Γουργουλιάνης: «Όταν τελειώσει η πανδημία θα βγουν πολλά και θα ταλαιπωρηθεί η πολιτική ζωή»

Στο Webinar σεμινάριο το οποίο πραγματοποιήθηκε εξολοκλήρου μέσω του Internet από τον Σύλλογο Μαραθωνοδρόμων Νομού Λάρισας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με θέμα την άσκηση και την υγεία, υπήρξαν σημαντικές παρεμβάσεις από τους καθηγητές του Πανεπιστημίου Κ. Γουργουλιάνη, καθηγητής Πνευμονολογίας, Γιάννη Θεοδωράκη καθηγητής Αθλητικής Ψυχολογίας, Αθανάσιο Τζιαμούρτα, καθηγητής Βιοχημείας και η διδάκτωρ Πνευμονολογίας, Δήμητρα Σιαχπαζίδου.

«Σε κάθε πανδημία αναδεικνύεται η δοξομανία των γιατρών που ανταλλάσσεται με τον φόβο και τον τρόμο. Από τους ανθρώπους που μιλάνε αν δούνε κάποιον άνθρωπο με κορωνοϊό μερικοί θα τρέχουν μέχρι τον… Όλυμπο. Όταν τελειώσει η πανδημία θα ταλαιπωρηθεί η πολιτική ζωή γιατί τότε θα βγουν πολλά που έχουν γίνει στο …όνομα της πανδημίας.

Υπήρξαν κορωνοϊοί που ήταν σαν… «προσεισμοί» για τον κορωνοϊό που έχουμε σήμερα. Τότε υπήρξαν 770 θύματα (SARS) και 850 (MERS). Πάντα υπήρχαν υπερβολές, όπως στη φυματίωση που έλεγαν στους ανθρώπους να μην παντρεύονται και ευτυχώς δεν τους άκουσαν» τόνισε ο Κώστας Γουργουλιάνης και συνέχισε: «Οι πανδημίες οδηγούν σε ακρότητες. Όπως για παράδειγμα αυτό που έγινε με τους δρομείς του Βόλου που αντί να τους ενθαρρύνουμε να τρέξουν, δέχθηκαν πρόστιμο για μαζική φυσική αθλητική δραστηριότητα.

Μετά από λίγα χρόνια θα γελάμε με αυτό που συνέβη, όπως με τα μέτρα που είχαν πάρει για τη φυματίωση που έλεγαν ότι μεταδίδεται ένας αερογενής ιός από το ποτήρι. Υπάρχει ιοφοβία, απτοφοβία και θα πω ότι υπάρχουν υπερβολές για τη μετάδοση μιας ασθένειας και οδηγούν σε εισαγγελικές έρευνες. Πήγα προσωπικά το 2015 ως μάρτυρας σε μια υπόθεση μετάδοσης φυματίωσης και δε θα έχω πρόβλημα αν κληθώ στο δικαστήριο ως μάρτυρας υπεράσπισης γι’ αυτό που συνέβη στους δρομείς του Βόλου».

Για τα συμπεράσματα από τις πανδημίες τόνισε:
* Η χορήγηση του κινίνου ήταν πανάκεια.
* Ασάφεια στον αριθμό των θανάτων.
* Διαφήμιση φαρμάκων-εμβολίων.
* Κίνημα εναντίον της μάσκας.
* Στήριξη κυβερνήσεων στην πανδημία και μετά ίσως κατάρρευση.
* Απελπισία των ασθενών και επιπροσθέτως από φιλαργυρία και δοξομανία των γιατρών, αντανακλαστικά αυτοπροστασίας των υγιών, περιθωριοποίηση των άλλων, κλίμα φόβου, δημοσιογραφικών υπερβολών, κοινωνική αντίδραση, ενίσχυση του ρόλου της θρησκείας.

