Η κλιματική αλλαγή απειλεί το 93% της παραγωγής του σαφράν

Η κλιματική αλλαγή φαίνεται πως επηρεάζει την ανθοφορία και την παραγωγή του γνωστού σαφράν (saffron ). Στην Ελλάδα το γνωρίζουμε ως Κρόκο Κοζάνης, που ανθοφορεί το χρονικό διάστημα ανάμεσα στα μέσα Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στο Ιράν και παρουσιάζει το Climatebook, η κλιματική αλλαγή πλήττει την καλλιέργεια κρόκου «κόκκινου χρυσού» στο Κασμίρ. Οι υψηλές θερμοκρασίες, οι ακραίες βροχοπτώσεις αλλά και τα έντονα και μακρά επεισόδια ξηρασίας, επηρεάζουν στο μέγιστο βαθμό τον αγρό στον οποίο αναμένεται ανθοφορήσει το σαφράν.

Η συρρίκνωση των παγετώνων στην περιοχή των Ιμαλαΐων έχει επίσης μειώσει τις ροές του νερού προς τις κοιλάδες όπου καλλιεργείται το Saffron.

Η ζημιά είναι τεράστια σημασίας, αν αναλογιστεί κανείς αυτά τα χαρακτηριστικά του φυτού:

  • Χρειάζονται περίπου 160.000 λουλούδια για να παραχθεί ένα κιλό από το πολύτιμο μπαχαρικό, το οποίο θα πωληθεί για περίπου 1.350 δολάρια στις τοπικές αγορές. Ωστόσο, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η συγκομιδή του αποκαλούμενου «κόκκινου χρυσού» ήταν μόλις 1.4 κιλά ανά εκτάριο το 2018 — το μισό από αυτό που καταγράφηκε το 1998.

  • Το Ιράν είναι υπεύθυνο για το 90-93% της παγκόσμιας παραγωγής, με μεγάλο μέρος της παραγωγής του να εξάγεται.

Δείτε δορυφορική φωτογραφία από την περιοχή καλλιέργειας στην Κοζάνη

Στην παρακάτω δορυφορική εικόνα του δορυφόρου Sentinel2 του Ευρωπαϊκού προγράμματος Copernicus EU, που επεξεργάστηκε η επιστημονική ομάδα του Climatebook, παρουσιάζονται οι κύριες εκτάσεις όπου καλλιεργείται σήμερα ο Κρόκος Κοζάνης (Saffron) στις 30 Οκτωβρίου 2022.

ieidiseis.gr