Καλπάζει η ανεργία των νέων στην Ελλάδα

Στο 38,2% αναρριχήθηκε η ανεργία των νέων στην Ελλάδα κατά το β’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020, όταν είχε υπολογιστεί στο 36%, κατέγραψε αύξηση 2,2 ποσοστιαίων μονάδων. Βέβαια, τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) δείχνουν ότι το α’ τρίμηνο του 2021 ήταν στο 43,3% η ανεργία των νέων, γεγονός που θα υποδήλωνε μείωση.

Μόνο που ειδικά για φέτος, η συγκεκριμένη περίοδος είναι μάλλον δύσκολο να εκτιμηθεί σε σχέση με τη συνολική πορεία της αγοράς εργασίας, καθώς στο σύνολό της η χώρα βρισκόταν σε καθεστώς αυστηρού lockdown. Συνεπώς, οι όποιες συγκρίσεις από τρίμηνο σε τρίμηνο, ειδικά για φέτος, κρύβουν το στοιχείο της επισφάλειας.

Σε κάθε περίπτωση, το πρόβλημα της ανεργίας των νέων παραμένει δυσεπίλυτο. Άλλωστε, είναι χαοτική η διαφορά και σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Ο μέσος όρος της ανεργίας σε αυτή την πολύ «ειδική» κατηγορία πολιτών ήταν 18,9% το α’ τρίμηνο του 2021 στην Ε.Ε. Δηλαδή, παρά το γεγονός ότι και στην υπόλοιπη Ευρώπη είχε καταγραφεί αύξηση, συγκριτικά με το 15,6% που είχε υπολογιστεί η ανεργία των νέων το α’ τρίμηνο του 2020, εντούτοις η Ελλάδα συνεχίζει να καταγράφει σχεδόν διπλάσια ποσοστά.

Ακόμα και αν επικεντρωθεί η ανάλυση που έγινε από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής στους νέους κάτω των 25 ετών, πάλι η ανεργία που τους μαστίζει είναι πολύ υψηλή. Τα επίσημα στοιχεία, όπως έχουν αντληθεί από τη μηνιαία απεικόνιση της ΕΛΣΤΑΤ, δείχνουν ότι η ανεργία σε αυτές τις ηλικίες ήταν 32,3% τον περασμένο Ιούλιο. Βέβαια, καταγράφεται μείωση κατά 3,5 ποσοστιαίες μονάδες, συγκριτικά με το 35,8% του Ιουλίου του 2020. Όμως, πάλι τα ποσοστά είναι ιδιαίτερα υψηλά και χρήζουν προσοχής. Όλα αυτά, ενώ η εικόνα για την απασχόληση στη χώρα φαίνεται ότι βελτιώνεται όσο περνούν οι μήνες. Ακριβέστερα, τον Ιούλιο, οι απασχολούμενοι στην Ελλάδα έφτασαν τα 4.011.357 άτομα. Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά 182.886 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2020. Πρόκειται για μια ποσοστιαία αύξηση της τάξης του 4,8%, στοιχείο που δείχνει ότι η εν λόγω αγορά, μετά την πίεση των διαδοχικών lockdowns, επιδιώκει να ανακάμψει. Παρ’ όλ’ αυτά, όμως, δεν διαφαίνεται να υπάρχει ιδιαίτερη δυναμική απασχόλησης στις νέες ηλικίες, όπου εντοπίζεται και το μεγαλύτερο πρόβλημα εύρεσης εργασίας.

Οι ευέλικτες μορφές και η αδήλωτη εργασία

Οι νέες ηλικίες μαστίζονται και από τις ευέλικτες μορφές εργασίας, που προσφέρουν αισθητά μειωμένες αποδοχές. Πάντως, ακόμα και έτσι, η Ελλάδα κρατάει σημαντική απόσταση, τόσο στη μερική όσο και στην προσωρινή απασχόληση, από τα αντίστοιχα, πολύ υψηλά ποσοστά που καταγράφονται στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ακριβέστερα, όπως αποτυπώνεται στην έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, το α’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους η μερική απασχόληση διαμορφώθηκε στο 7,7% του συνόλου, μειωμένη κατά 1,7 ποσοστιαία μονάδα συγκριτικά με το 9,4%, που είχε καταγραφεί 12 μήνες νωρίτερα.

Το ποσοστό αυτό είναι όμως σχεδόν τρεις φορές μικρότερο σε σχέση με το 21,1% που υπολογίστηκε στις χώρες της Ευρωζώνης κατά το α’ τρίμηνο του 2021. Ακόμα και η μείωση που εντοπίστηκε κατά 0,6 ποσοστιαία μονάδα, σε σχέση με το 21,7% του α’ τριμήνου του 2020, δείχνουν ότι η απόσταση της Ελλάδας από την υπόλοιπη Ευρώπη είναι πολύ μεγάλη. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι οι ευέλικτες μορφές εργασίας, όσο κι αν έχουν ταλαιπωρήσει συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών στη χώρα, όπως είναι οι νέοι, δεν έχουν καταφέρει να κυριαρχήσουν. Δείχνει όμως και ότι υπάρχει μεγάλο ποσοστό αδήλωτης, δηλαδή «μαύρης» εργασίας, που δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια. Ουσιαστικά, αυτό το ποσοστό καλύπτει τη διαφορά που εντοπίζεται ανάμεσα στη μερική απασχόληση της Ελλάδας με εκείνη της υπόλοιπης Ευρώπης.

naftemporiki.gr