Στο ναδίρ η ψυχική υγεία

«H Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας επισημαίνει μεταξύ των προβλημάτων που προκύπτουν από την πανδημία και αυτό της υποκινητικότητας. Ο περιορισμός λόγω καραντίνας αυξάνει το στρες και συμπιέζει την ψυχική υγεία. Αν και τα παιδιά και οι έφηβοι πρέπει να συμμετέχουν σε μεσαίας και έντονης μορφής φυσικές δραστηριότητες, τουλάχιστον για 60 min κάθε φορά και όλες τις ημέρες της εβδομάδας, και οι ενήλικες από 150 έως 300 λεπτά την εβδομάδα, προφανώς στον καιρό της πανδημίας, αυτά τα νούμερα δεν επιτυγχάνονται» είπε ο καθηγητής Αθλητικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιάννης Θεοδωράκης και αναφέρθηκε σε έρευνα που έκανε το ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε 1.000 μαθητές από 2-15 Ιανουαρίου 2021 όπου και διαπιστώθηκαν τα εξής: Παρατηρήθηκε έλλειμα φυσικής δραστηριότητας σε σχέση με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την προάσπιση της υγείας για τις ηλικίες αυτές. O μέσος όρος ψυχικής ευεξίας ήταν σημαντικά χαμηλότερος από τις νόρμες που υποδεικνύουν μία μέτρια ευεξία (μέσος όρος 12.7 σε πιθανό εύρος από 0 μέχρι 25). Ενδεικτικό της σοβαρότητας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί ότι βαθμολογία χαμηλότερη από 13 είναι ενδεικτική χαμηλής αίσθησης «καλής ζωής» και αποτελεί ένδειξη ανάγκης για διερεύνηση πιθανής ύπαρξης κατάθλιψης.

* H συχνότητα της φυσικής δραστηριότητας σχετίστηκε θετικά με την καλή διάθεση και με την ευεξία. Δηλαδή όσο περισσότερο γυμνάζονταν ή περπατούσαν τόσο καλύτερη ήταν η ψυχική τους ευεξία.

* Τα ευρήματα αναδεικνύουν τις σημαντικές επιπτώσεις των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης στην ψυχολογία των παιδιών, ωστόσο, τονίζουν τη σημασία της άσκησης και σηματοδοτούν την ανάγκη για προώθηση της φυσικής δραστηριότητας για τη μετρίαση των επιπτώσεων και την προαγωγή της ψυχικής υγείας και της ποιότητας ζωής των παιδιών.

* Στις μέρες της πανδημίας, ο προσφερόμενος χρόνος για άσκηση σε εξωτερικούς χώρους, όπως είναι το περπάτημα πρέπει να αξιοποιείται από όλους αν είναι δυνατόν. Βεβαίως οι πόλεις μας δεν προσφέρουν αυτούς τους χώρους, τα πεζοδρόμια δεν προσφέρονται και τα πάρκα είναι λίγα.

* Εντός του σπιτιού, μπορεί κανείς να αξιοποιήσει προγράμματα άσκησης από μια αναζήτηση στο διαδίκτυο που υπάρχουν πολλά. Μπορεί να κάνει στατικές σωματικές ασκήσεις, και αν έχει στη διάθεσή του ασκήσεις με μικρά βαράκια και όργανα γυμναστικής. Λίγη φαντασία χρειάζεται, λίγο κουράγιο χρειάζεται, λίγη περισσότερη αισιοδοξία, και πάνω απ’ όλα εφαρμογή των μέτρων προστασίας.

Η διατροφή του κορωνοϊού

Στη συνέχεια του ηλεκτρονικού σεμιναρίου μίλησε ο καθηγητής Βιοχημείας, Αθανάσιος Τζιαμούρτας, που αναφέρθηκε στις διατροφικές επιπτώσεις αθλητών στην εποχή του Covid-19 και η κ. Δήμητρα Σιαχπαζίδου για την έρευνα που συμμετείχε για τη διερεύνηση της συμμόρφωσης των παιδιών στα μέτρα ατομικής υγιεινής, τη δυναμική τους στην υπερμετάδοση της πανδημίας και την επίδραση της αναστολής των σχολικών μονάδων στις εκπαιδευτικές, κοινωνικές, οικονομικές και ψυχολογικές παραμέτρους.

Πηγή: e-thessalia.gr