Συνεχίζοντας την επιτυχία των περσινών δράσεων μας, φέτος διευρύναμε ως Σύλλογος Καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας Νομού Τρικάλων, τις προσπάθειές μας με έμφαση στην ενίσχυση της φιλαναγνωσίας και στην κατανόηση της σημασίας της πολυγλωσσίας. Η δράση αυτή αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της αυτοαξιολόγησης της εκπαιδευτικής μας μονάδας, αναδεικνύοντας τη δημιουργικότητα και τη συνεργατικότητα των μαθητών.
Μετά από πρόσκληση των Εκπαιδευτικών Γερμανικής Γλώσσας του Νομού Τρικάλων, τη Δευτέρα 10 και Τρίτη 11 Μαρτίου 2025, πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικές διδακτικές επισκέψεις σχολείων στην Αίθουσα της Πινακοθήκης «Θ. Μαρκέλλος» (Λαογραφικό Μουσείο, Γαριβάλδη 6 – Τρίκαλα) από τις 9.00 έως 13.00. Το θέμα της δράσης ήταν «Γνωριμία με τη συγγραφέα Χριστίνα Αντωνιάδου και Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής».
Ο πρωταρχικός στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενίσχυση της αγάπης για το διάβασμα και η ανάπτυξη της ψυχαγωγικής ανάγνωσης. Η φιλαναγνωσία αποσκοπεί στο να βοηθήσει τους μαθητές να απολαμβάνουν τη λογοτεχνία ως μια μοναδική, προσωπική εμπειρία, να εξερευνούν ελεύθερα διαφορετικά κείμενα και να καλλιεργούν την εκφραστική και αισθητική τους παιδεία.
Παράλληλα, ενθαρρύνονται οι μαθητές να αναπτύσσουν δεξιότητες κατανόησης και ερμηνείας μέσα από την επαφή με ολοκληρωμένα λογοτεχνικά έργα. Η επιλογή των έργων έγινε με βάση την ηλικία, τη γνωστική ωριμότητα και τα ενδιαφέροντα των μαθητών, με στόχο τη σύνδεση της λογοτεχνίας με τη δημιουργικότητα, την ελεύθερη έκφραση και τη βαθύτερη κατανόηση της σχέσης μέρους και συνόλου ενός λογοτεχνικού έργου.
Ποια είναι η Χριστίνα Αντωνιάδου: Η Χριστίνα Αντωνιάδου εργάστηκε ως καθηγήτρια Γερμανικών, υπεύθυνη σεμιναρίων και συντονίστρια διαφόρων Project στο Goethe-Institut. Παράλληλα, συνεργάστηκε με εκδοτικό οίκο γράφοντας και παρουσιάζοντας βιβλία για την εκμάθηση της γερμανικής γλώσσας. Κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής της σταδιοδρομίας είχε την ευκαιρία να ζήσει σε διάφορες χώρες, όπως η Νότιοαφρικανική Ένωση, η Ελλάδα, η Δανία, η Γερμανία και η Αγγλία.
Στην Ελλάδα εργάστηκε στο Goethe-Institut Thessaloniki και αυτό της πρόσφερε την ευκαιρία να μετουσιώνει για το ελληνικό μαθητικό κοινό σε βιβλία τις γνώσεις της και τις εμπειρίες που αποκόμισε στα προηγούμενα στάδια της επαγγελματικής ζωής. Έχοντας διδάξει σε διαφορετικά μέρη του κόσμου, κατάφερε να αφομοιώσει μέσα από τα ταξίδια της τη μεταβολή, συνδυάζοντας την εμπειρία της με τη διαπολιτισμική κατανόηση και την προσαρμογή στις πολιτισμικές διαφοροποιήσεις.
Μέσα από την πολυετή πορεία της, ανέδειξε τη σημασία της εκμάθησης ξένων γλωσσών, τόσο ως εργαλείο επικοινωνίας όσο και ως μέσο διεύρυνσης των πνευματικών και πολιτιστικών οριζόντων. Τα ταξίδια της, της πρόσφεραν πολύτιμες εμπειρίες, διευρύνοντας την κοσμοαντίληψή της και εμπλουτίζοντας το συγγραφικό και εκπαιδευτικό της έργο. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συμβολή της στο Goethe-Institut, όπου μέσα από τις πολυποίκιλες δράσεις της και την διδασκαλία της σε παραρτήματα του Goethe σε διάφορες χώρες του κόσμου, ανέδειξε την αξία της γλώσσας ως μέσου επικοινωνίας και διαπολιτισμικής συνύπαρξης.
Η Αξία της Γλωσσομάθειας: Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής δράσης, ο κ. Αγαθοκλής Αζέλης, Σύμβουλος Εκπαίδευσης Φιλολόγων Τρικάλων, όντας ο ίδιος μεταφραστής και έχοντας εκπονήσει διδακτορικές σπουδές στην Αυστρία, τόνισε με παιγνιώδη τρόπο τη σημασία της γλωσσομάθειας ως εργαλείου επικοινωνίας, συνεργασίας και πολιτιστικής κατανόησης. Η πρόσκλησή του ενίσχυσε τον διάλογο για τη ζωτική σημασία της εκμάθησης ξένων γλωσσών, ενώ αποτέλεσε μια γέφυρα επικοινωνίας ανάμεσα στις εμπειρίες των μαθητών και στη βιωματική διδασκαλία.
