Ιωάννης Μπετούνης: Η συντήρηση συσκευών θέρμανσης θα πρέπει να γίνει κουλτούρα

Σε λίγο καιρό όλοι μας θα ανάψουμε τα θερμαντικά σώματα, δηλώνοντας έτσι την έναρξη της χειμερινής περιόδου στον χώρο μας. Θα αρχίσει, λοιπόν, ξανά η αναζήτηση των τρόπων με τους οποίους μπορούμε να εξοικονομήσουμε χρήματα από τη θέρμανση. Κατά καιρούς, πολλά δημοσιεύματα και πολλοί συνάδελφοι τεχνικοί ή μηχανικοί εστιάζουν στη βελτίωση των συστημάτων που χρησιμοποιούνται για την θέρμανση, όπως, για παράδειγμα, στην τοποθέτηση ενός εξωτερικού αισθητηρίου για τη λειτουργία της αντιστάθμισης. Πολύ λίγοι, όμως, εστιάζουν στην απαιτούμενη συντήρηση και στον έλεγχο της καλής λειτουργίας και απόδοσης του συστήματος θέρμανσης.
 
Η συντήρηση των συσκευών, γενικότερα, στη χώρα μας είναι μια παρεξηγημένη, αναγκαία και απαιτούμενη εργασία, τόσο από τους κατασκευαστές των συσκευών όσο και από το ίδιο το σύστημα της θέρμανσης. Η πιο συνηθισμένη απάντηση της πλειονότητας των συμπολιτών μας, στο άκουσμα της φράσης, «πρέπει να γίνει η συντήρηση της συσκευής θέρμανσής σας», είναι η φράση «αφού δουλεύει η συσκευή τι συντήρηση θέλει»; Εδώ είναι, όμως, το σημείο όπου χάνεται η ετυμολογία της λέξης συντήρηση. Ετυμολογικά, η λέξη συντήρηση σημαίνει τη διατήρηση ενός πράγματος σε καλή κατάσταση και την προστασία του. Ετυμολογικά, τουλάχιστον, επιβάλλεται η εργασία της συντήρησης των συσκευών και των κυκλωμάτων θέρμανσης. Η συντήρηση, εφόσον εκτελείται από αδειούχους τεχνικούς καύσης, μάς εξασφαλίζει τη διατήρηση των μερών της συσκευής θέρμανσης σε άριστη κατάσταση και την προστασία του από εν δυνάμει βλάβες, οι οποίες μερικές φορές είναι τέτοιες σε μέγεθος, που αναγκαστικά τίθεται εκτός το σύστημα θέρμανσης για αρκετές ημέρες μέσα στον χειμώνα. Επιπλέον, το κόστος της συντήρησης σε σχέση με το κόστος για την επισκευή των βλαβών που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν κατά τη διάρκεια του χειμώνα στο σύστημα θέρμανσης, είναι σαφώς μικρότερο. Ο τεχνικός καύσης, μετά τη συντήρηση της συσκευής θέρμανσης, εκδίδει και αποδίδει στον πελάτη το φύλλο ελέγχου καύσης με όλες τις πληροφορίες σχετικά με τις εργασίες που εκτελέσθηκαν κατά τη συντήρηση, τυχόν παρατηρήσεις και, τέλος, αναγράφονται σε αυτό όλες οι τιμές που εξήχθησαν από τον αναλυτή καυσαερίων κατά τη μέτρησή τους στη μέγιστη φλόγα της συσκευής. Οι πληροφορίες αυτές διασφαλίζουν την ποιότητα των εργασιών και εξασφαλίζουν στον πελάτη την εκτέλεση της καλής συντήρησης και, τέλος, ο πελάτης ενημερώνεται για την απόδοση της συσκευής θέρμανσής του. Η καλή απόδοση είναι και το απαιτούμενο για μια οικονομική θέρμανση. Ο πελάτης μπορεί, επίσης, να συγκρίνει τις αναγραφόμενες τιμές από τη μέτρηση των καυσαερίων, σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στο εγχειρίδιο του κατασκευαστή της συσκευής θέρμανσης.
 
