Ηρακλής Φίλιος : Η τέχνη του DRUMMING!

Ο άνθρωπος χωρίς μουσική δεν ζει. Ούτε να καθίσει μπορεί αν έστω για λίγο κάποιες νότες δεν τιναχτούν από κάποιο μουσικό κομμάτι. Άπειρες μελωδίες και μουσικά σημεία που αλλάζουν τη διάθεση έχοντας την τάση να μεταφέρουν τον έσω κόσμο του ανθρώπου σε πεντάγραμμες διαβάσεις.

Αν ρωτήσεις κάποιον να σου πει μερικά μουσικά όργανα, εκεί θα σκύψεις το κεφάλι! Ακούγοντας ανάμεσα στα πρώτα ονόματα που ακούς οτιδήποτε εκτός από drums (τύμπανα, κρουστά) ή ακούγοντας το στα τελευταία συνειδητοποιείς πως είμαστε πίσω! Αστειεύομαι! Κάθε μουσικό όργανο κρύβει τη δική του φιλοσοφία, η οποία φανερώνεται στο διάβα της εκμάθησης του. Τα drums δεν είναι υποτιμημένα, απλά ο drummer νομίζω ότι σε ένα μουσικό σχήμα απολαμβάνει τη δική του μοναδική αποκλειστικότητα αφού οι συνεννοήσεις των υπολοίπων μελών θα σταθούν με ιδιαίτερη προσοχή στον drummer ενός συγκροτήματος για να ντύσει τις μελωδίες τους όσο πιο ταιριαστά.

Τα drums έχουν τις δικές τους μουσικές νότες (στο τέλος του άρθρου παρατίθεται μία σχετική παρτιτούρα), τα δικά τους μέρη που στήνουν ένα σετ, κάθε ένα τη δική του χωροταξία ανάλογα με τις ανάγκες του μουσικού κομματιού και τις απαιτήσεις του είδους της μουσικής, τις δικές τους διαστάσεις κ.ο.κ. bass drum, floor tom, snare, hi hat, ride cymbal, china cymbal, splash cymbal, crash cymbal είναι μερικά από τα μέρη ενός σετ. Μεγάλοι drummers άφησαν και αφήνουν εποχή (ο Ringo Starr των Beatles, ο Keith Moon των Who, ο John Bonham των Led Zeppelin, ο Terry Bozzio, ο Joey Jordison, ο Mike Portnoy, ο δικός μας Τρικαλινός Κώστας Μυλωνάς ένα νέο παιδί με φοβερές σπουδές στο εξωτερικό και σημαντικές συμμετοχές, ο George Kollias (απίστευτος στη δίκαση) κ.ά.

Πιστεύω στην έφεση ως απαραίτητη προϋπόθεση για να διδαχθείς και παίξεις κάποιο μουσικό όργανο. Στα drums αν δεν έχεις το ρυθμό θα δυσκολευτείς, ιδίως αν έχεις να κάνεις με αντιχρονισμούς και jazz κομμάτια που θεωρούνται και είναι δύσκολα για να τα παίξει ένας drummer. Δεν είναι το θέμα πάντα αν σε δυσκολεύει ή όχι η διαρκής και γρήγορη ταχύτητα για ένα ή για περισσότερα σημεία ενός κομματιού αλλά η δεξιοτεχνία. Να μπορείς να αλλάζεις τους ρυθμούς και να ανταποκρίνεσαι κάθε φορά σε διαφορετικούς ρυθμούς.

Πάντως τα drums είναι σίγουρα το πιο ρυθμικό! Χρησιμοποιείς τα δύο σου χέρια και τα δύο σου πόδια. Εξαρτάται βέβαια και από το μουσικό ύφος του κομματιού. Για παράδειγμα αν παίξεις μία μπαλάντα με ήπιες εναλλαγές θα χρησιμοποιήσεις στην πιο απλή περίπτωση (αν δεν χρειαστεί να ανοιγοκλείνεις το hi hat) τα δύο σου χέρια και το ένα πόδι. Σε κομμάτια όμως metal για παράδειγμα οι απαιτήσεις είναι μεγαλύτερες. Εκεί (ιδίως στο πολύ «βαρύ» metal) έχεις να κάνεις και με τα δύο σου πόδια, αφού χρησιμοποιώντας δίκαση (δύο κάσες) ή διπέταλο (δύο πετάλια σε μία κάσα) δεν τα αφήνεις σε ησυχία (π.χ. το extreme του Έλληνα George Kollias με τα 235 bpm)! Όπως και τα χέρια φυσικά. Μπορεί να παίζεις διπέταλο, και με το ένα χέρι ride και το άλλο snare  με εναλλαγές σε tom κ.ο.κ. σε παράλληλους διαφορετικούς ρυθμών και ποδιών!

Κάθε μουσικό όργανο έχει την τέχνη του. Πάντως είναι τέχνη. Και το drumming είναι ιδιαίτερη τέχνη. Όταν παίζεις drums και συμμετέχει σ’ αυτό όλο σου το σώμα, δεν σου αρκεί. Αν δεν παίξεις δεν μπορείς να το νιώσεις. Είναι σαν να υπάρχει αντίστοιχο drumming μέσα σου και να αναστατώνεται όλη σου η εσωτερική ύπαρξη! Οι σκέψεις σου πάνω στο παίξιμο εκείνη την ώρα σμίγουν με το ρυθμό, θες να τιναχτείς ψηλά να βάλεις το μέτρο του παιξίματος μπροστά από τους υπόλοιπους ρυθμούς και στο τέλος αισθάνεσαι και ανικανοποίητος!

To drumming έχει μέσα του αδιαμφισβήτητα την αίσθηση του ανεκπλήρωτου. Όλη του η ενέργεια διοχετεύεται στο σώμα, στην ψυχή , στην καρδιά, στο νου. Παντού. Εκείνη την ώρα «δεν υπάρχεις». Είσαι στον δικό σου κόσμο, ο οποίος παραμένει πάντα όμορφος, υπέροχος, ατελείωτος, ανεξάντλητος. Αν ήταν στο χέρι σου θα κρατούσε για πάντα! Ο drummer είναι πάντα στον κόσμου του. Και κανείς δεν μπορεί να εισέλθει εκεί…

 

Στο δάσκαλο μου drummer Χρήστο Μακρή για όσα μας έμαθε στa μαθήματα στο Δήμο Τρικκαίων, τινάζοντας την μπαγκέτα στον αέρα και εξαφανίζοντας την!

44323567

 

Ηρακλής Αθ. Φίλιος

Θεολόγος, Βαλκανιολόγος