Κατά 5.000 υπάλληλους «ψαλιδίζεται» το προσωπικό των τραπεζών

Διασώζονται όσοι απασχολούνται σε μονάδες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων και web banking

Ασφυκτικές πιέσεις για «μαχαίρι» στο λειτουργικό κόστος, λόγω της χαμηλής κερδοφορίας τους και των «πλούσιων» χαρτοφυλακίων τους σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια ,δέχονται το τελευταίο διάστημα από τις Ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές (SSM) οι τέσσερις Ελληνικές συστημικές τράπεζες, γεγονός που υποχρεώνει τις διοικήσεις τους σε δραστικά μέτρα εξορθολογισμού και κατάργησης ανενεργών τμημάτων τους.

Αυτό θα επιτευχθεί μέσω ενός νέου γύρου περιορισμού του αριθμού του προσωπικού τους και συρρίκνωσης του πλήθους των υποκαταστημάτων τους για το 2019.

Σύμφωνα με πληροφορίες για το νέο έτος το προσωπικό στις τράπεζες αναμένεται να μειωθεί επιπλέον κατά 5.000 και το πλήθος των τραπεζικών  υποκαταστημάτων να περιοριστεί ακόμη περισσότερο με λουκέτο σε άλλα 250 υποκαταστήματα…

Τα νέα δεν είναι ευχάριστα για τους  υπαλλήλους των τραπεζών που θα βρεθούν το 2019 εκτός εργασίας καθώς δεν θα εφαρμοστούν πλέον οι εθελούσιες έξοδοι με υψηλά μπόνους, αλλά θα ισχύσει ,ότι και στην υπόλοιπη αγορά. Δηλαδή απολύσεις με την καταβολή μόνον της νόμιμης αποζημίωσης. Τα μόνο δέλεαρ που θα τους παρασχεθεί θα είναι  το δικαίωμα ,εάν το επιθυμούν να εργαστούν με part time απασχόληση(ως εξωτερικοί συνεργάτες της τράπεζας)  η εφόσον παραμείνουν με καθεστώς ευέλικτης απασχόλησης. Προάγγελο  των δυσμενών αυτών εξελίξεων  που, εκτός των απολύσεων 5.000 τραπεζοϋπαλλήλων, θα αφορά και  περικοπές μισθών  ,αποτέλεσε η πρόταση της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς  που υπεβλήθη φέτος  στους εργαζόμενους προκαλώντας την έντονη αντίδραση του σωματείου της τράπεζας.

Η πρόταση ,που μπήκε προς το παρόν στο «ψυγείο»,προέβλεπε  εθελοντική άδεια  σε υπαλλήλους από την εργασία 12 ημέρες το μήνα άνευ αποδοχών  η εθελοντική αποδοχή  εργασίας με μερική απασχόληση και άρα και με αντίστοιχη μείωση των αποδοχών τους  κατά 50% το μήνα.

Τον μεγαλύτερο κίνδυνο για απόλυση θα αντιμετωπίσουν  οι υπάλληλοι που απασχολούνται στα τμήματα χορήγησης  δανείων και σε σύνθετα χρηματοοικονομικά προιόντα (μονάδες Private Banking ) καθώς κρίνονται  ότι έχουν περιορισμένη δραστηριότητα. Αντιθέτως θα ενισχυθούν οι μονάδες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων,ενώ εκτός κινδύνου απόλυσης θα βρεθούν επίσης οι υπάλληλοι που έχουν γνώσεις πληροφορικής. Κι αυτό γιατί ως «όχημα» για τις επερχόμενες  αλλαγές στη λειτουργία των τραπεζών   αποτελεί η είσοδος στη   νέα ψηφιακή εποχή μιας και  έχει   περιοριστεί  κατά πολύ η παρουσία των πελατών τους στα γκισέ.

2008-2018: Η άνοδος και η πτώση των τραπεζών

Η δραστική μείωση του προσωπικού στις τράπεζες και ο περιορισμός του δικτύου τους την τελευταία δεκαετία αποτυπώνεται  ανάγλυφα στα παρακάτω συγκεντρωτικά στοιχεία. Το 2008 οι τραπεζοϋπάλληλοι ήταν 67.798,οι ελληνικές και ξένες τράπεζες έφταναν τις 40 και τα λειτουργούντα υποκαταστήματα τα  4.130.Σήμερα ο αριθμός των τραπεζοϋπαλλήλων έχει περιοριστεί σε περίπου 40.500,οι ελληνικές τράπεζες είναι μόλις 5  και τα υποκαταστήματα περίπου 2.000 με απώτερο στόχο να περιοριστούν ακόμη περισσότερο ώστε  το 2021 να μην ξεπερνούν τα 1.000.

Τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα σχεδιάζουν όμως  από την άλλη και περιορισμένες προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού  με γνώσεις στο πεδίο της  αναδιάρθρωσης των  μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Κι αυτό γιατί   ο μεγάλος όγκος τους (400.000 κάθε κατηγορίας) αποτελεί ,και θα αποτελέσει  και για τα ερχόμενα χρόνια, το μεγάλο “αγκάθι” των συστημικών τραπεζών.

Πηγή: newpost.gr