Μου λέει φίλος: Αν με όλα αυτά ετροφοδοτείτο ένας υπερ-υπολογιστής, με την εντολή “βγάλε μου το χειρότερο σενάριο που μπορείς”, αυτός “θα έπαιρνε φωτιά και θα τιναζόταν στον αέρα”.
Του Μάρτη τα καμώματα, περάσανε και στις αγορές, που βρήκαν την ευκαιρία που αναζητούσαν για να “διορθώσουν”, στην κατάρρευση της ασήμαντου μεγέθους (για τα δεδομένα του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος) Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ. Το γεγονός αυτό προστέθηκε στο πράγματι μεγάλης σημασίας θέμα του πληθωρισμού, ο οποίος επιμένει και οδηγεί τις κεντρικές τράπεζες σε συνεχόμενες αυξήσεις επιτοκίων, οι οποίες με τη σιρά τους, τινάζουν στον αέρα αναπτυξιακά προγράμματα, κόστη επιχειρήσεων, αποταμιεύσεις νοικοκυριών.
Στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, πέραν αυτών, μας προέκυψε και το θέμα της αμφισβήτησης, κατά πόσον, μετά τις διπλές εκλογές που έρχονται, θα υπάρξει σταθερή, σοβαρή κυβέρνηση. Μπήκαμε στο “χορό” των δημοσκοπήσεων και όπως όλα δείχνουν, μέχρις στιγμής, (τονίζουμε το “μέχρις στιγμής”), οι αντιδράσεις της κοινής γνώμης στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, δεν ευνοούν το “καλό” για την αγορά σενάριο. Δεν το ανατρέπουν, αλλά του μειώνουν αισθητά τις πιθανότητες, τις οποίες η αγορά είχε τιμολογήσει.
Αυτό που κυρίως προβληματίζει, είναι το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης, που δύσκολα, αν και όχι αδύνατα, θα μπορέσει να φέρει κυβερνητικό “αποτέλεσμα”. Οποιοδήποτε κυβερνητικό “αποτέλεσμα”, είτε φιλικό, είτε μη φιλικό προς αυτό που η αγορά θα ήθελε.
bankwars.gr