Πολλοί γονείς θεωρούν ιδανική εξέλιξη το παιδί να κοιμηθεί στο κάθισμα του αυτοκινήτου στη διάρκεια ενός ταξιδιού ή ακόμη και μιας σύντομης διαδρομής.
Δεν είναι μάλιστα λίγοι εκείνοι που, όταν το μωρό κλαίει ή δεν κοιμάται για διάφορους λόγους, το πάνε βόλτα με το αυτοκίνητο προκειμένου να αποκοιμηθεί και να το μεταφέρουν στη συνέχει στο κρεβάτι του.
Πρόκειται για επικίνδυνη τακτική, που σύμφωνα με Νεοζηλανδούς ερευνητές μπορεί να αποβεί ακόμη και μοιραία για τη ζωή του παιδιού.
Ένα μωρό που κοιμάται στο κάθισμα του αυτοκινήτου και μάλιστα χωρίς τη συνεχή επίβλεψη των γονιών, κινδυνεύει με διακοπή της αναπνοής του.
Τα προβλήματα προκύπτουν διότι τα αντανακλαστικά που κρατούν το κεφάλι του παιδιού όρθιο και την αναπνοή σε ομαλή λειτουργία, βρίσκονται υπό διαρκή ανάπτυξη.
Οι ερευνητές εξέτασαν εννέα βρέφη που είχαν προσαχθεί στην υπηρεσία Παρακολούθησης Περιστατικών Αιφνίδιων Επεισοδίων του Όκλαντ στη διάρκεια δύο ετών μετά από απειλητικό για τη ζωή τους περιστατικό.
Και τα εννέα βρέφη είχαν περιγραφεί από τους γονείς ως «μελανιασμένα», «σκυμμένα προς τα εμπρός» και «χωρίς αναπνοή».
Τα οκτώ περιστατικά συνέβησαν όταν τα βρέφη κοιμόντουσαν στο παιδικό κάθισμα του αυτοκινήτου, ενώ όμως ήταν ακόμα στο σπίτι, και μόνο ένα περιστατικό συνέβη όταν το παιδί κοιμόταν στο ειδικό κάθισμα, ενώ το αυτοκίνητο ήταν σε κίνηση.
Τα παιδιά ηλικίας τριών ημερών έως έξι μηνών, ήταν κατά τα άλλα υγιή και κατά τη διάρκεια του συμβάντος είχαν πάρει έναν υπνάκο στο ειδικό κάθισμα του αυτοκινήτου, το οποίο ήταν κατάλληλο για την ηλικία τους.
Οι επιστήμονες, αναπαράστησαν τη σκηνή χρησιμοποιώντας το παιδικό καθισματάκι του κάθε παιδιού, για να διαπιστώσουν τη στάση του σώματος όταν εκδηλώθηκε το περιστατικό. Διαπίστωσαν ότι το κεφάλι του βρέφους έτεινε να «κρέμεται» μπροστά, πιέζοντας το σαγόνι στον θώρακα, γεγονός που καθιστούσε δυσκολότερη την αναπνοή. Επίσης, οι μύες του λαιμού τείνουν να χαλαρώνουν όταν κοιμόμαστε, συντελώντας σε περαιτέρω στένωση των αεραγωγών.
Οι ειδικοί υπέβαλαν και τα εννέα βρέφη σε αναπνευστικό έλεγχο, ενώ οι γονείς έλαβαν οδηγίες για την σωστή στάση του σώματος του παιδιού, περιλαμβανομένης και της σύστασης να μην μένει το παιδί για μεγάλα χρονικά διαστήματα στο παιδικό κάθισμα του αυτοκινήτου.
Για κανένα από τα βρέφη δεν αναφέρθηκαν περαιτέρω προβλήματα υγείας τους επόμενους 12 μήνες.
Ανάλογες έρευνες έχουν δείξει ότι τα νεογνά και ειδικά τα πρόωρα μπορεί να εκδηλώσουν αναπνευστικά προβλήματα αν κάθονται για πολύ ώρα στα παιδικά καθισματάκια του αυτοκινήτου.
onmed.gr