Οι εκλογές θα βγάλουν ακυβερνησί​α;

kalph_new_4

 

 

 

Ο κατακερματισμός του πολιτικού συστήματος, που παραπέμπει στις εκλογές του 1950 (62 χρόνια πριν, δηλαδή) επιβεβαιώνεται και από τις τέσσερις τελευταίες προεκλογικές δημοσκοπήσεις.

Τα δυο μεγάλα κόμματα συγκεντρώνουν αθροιστικά πολύ λιγότερο από 40%, οκτώ έως δέκα κόμματα φαίνεται να ξεπερνούν το όριο του 3% και να μπαίνουν στη Βουλή, τη στιγμή που σχεδόν δυο στους δέκα ψηφοφόρους δηλώνουν αναποφάσιστοι δυο εβδομάδες πριν από τις εκλογές.

Ειδικότερα στη δημοσκόπηση της GPO για το Mega η ΝΔ βρίσκεται στο 19,1%, το ΠΑΣΟΚ στο 14,5%, το ΚΚΕ στο 8%, ο Σύριζα στο 7,3%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στο 7,2%, και η Χρυσή Αυγή στο 4,1%. Η Δημοκρατική Συμμαχία καταγράφεται στο 2,6% και οι Οικολόγοι στο 2,3%.

Το ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο είναι η τιμωρητική διάθεση των πολιτών ενόψει των εκλογών της 6ης Μαΐου.
Ποσοστό 36,5% δηλώνει ότι θα ψηφίσει με πρώτο κριτήριο την τιμωρία όσων ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση, το 32,7% με στόχο να ενισχύσει το κόμμα με την καλύτερη πρόταση για το αύριο και το 25% για να συμβάλει στο σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης μετά τις εκλογές.

Και ποια κυβέρνηση θέλουν να σχηματιστεί μετά τις 6 Μαΐου;
Το 66,8% επιθυμεί κυβέρνηση συνεργασίας (ποσοστό αυξημένο κατά 3,5 μονάδες το τελευταίο 15νθήμερο) και μόνο το 26,3% προκρίνει αυτοδύναμη κυβέρνηση (-2 μονάδες).

Τώρα, βέβαια, όταν ανοίγει η συζήτηση για το είδος της κυβέρνησης συνεργασίας, η εικόνα κατακερματίζεται.

Η πιθανότητα συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ -ΝΔ συγκεντρώνει τη συμφωνία μόλις του 11,9%, η συνεργασία ΠΑΣΟΚ -Αριστεράς 12,1%, η κυβέρνηση ΝΔ -δεξιών κομμάτων μόλις 8,4%, ενώ το 31,4% δηλώνει ότι προτιμά κάποια «άλλη κυβέρνηση συνεργασίας».

Ποια; Οικουμενική, κατά βάση.

aixmi.gr