Γιατί υπήρχαν λιγότερες αστραπές κατά τη διάρκεια των lockdown;

Την άνοιξη του 2020, καθώς ο κορονοϊός εξαπλώθηκε και πολλά μέρη στον κόσμο επιβλήθηκαν lockdown για τον περιορισμό του ιού, οι άνθρωποι χρησιμοποίησαν λιγότερη ενέργεια και πολλοί πέρασαν περισσότερο χρόνο στα σπίτια τους. Ως αποτέλεσμα, ο αέρας και το νερό έγιναν πιο καθαρά, λιγότερα ζώα σκοτώθηκαν από οχήματα και ο κόσμος έγινε πιο ήσυχος.

Τώρα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι βρήκαν έναν άλλο αντίκτυπο των lockdowns – λιγότερες αστραπές την άνοιξη του 2020.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μικροσκοπικά σωματίδια στην ατμόσφαιρα που ονομάζονται αερολύματα συμβάλλουν στην εκδήλωση κεραυνών και οι ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως η καύση ορυκτών καυσίμων, απελευθερώνουν αερολύματα. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι έδειξε ότι εφόσον οι άνθρωποι απελευθέρωναν λιγότερα αερολύματα κατά τη διάρκεια των lockdown, η συγκέντρωση των αερολυμάτων στην ατμόσφαιρα μειώθηκε. Τον περασμένο μήνα, ερευνητές στη συνάντηση της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης στη Νέα Ορλεάνη παρουσίασαν ευρήματα που έδειξαν ότι αυτή η πτώση των ατμοσφαιρικών αερολυμάτων συνέπεσε με μείωση των κεραυνών.

Ο Earle Williams, φυσικός μετεωρολόγος στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης που παρουσίασε την έρευνα, δήλωσε ότι η ομάδα χρησιμοποίησε τρεις διαφορετικές μεθόδους για τη μέτρηση των κεραυνών. «Όλα τα αποτελέσματα έδειξαν την ίδια τάση – δηλαδή μειωμένη δραστηριότητα κεραυνών που συνδέεται με μειωμένη συγκέντρωση αερολυμάτων», είπε.

Ορισμένα αερολύματα στην ατμόσφαιρα μπορούν να συγκεντρώσουν υδρατμούς, σχηματίζοντας σταγονίδια σύννεφων. Ο Williams δήλωσε ότι όταν υπάρχουν περισσότερα αερολύματα, οι υδρατμοί στο σύννεφο κατανέμονται σε μεγαλύτερο αριθμό σταγονιδίων, οπότε τα σταγονίδια είναι μικρότερα και λιγότερο πιθανό να συνενωθούν σε μεγαλύτερα σταγονίδια βροχής. Αυτά τα μικρότερα σταγονίδια παραμένουν στο σύννεφο, βοηθώντας το σχηματισμό μικρού χαλαζιού που ονομάζεται graupel και ακόμη μικρότερων παγοκρυστάλλων. Οι συγκρούσεις μεταξύ του graupel και των κρυστάλλων δίνουν αρνητικά φορτισμένο graupel στο μεσαίο έως χαμηλότερο τμήμα του νέφους και θετικά φορτισμένους κρυστάλλους στην κορυφή του νέφους. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτή η μεγάλη διαφορά φορτίου μεταξύ των δύο τμημάτων του σύννεφου προκαλεί αστραπές.

Όταν όμως υπάρχει λιγότερη ρύπανση και τα σύννεφα σχηματίζουν μεγαλύτερα και θερμότερα σταγονίδια βροχής, «αποστεώνετε το σύννεφο από τα σωματίδια πάγου που χρειάζεται για το διαχωρισμό του φορτίου και έχετε μειωμένη κεραυνική δραστηριότητα», δήλωσε ο Williams.

Όταν οι χώρες επέβαλαν lockdown στην αρχή της πανδημίας, οι άνθρωποι εξέπεμψαν λιγότερα αερολύματα στην ατμόσφαιρα. Η παραγωγή στα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής που καίνε ορυκτά καύσιμα μειώθηκε. Οι άνθρωποι οδηγούσαν επίσης λιγότερο. «Η κυκλοφορία των αυτοκινήτων έχει μεγάλο αντίκτυπο στην παραγωγή επιφανειακών αερολυμάτων», δήλωσε ο Williams. Ομοίως, η ρύπανση από τα αεροπορικά ταξίδια μειώθηκε σημαντικά.

Αυτή η μείωση της ρύπανσης είναι πιθανότατα ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο ο Williams και οι συνάδελφοί του παρατήρησαν μείωση της δραστηριότητας των κεραυνών, η οποία περιλαμβάνει κεραυνούς που χτυπούν το έδαφος, καθώς και κεραυνούς μέσα στα σύννεφα και κεραυνούς μεταξύ των σύννεφων και του αέρα. Μία από τις μεθόδους των ερευνητών, η οποία κατέγραψε πολλές αστραπές εντός των σύννεφων (ο πιο συνηθισμένος τύπος κεραυνού), μέτρησε 19% λιγότερες αστραπές από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Μάιο του 2020 σε σύγκριση με τον μέσο αριθμό των αστραπών κατά την ίδια τρίμηνη περίοδο το 2018, το 2019 και το 2021. «Το δεκαεννέα τοις εκατό είναι μια αρκετά μεγάλη μείωση», δήλωσε ο Γουίλιαμς.

ethnos.gr