Ευβοίας, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, στ) Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων, με έδρα τα Ψαχνά του νομού Ευβοίας, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Αγροτικής Ανάπτυξης, Διατροφής και Αειφορίας, ζ) Τεχνολογιών Ψηφιακής Βιομηχανίας, με έδρα τα Ψαχνά του νομού Ευβοίας, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Θετικών Επιστημών, η) Γενικό, με έδρα τα Ψαχνά του νομού Ευβοίας, θ) Διατροφής και Διαιτολογίας με έδρα τα Ψαχνά του νομού Ευβοίας, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Αγροτικής Ανάπτυξης, Διατροφής και Αειφορίας, ι) Τουριστικών Σπουδών και Εναλλακτικού Τουρισμού, με έδρα τα Ψαχνά του νομού Ευβοίας, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Αγροτικής Ανάπτυξης, Διατροφής και Αειφορίας. 2. Το Γενικό Τμήμα καλύπτει εκπαιδευτικές ανάγκες των Τμημάτων του Ε.Κ.Π.Α., δεν απονέμει πτυχία πρώτου κύκλου σπουδών, αλλά παρέχει τη δυνατότητα εκπόνησης Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) και διδακτορικής διατριβής.

4. Στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ιδρύονται τα εξής Τμήματα: α) Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος, με έδρα το Καρπενήσι, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών των Φυτών, β) Διοίκησης Γεωργικών Επιχειρήσεων, με έδρα την Θήβα, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Εφαρμοσμένων Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών, γ) Περιφερειακής Ανάπτυξης, με έδρα την Άμφισσα, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Εφαρμοσμένων Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών, δ) Γενικό, με έδρα την Αθήνα, ε) Υδροβιολογίας και Υδατοκαλλιεργειών, με έδρα την Αθήνα, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών των Ζώων, στ) Πληροφορικής στη Γεωργία και το Περιβάλλον, με έδρα την Αθήνα, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Περιβάλλοντος και Γεωργικής Μηχανικής. ζ) Διαιτολογίας και Ποιότητας Ζωής, με έδρα την Αθήνα, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Τροφίμων και Διατροφής.

5. Οι σπουδαστές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Τμήματος Εθνομουσικολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου εισάγονται στα ανωτέρω Τμήματα ύστερα από κοινές εισιτήριες εξετάσεις σε καλλιτεχνικά αντικείμενα που διοργανώνονται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, κατά παρέκκλιση από το σύστημα πανελληνίων εξετάσεων ως εξής: Α. Οι υποψήφιοι εξετάζονται πανελλαδικώς στα εξής καλλιτεχνικά μαθήματα: α) Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία. Αξιολογείται το επίπεδο οργανοχρησίας των υποψηφίων. Ως μουσικό όργανο εννοείται και η φωνητική τέχνη. β) Μουσική Αντίληψη και Γνώση. Οι υποψήφιοι καλούνται να απαντήσουν σε σύντομα ερωτήματα με τα οποία αξιολογείται το επίπεδο θεωρητικών μουσικών γνώσεων. Τα μαθήματα αυτά βαθμολογούνται στην εκατοντάβαθμη κλίμακα. Για την εξαγωγή της τελικής βαθμολογίας των υποψηφίων συνυπολογίζονται ο βαθμός Απολυτηρίου Λυκείου κάθε υποψηφίου, ο βαθμός που έλαβε στις πανελλήνιες εξετάσεις στο μάθημα «Νεοελληνική Γλώσσα» και ο βαθμός στα μαθήματα «Μουσική Εκτέλεση» και «Μουσική Αντίληψη» με τους εξής συντελεστές: α) ο βαθμός στο μάθημα «Μουσική Εκτέλεση» ανάγεται στο 30% της τελικής βαθμολογίας, β) ο βαθμός στο μάθημα «Μουσική Αντίληψη» ανάγεται στο 30% της τελικής βαθμολογίας, γ) ο βαθμός στο μάθημα «Νεοελληνική Γλώσσα» ανάγεται στο 30% της τελικής βαθμολογίας, δ) ο βαθμός του Απολυτηρίου Λυκείου ανάγεται στο 10% της τελικής βαθμολογίας. Απαραίτητη προϋπόθεση για την εισαγωγή του υποψηφίου στα ανωτέρω Τμήματα είναι ο μέσος όρος του βαθμού στα δύο καλλιτεχνικά μαθήματα να ισούται τουλάχιστον με το ήμισυ του άριστα, δηλαδή με πενήντα τοις εκατό (50%), υπό την προϋπόθεση ότι ο υποψήφιος έχει λάβει σε κάθε μάθημα βαθμό τουλάχιστον τριάντα τοις εκατό (30%)

 TheCaller.gr