Η Δράση: Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη συγγραφέα και τα βιβλία της, να αναζητήσουν πληροφορίες και να «ταξιδέψουν» μαζί της. Ο στόχος του εργαστηρίου ήταν να εκτιμήσουν την αξία των ξένων γλωσσών αλλά και να εφαρμόσουν τις γνώσεις των Γερμανικών.
Αρχικά, πραγματοποιήθηκε ένας ουσιαστικός διάλογος με τη συγγραφέα, η οποία απάντησε στις ερωτήσεις των μαθητών/τριών σχετικά με τη συγγραφή των βιβλίων της και τις εμπειρίες της. Οι μαθητές συμμετείχαν σε βιωματική δράση, όπου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη συγγραφέα και να εμπλακούν ενεργά στη διαδικασία μάθησης.
Στη συνέχεια, χωρίστηκαν σε ομάδες, στο πλαίσιο των οποίων μέσω της συνεργασίας και της ανταλλαγής απόψεων, ξεδίπλωσαν τις γλωσσικές τους δεξιότητες στα Γερμανικά και εργάστηκαν ομαδικά σε φύλλα εργασίας.
Συνεργασίες: Η εκπαιδευτική αυτή δράση των σχολείων υλοποιήθηκε σε συνεργασία και με τη συνδρομή του Γερμανικού Προξενείου Θεσσαλονίκης και εντάσσεται στο πλαίσιο του Αναλυτικού Προγράμματος Σπουδών του μαθήματος της Γερμανικής Γλώσσας.
Η επαφή με λογοτεχνικά έργα βοηθά τους μαθητές να εξοικειωθούν με τη δομή και το ύφος των κειμένων, ενώ παράλληλα ενισχύει τις ερμηνευτικές και εκφραστικές τους δεξιότητες. Σε αυτό το πλαίσιο, η ανάγνωση λογοτεχνικών έργων στη γερμανική γλώσσα μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο μάθησης. Το συγκεκριμένο λογοτεχνικό είδος επιλέχθηκε με βάση το ηλικιακό στάδιο, τη γνωστική ωρίμανση και τα ενδιαφέροντα των μαθητών/τριών, ενώ οι θεματικές των βιβλίων καλύπτουν τα ισχύοντα και τα νέα Προγράμματα Σπουδών για τη Λογοτεχνία.
Η γερμανόφωνη λογοτεχνία προσφέρει πλούσιο υλικό για την ανάπτυξη όχι μόνο των γλωσσικών δεξιοτήτων αλλά και της πολιτισμικής κατανόησης. Μέσα από την ανάγνωση, οι μαθητές μπορούν να εμβαθύνουν στις ιδιαιτερότητες της γερμανικής γλώσσας, να διευρύνουν το λεξιλόγιό τους και να κατανοήσουν τις πολιτισμικές αξίες και τα ιστορικά στοιχεία που ενσωματώνονται στα έργα.
Επιπλέον, η βιωματική προσέγγιση, όπως αυτή που περιγράφεται στη δράση της γνωριμίας με τη Χριστίνα Αντωνιάδου, μπορεί να ενισχύσει την εμπλοκή των μαθητών στη διαδικασία μάθησης της γερμανικής γλώσσας. Οι μαθητές, μέσα από τη συνεργασία και τη διάδραση, είχαν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν τις γνώσεις τους πρακτικά, να εμπνευστούν από τη δημιουργική γραφή και να αναπτύξουν τη γλωσσική τους αυτοπεποίθηση.
Αυτή η σύνδεση της φιλαναγνωσίας με την γερμανική γλώσσα είναι μια προσέγγιση που όχι μόνο καλλιεργεί τη γλωσσομάθεια αλλά και ενδυναμώνει τη δημιουργικότητα και την πολυπολιτισμικότητα!
Τα σχολεία που έλαβαν μέρος ήταν τα εξής: Γυμνάσιο Βαλτινού (εκπαιδευτικός: Βίκυ Ψάλλα), Γυμνάσιο Πρίνους (εκπαιδευτικός: Ιλιάδα Μήτσιου), 7ο Πειραματικό Γυμνάσιο Τρικάλων (εκπαιδευτικός: Νεκταρία Κορκακάκη), Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια «Αθηνά» (εκπαιδευτικοί: Μαρίνα Καρανίκα, Παρασκευή Βούρλα).
Εκφράζουμε θερμές ευχαριστίες στον κ. Αγαθοκλή Αζέλη, Σύμβουλο Εκπαίδευσης Φιλολόγων Τρικάλων, για την ενεργό συμμετοχή του. Ευχαριστούμε, επίσης, τον Δήμο Τρικκαίων και το Τμήμα Πολιτισμού για την παραχώρηση της αίθουσας, καθώς και τον κύριο Μιχάλη Λάππα (αντιδήμαρχο Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού) για τη στήριξή του. Θερμές ευχαριστίες οφείλονται επίσης στους διευθυντές των σχολικών μονάδων, οι οποίοι ενθάρρυναν τη συμμετοχή των μαθητών στην εκπαιδευτική αυτή δράση.
Εκ μέρους του Συλλόγου
Βίκυ Ψάλλα ΠΕ 07