Η ρεβάνς που ψάχνουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Ρεβάνς για την ήττα Ρουμπάτη αναζητά, σύμφωνα με την κυβερνητική παράταξη, η αξιωματική αντιπολίτευση στην κατάθεση του Διοικητή της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου. Οι διαρροές που τροφοδοτούν την επικοινωνιακή εικόνα- που επιτηδευμένα δημιουργείται από την έναρξη των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής- για την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα που κυριάρχησε στον πρώτο κύκλο των εξηγήσεων που παρείχε ο κ. Ράμμος προδίδουν την αντιπολιτευτική στόχευση.

Αποκορύφωμα της συγκεκριμένης στρατηγικής αποτελεί σύμφωνα με τη γαλάζια πλειοψηφία η ανάδειξη της παραποιημένης  παρέμβασης του εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας στην εξεταστική επιτροπή, Λάζαρου Τσαβδαρίδη. Στον κ. Τσαβδαρίδη επιχειρήθηκε να αποδοθεί η ενέργεια της παρουσίασης απόρρητου εγγράφου της ΕΥΠ. Αυτή η κίνηση εκθέτει περαιτέρω την ένδεια της αντιπολίτευσης, που σύμφωνα με γαλάζια στελέχη, αποδύεται στην εναγώνια προσπάθεια, εξεύρεσης επικοινωνιακών αντίβαρων  όπως και στην συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που ερευνά τις παρακολουθήσεις θα συνεχιστεί η κατάθεση του Προέδρου της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών Χρήστου Ράμμου.

Σε αυτό το κλίμα αναμένεται ο δεύτερος γύρος της κατάθεσης του επικεφαλής της ανεξάρτητης αρχής, για την οποία όπως εγκαίρως έχει δημοσιεύσει το Liberal.gr, από τα στρατόπεδα της εξεταστικής επιτροπής εκπέμπονταν εκ διαμέτρου αντίθετα μηνύματα που αφορούν στην τοποθέτησή του. Ενδεικτική της συγκεκριμένης καταγραφής είναι οι αντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με τον χρόνο καταστροφής του ψηφιακού αρχείο για την επισύνδεση στο κινητό του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη. 

Όπως παρουσιάζεται από συγκεκριμένη πηγή πληροφορίων στον Πρόεδρο της ΑΔΑΕ, αποδίδεται η τοποθέτηση σύμφωνα με την οποία στις 5 Μαϊου 2022 η ΑΔΑΕ είχε λάβει από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών την επίσημη ειδοποίηση για να παραστεί στην προγραμματισμένη καταστροφή του υλικού επισυνδέσεων, η οποία εντέλει έλαβε χώρα στα τέλη του περασμένου Ιουλίου. Η συγκεκριμένη ενέργεια αποδίδεται στην αντικατάσταση των παλαιών μηχανημάτων συνακρόασης από καινούργια, ενώ όπως υπενθυμίζεται προς το Liberal.gr η διαδικασία καταστροφής του ψηφιακού αρχείου λαμβάνει χώρα εντός έξι μηνών, χρονικό διάστημα που είναι μεγαλύτερο από τον μέσο όρο που ισχύει στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.

Κατά την ίδια πηγή πληροφοριών ο Διοικητής της ΑΔΑΕ, δεν ξεδιάλυνε το τοπίο αναφορικά με το εάν στην συγκεκριμένη διαδικασία καταστροφής συμπεριελήφθη και ο «φάκελος» του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Ακόμη η πτυχή που δεν φωτίστηκε επαρκώς και η πτυχή που αφορά στο εάν η διαγραφή του ψηφιακού αρχείου έγινε σε προγενέστερο χρόνο. Στον αντίποδα όμως άλλες πηγές από την εξεταστική επιτροπή εμφανίζουν τον κ. Ράμμο να υποστηρίζει ότι  η καταστροφή του ψηφιακού αρχείου της παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη έγινε στις 29 Ιουλίου 2022. Είναι εμφανής η προσπάθεια να δημιουργηθεί ο οχληρός συνειρμός που προκύπτει από το γεγονός ότι σε εκείνο το χρονικό ορόσημο είχε συγκληθεί εκτάκτως η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, για τις καταγγελίες Ανδρουλάκη για την απόπειρα μόλυνσης του κινητού του τηλεφώνου με το Predator. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ επέρριψε στην ΕΥΠ απροθυμία συνεργασίας και προσπάθειες υπεκφυγής και απόκρυψης της αλήθειας. Υποστηρίζουν δε, ότι ο κ. Ράμμος χαρακτήρισε την υπόθεση παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη ως την μεγαλύτερη επέμβαση στον ιδιωτικό βίο και πως ο ίδιος προτίθεται να συνεχίσει την έρευνα. Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ φέρετε επίσης να κατέθεσε στην επιτροπή τα πρακτικά των ελέγχων που πραγματοποίησε στις εγκαταστάσεις τις ΕΥΠ.

Αναντίστοιχο μέγεθος, με εκείνο της κατάθεσης Ράμμου, αποδόθηκε από την αντιπολίτευση στις απαντήσεις που δόθηκαν στα μέλη της επιτροπής από τον νυν Διοικητή της ΕΥΠ, Θεμιστοκλή Δεμίρη. Δεν αποφεύχθηκαν όπως λέγεται από την πλειοψηφία, οι ερμηνείες κατά το δοκούν, των αναφορών του Πρέσβη Δεμίρη, όπως επίσης και οι τρανταχτές παραλείψεις. Όπως για παράδειγμα των πληροφοριών που θέλουν τον κ. Δεμίρη με ξεκάθαρο τρόπο να επισημαίνει ότι η διαδικασία για την επισύνδεση του κ. Ανδρουλάκη τηρήθηκε απόλυτα και σε όλα τα επίπεδα. Περαιτέρω στο γεγονός ότι  ο κ. Ανδρουλάκης μπορεί να πάει να ενημερωθεί από τον εισαγγελέα για τις υποψίες που οδήγησαν στην επισύνδεση, αλλά όχι δημόσια.

Ακόμη στο γεγονός ότι ο κ. Δεμίρης απαντώντας σε ερωτήσεις μελών της Επιτροπής για το αν θα μπορούσε να άρει το απόρρητο ο Πρωθυπουργός, ο κ. Δεμίρης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δήλωσε ότι «αν και βάσει νόμου θα μπορούσε να γίνει, δεν είμαι σίγουρος ότι η άρση απορρήτου από τον ΠΘ θα ήταν χρήσιμη, σε μια υπηρεσία που από τη φύση της χρειάζεται μυστικότητα για λόγους εθνικής ασφαλείας».