Ιδιωτικές «εφορίες» με βάση το πορτογαλικό μοντέλο

apodi
Επιστράτευση των ελεγκτικών εταιρειών στην είσπραξη των φόρων, με διαδικασίες ανάθεσης σε τρίτους (outsourcing) όπως ήδη συμβαίνει στην Πορτογαλία, είναι το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών για την ταχεία αύξηση των εσόδων.
Αν και το σχέδιο, κατά δήλωση κορυφαίου παράγοντα του υπουργείου, δεν έχει εξειδικευθεί, το πιθανότερο είναι ότι σε πρώτη φάση οι ελεγκτικές εταιρείες και τα μεγάλα λογιστικά γραφεία θα αναλάβουν έναν ρόλο παράλληλο με εκείνο των εφοριών, για την απόδοση στο Δημόσιο βεβαιωμένων οφειλών, με έμφαση στη δεξαμενή των 30 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων, εκ των οποίων εισπράξιμα είναι πολύ λιγότερα.
Δεν αποκλείεται ωστόσο, σε δεύτερη φάση, και εφόσον το σχέδιο πετύχει, να παίξουν έναν πιο ενεργό ρόλο ως προς τη συλλογή των εσόδων, όπως συμβαίνει με τις εισπρακτικές εταιρείες για λογαριασμό των τραπεζών.
Το πορτογαλικό μοντέλο στηρίζεται στο γεγονός ότι ένα σκέλος της είσπραξης των φόρων έχει δοθεί με τη μορφή του outsourcing σε λογιστικά και φοροτεχνικά γραφεία, με τα πρώτα δείγματα μέσα σε σύντομο διάστημα να είναι θετικά. Πάντως ακόμη και το σχέδιο του υπουργείου να περιοριστεί στην πρώτη φάση, η αντίδραση των εφοριακών θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

 

«Δεν λειτουργεί». Την ίδια στιγμή τα αποτελέσματα από τη λειτουργία του υπάρχοντος φοροεισπρακτικού μηχανισμού κρίνονται πενιχρά – «εδώ υπάρχουν ταμειακές ανάγκες, εδώ υπάρχει αδυναμία να λειτουργήσει ο φορολογικός, ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός του κράτους», δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ο κ. Βενιζέλος, και με βάση την άποψη που έχει παγιωθεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο, οι εφορίες της χώρας, αδυνατούν να στηρίξουν τη προσπάθεια για αύξηση των εσόδων.
Ερωτηθείς αν το σχέδιο έχει εξειδικευτεί, παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών απαντά αρνητικά και εκτιμά ότι δεν περιλαμβάνει την αντικατάσταση των 15.000 εφοριακών από ιδιώτες εισπράκτορες. Παρόμοια σενάρια, που προέβλεπαν να ανατεθεί σε ιδιωτικές εταιρείες η είσπραξη των φόρων, είχαν πέσει στο τραπέζι για πρώτη φορά επί Ν.Δ., επί υπουργίας Γιάννη Παπαθανασίου. Πρώτος στόχος εκείνου του σχεδίου ήταν και τότε τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο. Κατά τις πληροφορίες, ο κ. Παπαθανασίου είχε γίνει αποδέκτης «σκληρών» εισηγήσεων, που συνάντησαν τις έντονες αντιδράσεις από τους εφοριακούς και δεν προχώρησαν ποτέ.
Πάντως, ήδη με διάταξη του νόμου για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, οι ελεγκτικές εταιρείες και τα μεγάλα λογιστικά γραφεία, εκτός από τις λογιστικές καταστάσεις μεγάλων εταιρειών (Α.Ε. και Ο.Ε.), ελέγχουν πλέον και τα φορολογικά τους. Τα μεγάλα αυτά γραφεία, εκτός από τον έλεγχο της οικονομικής δραστηριότητας μιας επιχείρησης, «τσεκάρουν» και τη σωστή τήρηση των φορολογικών της υποχρεώσεων, και εν συνεχεία της εκδίδουν ετήσιο φορολογικό πιστοποιητικό. Θυμίζουμε επίσης ότι της ειδικής ομάδας κρούσης που έχει συσταθεί από πέρσι στο υπουργείο για τον συντονισμό των υπηρεσιών και την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων, ηγείται ιδιώτης.
ΤΑ ΝΕΑ