Άλλος ένας σημαντικός λόγος για την πραγματοποίηση της ετήσιας συντήρησης είναι η προστασία του περιβάλλοντος, μέσω του ελέγχου της ποιότητας των παραγόμενων καυσαερίων από τη συσκευή καύσης. Εφόσον οι τιμές που αναγράφονται κατά τη μέτρηση των καυσαερίων είναι επάνω από κάποια συγκεκριμένα όρια, βάσει της ελληνικής νομοθεσίας, απαιτείται η διόρθωση και η συμμόρφωση των τιμών αυτών με την ελληνική νομοθεσία. Ενδεικτικά, στην ελληνική νομοθεσία αναφέρεται το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο του εκπεμπόμενου μονοξειδίου του άνθρακα στα καυσαέρια. Το όριο αυτό είναι τα 90 ppm. Το μονοξείδιο του άνθρακα είναι ένα τοξικό αέριο, αλλά επειδή είναι άχρωμο, άοσμο, άγευστο και, αρχικά, μη ερεθιστικό είναι πολύ δύσκολα ανιχνεύσιμο. Στις συσκευές θέρμανσης, παράγεται από την καύση του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του πετρελαίου. Η έκθεση σε αυτό προκαλεί τον θάνατο. Ενδεικτικά, σε κλειστό χώρο το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο συγκέντρωσης του μονοξειδίου του άνθρακα είναι τα 9 ppm. Επειδή , λοιπόν, ως παράγωγο της καύσης υπάρχει στην ατμόσφαιρα και στον αέρα που αναπνέουμε, σε περίπτωση που οι συσκευές καύσης στα σπίτια μας δεν είναι σωστά ρυθμισμένες και αυτό παράγεται σε μεγάλες ποσότητες από αυτές, επιβαρύνει αρνητικά την ατμόσφαιρα και επηρεάζει άμεσα την υγεία μας.
 
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ και την τελευταία απογραφή που έγινε το 2021, στην Ελλάδα υπάρχουν 1.721.515 νοικοκυριά που δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν ως καύσιμο το πετρέλαιο και 627.456 νοικοκυριά που χρησιμοποιούν ως καύσιμο το φυσικό αέριο. Ας φανταστούμε για λίγο όλες αυτές οι συσκευές, να παράγουν 100 ppm παραπάνω διοξείδιο του άνθρακα από το μέγιστο επιτρεπτό όριο των 90 ppm, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία. Αν αθροίσουμε τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν το πετρέλαιο με αυτά που χρησιμοποιούν το φυσικό αέριο, το σύνολο των νοικοκυριών διαμορφώνεται στα 2.393.971 νοικοκυριά. Εάν θεωρήσουμε ότι μερικά από αυτά ανήκουν σε πολυκατοικίες με κεντρικές θερμάνσεις, τότε ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να εκτιμηθεί ότι περιέχει 1.600.000 συσκευές θέρμανσης. Το αποτέλεσμα, λοιπόν, από την παραγωγή των επιπλέον 100 ppm ανά συσκευή θέρμανσης, θα ήταν να έχουμε στην ατμόσφαιρα που ζούμε, κινούμαστε και αναπνέουμε, επιπλέον, 160.000.000 ppm διοξειδίου του άνθρακα. Το νούμερο αυτό είναι μεγάλο και ανησυχητικό. Φανταστείτε, πόσο θα μεγαλώσει το νούμερο αυτό, αν προστεθούν οι επαγγελματικοί και βιομηχανικοί χώροι.
 
Ας γίνει, λοιπόν, κουλτούρα σε όλους μας η αναγκαιότητα της ετήσιας συντήρησης των συσκευών καύσης, για τη διατήρησή τους σε άριστη κατάσταση, τη μεγιστοποίηση της απόδοσής τους και, τέλος, για την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας μας.
                 
                                                                Μπετούνης Ιωάννης
 
BSc Μηχανολόγος Μηχανικός
 
MSc Robotics
 
PhD Candidate