Η μισή Ελλάδα βγάζει βιβλία και η άλλη μισή δεν τα διαβάζει…

Στην εκπομπή «Δεύτερη ματιά» που μεταδίδεται από το Radio Stagon κάθε Σάββατο πρωί, με παρουσιαστές τον Βαγγέλη Γκιάτα και την Λιάνα Παπαχρήστου, φιλοξενήθηκε ο Ψυχίατρος και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρίστος Χ. Λιάπης.

Η κουβέντα είχε, όπως ήταν φυσικό και πολιτικό άρωμα, με τον Καλαμπακιώτη γιατρό να δηλώνει πως «αυτή τη στιγμή είναι η ώρα των Αυτοδιοικητικών Εκλογών και της μεγάλης αναμέτρησης των Ευρωεκλογών. Μετά το πέρας τους, μπαίνουμε στην τροχιά των Βουλευτικών, στις οποίες, η εμπιστοσύνη του Προέδρου και των πολιτών, ελπίζω και πιστεύω πως θα με αναδείξουν στον εκπρόσωπο της Καλαμπάκας και σε έναν εκ των εκπροσώπων του Νομού των Τρικάλων στην επόμενη Βουλή».

Εν συνεχεία, θυμήθηκαν, με τη Λιάνα Παπαχρήστου, τα «παλιά», καθώς η κα Παπαχρήστου είχε παρουσιάσει το βραβευμένο λογοτεχνικό έργο του Δρος Λιάπη, τον Απρίλιο του 2010, στη Βιβλιοθήκη Καλαμπάκας, (πριν ακόμη από την ανακαίνισή της), με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου και με πρωτοβουλία της τότε συνεργάτιδος της Βιβλιοθήκης Εύης Δούλη.

Ο Δρ. Λιάπης προσέθεσε πως «Ήταν τότε μια ξεχωριστή εκδήλωση. Καλά κάνεις και την αναφέρεις Λιάνα, για να καταλαβαίνει ο κόσμος πως η παρουσία μου στη δημόσια, στην επιστημονική και πνευματική ζωή της Καλαμπάκας και των Τρικάλων, δεν έχει τα προεκλογικά χαρακτηριστικά κάποιου νεόκοπου μετεωρίτη που θυμήθηκε να εμφανισθεί πριν τις Εκλογές, διεκδικώντας μια Βουλευτική Έδρα. Υπάρχει βάθος και διάρκεια στις δράσεις μου και στην προσφορά μου στην Καλαμπάκα και τα Τρίκαλα, από τον καιρό που υπηρετούσα ως Αγροτικός Ιατρός, καθώς και πολλαπλότητα στη συνεπή προσπάθειά μου να είμαι χρήσιμος στους πολίτες”.

Γιατί, μπορεί ο Χρίστος Λιάπης να είναι γνωστός στο ευρύ κοινό ως Ψυχίατρος, αλλά και ως εν δυνάμει υποψήφιος Βουλευτής του νομού, όμως το ενδιαφέρον του για τη λογοτεχνία κρατάει από τα μαθητικά του χρόνια, με Διηγήματα και Ποιήματά του να έχουν βραβευθεί σε Πανελλήνιους και Παγκόσμιους Λογοτεχνικούς Διαγωνισμούς.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι το 1996 βραβεύθηκε με το 1ο Βραβείο Διηγήματος σε Πανλυκειακό Διαγωνισμό, το 2009 απέσπασε το 4ο Βραβείο Διηγήματος σε Παγκόσμιο, δίγλωσσο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό, υπό την Αιγίδα της Ένωσης Συγγραφέων – Λογοτεχνών της Αργεντινής και της Ελληνικής Πρεσβείας στο Μπουένος Άιρες και το 2010 βραβεύθηκε με έπαινο στον Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό της Εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», με το 1ο Βραβείο Δοκιμίου στον Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό του περιοδικού «ΚΕΛΑΙΝΩ» και με έπαινο στους Δελφικούς Αγώνες Ποίησης της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών. 

Τέλος, ο γιατρός θυμήθηκε την τιμή που του είχαν επιφυλάξει στην εκδήλωση οι συνάδελφοί του, ιατροί της Καλαμπάκας, με το να παρευρεθούν, διαβάζοντας ο καθένας από ένα απόσπασμα από τις λογοτεχνικές δημιουργίες του Δρος Λιάπη. Αναφέρθηκε μάλιστα και στη ζωηρή ανταπόκριση του κοινού, σημειώνοντας: “Η Καλαμπάκα έχει ένα ‘δύσκολο’, με την καλή έννοια κοινό. Θα θυμάσαι Λιάνα πως ο διάλογος και οι ερωτήσεις που ακολούθησαν δεν ήταν μόνο επιβραβευτικές για το έργο μου. Οι Καλαμπακιώτισσες και οι Καλαμπακιώτες ζητούνε έργα και απτά αποτελέσματα. Δεν κερδίζονται εύκολα, μόνο με τις λέξεις. Θυμάμαι πως ένας από τους συμπολίτες μας, είχε πάρει τον λόγο, ζητώντας μου να σχολιάσω το ότι ‘Η μισή Ελλάδα βγάζει βιβλία και η άλλη μισή δεν τα διαβάζει’. Του είχα απαντήσει πως ένα άλλο αντίστοιχο ‘ευφυολόγημα’ λέει πως, ‘Η μισή Ελλάδα βγάζει κρασί και η άλλη μισή κάπου είναι Πρόεδροι’. Αντί, λοιπόν, να χωρίζουμε την πατρίδα μας σε μισούς – μισούς, καλύτερα να αναζητούμε αφορμές και εμπνεύσεις ποιότητας που μας ενώνουν και μας κινητοποιούν δημιουργικά, τόσο όσο άτομα, όσο και ως λαό, με τη λογοτεχνία και τη συγγραφή να είναι μία από αυτές.”