Η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Κατερίνα Παπακώστα – Παλιούρα, συμμετείχε ως κεντρική ομιλήτρια στο 21ο Συνέδριο του Λυκείου Ελληνίδων, μια εκδήλωση με κεντρικό θέμα: “Γυναίκες και Λύκειο Ελληνίδων: Αναστοχασμός, επαναπροσδιορισμός και νέες προκλήσεις. Οι γυναίκες ως μήτρα παράδοσης, κοινωνικής αλλαγής και αλληλεγγύης στον 21ο αιώνα.”
Το συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Καβάλας, συγκέντρωσε διακεκριμένες προσωπικότητες, για να προβληματιστούν και να συζητήσουν σχετικά με τον εξελισσόμενο ρόλο της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία, δίνοντας έμφαση στον καθοριστικό της ρόλο στη διατήρηση της παράδοσης και στην προώθηση της κοινωνικής αλλαγής.
Στην ομιλία της, με θέμα «Η σημερινή θέση της γυναίκας στην πολιτική: Πως και πόσο επηρέασε η τοποθέτηση γυναικών σε θέσεις εξουσίας την κοινωνία», η υφυπουργός κ. Παπακώστα υπογράμμισε τον αναμφισβήτητο αντίκτυπο που έχει η αυξανόμενη παρουσία των γυναικών στην πολιτική ηγεσία, για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και στην προώθηση της ισότητας.
«Πρέπει όμως να καταστεί σαφές, πως η σημερινή πραγματικότητα δεν αποτελεί μια αναίμακτη διαδικασία μετεξέλιξης των πολιτικών συσχετισμών, ούτε φυσικά χαρακτηρίζεται από την αβίαστη ευκολία της συνήθους πορείας των πραγμάτων. Στη σημερινή πραγματικότητα, η αυθόρμητη πια σύνδεση στο διεθνές περιβάλλον των γυναικών με την πολιτική, είναι μια τεράστια κοινωνική κατάκτηση, η οποία οφείλεται και στην τοποθέτηση γυναικών σε θέσεις ευθύνης», δήλωσε η υφυπουργός Κατερίνα Παπακώστα. «Άλλωστε, για να εξασφαλίσουμε πραγματική ισότητα στην πολιτική και τις θέσεις ευθύνης, δεν φτάνει να διασφαλίσουμε ότι όλοι θα ξεκινάνε από την ίδια αφετηρία ενός ψηφοδελτίου και θα καταλήγουν στον ίδιο αιρετό προορισμό, αλλά η εξασφάλιση ότι αυτή η κοινή διαδρομή θα έχει και ίσες προκλήσεις.».
Εν κατακλείδι, το 21ο Συνέδριο του Λυκείου Ελληνίδων αποτέλεσε μια κρίσιμη πλατφόρμα διαλόγου, εφιστώντας την προσοχή στην διασταύρωση της παράδοσης, του φύλου και της κοινωνικής προόδου. Με τη συμμετοχή σημαινουσών προσωπικοτήτων, το συνέδριο ανέδειξε το συνεχιζόμενο έργο που απαιτείται για την περαιτέρω ενδυνάμωση των γυναικών και τη διασφάλιση ότι η φωνή τους ακούγεται τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.