Ημερίδα «Έμφυλες διαστάσεις και χορός» από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μεγαλοχωρίου

«Έμφυλες διαστάσεις και χορός» ήταν το θέμα της πρωτοποριακής ημερίδα που πραγματοποίησε το απόγευμα της Πέμπτης στο Μουσείο Τσιτσάνη ο Πολιτιστικός Επιμορφωτικός Σύλλογος Μεγαλοχωρίου κατά την οποία αρχικά αναλύθηκε το τι ονομάζουμε σήμερα ελληνικό παραδοσιακό χορό και από ποιες κοινότητες τον παραλάβαμε και πώς τον διαχειριζόμαστε και στο δεύτερο μέρος παρουσιάστηκε η μεταδιδακτορική έρευνα – η οποία είναι και η πρώτη στην Ελλάδα – που αφορά την περίπτωση του χορού «Καραγκούνα» στην διαφορετική χορευτική του απόδοση σε διαφορετικά χωριά του θεσσαλικού κάμπου.

Εισηγητές της ημερίδας ήταν οι εξέχοντες πανεπιστημιακοί δάσκαλοι Ολυμπία Αγαλιανού που τόνισε ότι «το βασικό είναι η κοινότητα και οι σχέσεις των ανθρώπων. Οι σχέσεις δημιουργούν τον χορό και κρατάνε ζωντανή την παράδοση γιατί παράδοση δεν είναι κάτι σχετικό. Αλλιώς χόρευαν οι άνθρωποι το ’20, αλλιώς το ’30 και αλλιώς σήμερα. Δεν μπορούμε να σταματήσουμε τα πράγματα αλλά αν τα αγαπάμε και τα σεβόμαστε και πατάμε σε κάποιες αξίες μπορεί να εξελίσσεται η παράδοση μέσα σε μια κοινοτική κατάσταση όπως ένα χορευτικό, ένας σύλλογος ή ένα χωριό. Είναι σαν ένας μεγάλος πλάτανος με κλαδιά που φεύγουν μακριά αλλά έχουν ρίζες γιατί αλλιώς δεν μπορούν να ζήσουν. Πρέπει να κατανοήσουμε τα σύγχρονα δεδομένα και να ενισχύσουμε τις πραγματικές σχέσεις και να αφήσουμε τα πράγματα να εξελιχθούν αλλά βασισμένα σε κάποιες αρχές, σε κάποιες αξίες και σε κάποια ρίζα» και ο Κωνσταντίνος Δημόπουλος που ερεύνησε μέσω επιτόπιας έρευνας και συνεντεύξεων τους διάφορους τρόπους που μπορεί να χορευτεί ο χορός «Καραγκούνα» σε διάφορες κοινότητες της Καρδίτσας και των Τρικάλων ώστε να γίνει μια χορευτική χαρτογράφηση των μορφών και παραλλαγών του.

Την παρουσίαση έκανε ο ερευνητής-συλλέκτης Ιωάννης Φαφούλιας, χαιρετισμό απηύθυνε η Πρόεδρος του Συλλόγου Μαρία Τζέλη ενώ η χορευτική ομάδα του Συλλόγου παρουσίασε με άψογο τρόπο Πασχαλινά Σεργιάνια και παραλλαγές του χορού «Καραγκούνα».