Τους λόγους για τους οποίους η χώρα μας καταγράψει υψηλά ποσοστά θνητότητας σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες εξήγησε μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη ο Καθηγητής Πνευμονολογίας και πρώην Πρύτανης του ΠΘ κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, σημειώνοντας πως οι αυξημένοι θάνατοι που παρουσιάζει η χώρα οφείλονται σε υπερδήλωση των θανάτων, στους ανεμβολίαστους άνω των 60, στον ιό και τις μεταλλάξεις τους, αλλά και στην μη στήριξη του ΕΣΥ. Ο Καθηγητής τόνισε πως η κοινωνία θα πρέπει να επιστρέψει στην κανονικότητά της, επισημαίνοντας πως χρειάζονται γενικές και όχι τόσο ειδικές οδηγίες, ενώ αναφέρθηκε και στα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την ακαδημαϊκή ομάδα Green Your Air για την ατμοσφαιρική ρύπανση στον Βόλο, σημειώνοντας πως η ρύπανση το 2021 μειώθηκε εξαιτίας των περιορισμών της κινητικότητας, δεν μειώθηκε όμως αναλογικά στη βιομηχανία.
Η εικόνα στα Νοσοκομεία και η άλλη όψη στην κοινωνία
Ο κ. Γουργουλιάνης μετέφερε την εικόνα που υπάρχει με την πανδημία τόσο εντός του Νοσοκομείου όσο και στην κοινωνία. Στο Νοσοκομείο, ανέφερε, νοσηλεύονται ασθενείς σε μεγάλη ηλικία, πολλοί πάνω από 80 ετών, πολλοί ανεμβολίαστοι και μερικοί εμβολιασμένοι, έχουν όμως πολλές συνοσηρότητες. Ακόμη νοσηλεύονται λίγοι νεότεροι, ανεμβολίαστοι, οι οποίοι 2-3 ημέρες μετά λαμβάνουν εξιτήριο, γιατί έχουν ήπια νόσηση.
Στην κοινωνία υπάρχουν ακόμη 300.000 πολίτες άνω των 60 ανεμβολίαστοι και η πλειονότητα που μολύνεται περνά τη νόσο με πολύ ήπια συμπτώματα, με μιάμιση ημέρα πυρετό και μετά από 6-7 ημέρες αρνητικοποιούνται και πηγαίνουν στη δουλειά τους. “Η πανδημία έχει το ήπιο πρόσωπο που είναι η κοινωνία και το άλλο που είναι είναι οι ευάλωτοι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας. Αυτό που σκέφτονται στη Β. Ευρώπη να προστατεύσουν τους μεγάλους και ευάλωτους ανθρώπους πάνω από 60 ετών και οι υπόλοιποι εμβολιασμένοι να γυρίσουν στην πραγματική ζωή πρέπει να γίνει στην Ελλάδα”, σχολίασε ο Καθηγητής. Σημείωσε πως στα πλεονεκτήματα της Ελλάδας συγκαταλέγεται ο καλός καιρός και το γεγονός ότι οι πολίτες που έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις, έσπευσαν και εμβολιάστηκαν και με την τρίτη κι εκεί η χώρα πλεονεκτεί σε σχέση με ευρωπαϊκές χώρες.
“Τα προβλήματα που έχουμε είναι ότι το ΕΣΥ δεν είναι σε κατάσταση να αντιμετωπίσει πολλούς ασθενείς άνω των 60 που θα μπουν στα Νοσοκομεία και έχουμε ακόμα 300.000 ανεμβολίαστους άνω των 60. Αυτοί οι άνθρωποι δεν θα πειστούν να εμβολιαστούν. Είχαν 1,5 χρόνο την ευκαιρία να εμβολιαστούν και δεν έχουν διάθεση να το κάνουν. Έχουν αντιλήψεις βαθιά ριζωμένες, που αναπαράγονται μέσα στις οικογένειες και δεν βλέπω τίποτα να τους αλλάζει τη γνώμη, ούτε το καινούργιο εμβόλιο. Με πολύ αργούς ρυθμούς κάποιοι θα μπουν στη διαδικασία να εμβολιαστούν”, επεσήμανε.
Ανέφερε πως η πραγματική εικόνα για την πανδημία δεν είναι τα λύματα και τα κρούσματα, αλλά είναι στο γεγονός ότι οι εισαγωγές στα Νοσοκομεία είναι λιγότερες, οι εισαγωγές στις ΜΕΘ είναι πολύ λιγότερες και οι θάνατοι είναι μεν αρκετοί αλλά δεν έχουν αποκλειστική σχέση με τον κορωνοϊό.
Γιατί η χώρα παρουσιάζει υψηλά ποσοστά θανάτων
Ο κ. Γουργουλιάνης αναφέρθηκε όμως και στο υψηλό ποσοστό θανάτων, ένα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη που καταγράφει η χώρα μας. “Είμαστε ψηλά, αλλά πρέπει να λάβουμε υπόψη μας μερικά δεδομένα. Το τελευταίο διάστημα έχουμε πολλούς ασθενείς μεγάλης ηλικίας που πεθαίνουν με κορωνοϊό κι όχι κατ’ ανάγκη από κορωνοίό. Έχουν βαριά αναπνευστική ανεπάρκεια και ο κορωνοϊός όπως και μια άλλη ίωση τους δίνει αυτό που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν λόγω κακής άμυνας. Αυτό, εάν υπολογιστεί, μπορεί να είναι και το 20% των θανάτων που σε άλλες χώρες δεν δηλώνονται θάνατοι από κορωνοίό. Παρόλα αυτά και το 20% να αφαιρέσουμε πάλι έχουμε ακόμη πολλούς θανάτους παραπάνω από άλλες χώρες. Ένα θέμα είναι η Δέλτα, οι ανεμβολίαστοι αλλά κατά τη γνώμη μου είναι το σύστημα υγείας, που έχει προβλήματα σε όλες τις δομές. Στην πρωτοβάθμια κάνουμε νομοσχέδια επί νομοσχεδίων. Αυτός που βρίσκεται θετικός, παίρνει αντιβιοτικά, προσπαθεί να βρει κάποιο γιατρό, γιατί δεν έχουμε πρωτοβάθμια. Έρχονται στα επείγοντα που συσσωρεύονται εκεί, η δουλειά εκεί γίνεται δυσκολότερη με τους γιατρούς να ψάχνουν να εντοπίσουν τα σοβαρά περιστατικά. Τα νομαρχιακά νοσοκομεία δεν έχουν τμήματα λοιμωδών ή πνευμονολογικά και το κυριότερο, οι γιατροί που έφυγαν στο εξωτερικό κυρίως το 2015 δεν έχουν γυρίσει πίσω και δεν δημιουργήσαμε κίνητρα για να γυρίσουν.
Ανοίξαμε κρεβάτια, αλλά δεν βρήκαμε γιατρούς”, εξήγησε ο κ. Γουργουλιάνης, σημειώνοντας πως όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία 30-40 χρόνια ευθύνονται για την κατάσταση στο ΕΣΥ.
Σημείωσε πως την εποχή της πανδημίας “ βρεθήκαμε στον πόλεμο να ανοίγουμε κρεβάτια χωρίς γιατρούς. Πνευμονολόγοι, εντατικολόγοι, λοιμωξιολόγοι δεν υπάρχουν στις λίστες αναμονής. Με την υπερδήλωση, με τις ιδιαιτερότητες ιού αλλά κυρίως με ότι το σύστημα δεν στηρίχθηκε και κλήθηκε να αντιμετωπίσει την μπόρα αυτά είναι αναμενόμενα”.
Χρειάζονται γενικές οδηγίες και να μπούμε στην κανονική ζωή
Σχολιάζοντας τα μέτρα που λαμβάνονται στην χώρα, ο κ. Γουργουλιάνης τόνισε πως θα πρέπει να σκεφτούμε όλοι διαφορετικά και να μπούμε στην κανονική ζωή. Ανέφερε πως στην Ελλάδα το θέμα αντιμετωπίζεται με μια νευρικότητα και με περιστασιακή αντιμετώπιση, ενώ θα έπρεπε οι οδηγίες να δίνονται στον ένα ή ενάμιση μήνα και να είναι γενικές κι όχι εάν θα γίνουν οι απόκριες ή εάν θα κάθονται στα τραπέζια έξι ή δέκα άτομα.
“Αυτό είναι ελληνική πρωτοτυπία. Στο εξωτερικό η απάντηση είναι σε εσωτερικούς χώρους πόσοι θα είναι με μάσκα και σε εξωτερικούς πόσοι θα είναι με μάσκα ή χωρίς. Χρειάζονται γενικές και όχι ειδικές οδηγίες. Να δούμε τα πράγματα διαφορετικά και συνολικά”, είπε ο κ. Γουργουλιάνης σχολιάζοντας πως “ευτυχώς που δεν είμαι στην Επιτροπή”!
Μειώθηκε η ρύπανση το 2021 λόγω της μείωσης της κινητικότητας- Στην Ελλάδα έχουμε δικά μας όρια μέτρησης
Εκτός όμως από την πανδημία, ο Καθηγητής αναφέρθηκε και στα αποτελέσματα της καταγραφής της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από την ακαδημαϊκή ομάδα Green Your Air, λέγοντας πως η ρύπανση μειώθηκε το 2021 καθώς μειώθηκε η κινητικότητα.
“Στον Βόλο έχουμε 12 σταθμούς μέτρησης που λειτουργούν δύο χρόνια κι έχουμε αξιόπιστα στοιχεία και οφείλεται σε αυτή την ομάδα. Αυτό που βλέπουμε είναι αυτό που βλέπουμε σε όλο τον κόσμο κι αυτό είναι μια απόδειξη για όσους αμφισβητούν την αξιοπιστία των σταθμών καθώς αυτή είναι η εικόνα και στο Λονδίνο και στο Λος Άντζελες και κ.ο.κ.. Η πανδημία μείωσε την κινητικότητα των ανθρώπων, περιορίστηκε η εστίαση , η κίνηση των αυτοκίνητων και έχουμε μία μονοψήφια μείωση τον πρώτο χρόνο της πανδημίας το 2020 και τον δεύτερο χρόνο είναι διψήφια η μείωση. Αυτό είναι σημαντικό. Στην ποσόστωση μειώθηκε περισσότερο η εστίαση και η οικιακή χρήση, τα αυτοκίνητα και αυτό που ανέβηκε είναι η βιομηχανία. Δεν μειώθηκε αναλογικά η βιομηχανική χρήση”, εξήγησε αναφορικά με τα αποτελέσματα της έρευνας ο κ. Γουργουλιάνης, τονίζοντας πως οι κάτοικοι της πόλης μπορούν να ενημερώνονται για τη ρύπανση στον Βόλο μέσα από τις ενδείξεις των μετρητών της ομάδας.
Σχολίασε δε και το γεγονός πως στην Ελλάδα τα όρια της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι διαφορετικά από την Ευρώπη, λέγοντας πως “στην Ελλάδα προσαρμόσαμε ακόμη και τα όρια στα δικά μας μέτρα”.
Πηγή: magnesianews.gr