Γιατί έριξαν τους τόνους στον ΣΥΡΙΖΑ και έστριψε διά των… πολιτικών ευθυνών ο Τσίπρας

Παρά το θόρυβο που προκάλεσε η συζήτηση στη Βουλή για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση Novartis, οι τόνοι που χρησιμοποίησαν τα κυβερνητικά στελέχη στη χθεσινή μαραθώνια διαδικασία καταδεικνύουν πως παίρνει άλλη τροπή από αυτή που αρχικά είχε σχεδιάσει η κυβέρνηση.

Προς τούτο, άλλωστε, ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του, αν και χρησιμοποίησε υψηλούς τόνους κατά της αντιπολίτευσης και ιδίως της ΝΔ, επέμεινε στις πολιτικές ευθύνες για την υπόθεση και όχι σε ποινικές – τις οποίες θεσμικά διερευνά η Προανακριτική Επιτροπή – ενώ απέφυγε να συνδέσει το μνημόνιο με τη φαρμακευτική δαπάνη, όπως είχε κάνει στην πρόσφατη ομιλία του ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός έσπευσε να διευκρινίσει ότι σέβεται απόλυτα το τεκμήριο αθωότητας των 10 πολιτικών προσώπων που έχουν εμπλακεί στην υπόθεση μετά τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων, μολονότι ακόμη και από το βήμα της Βουλής προχώρησε χθες σε διαφορετικού ύφους δηλώσεις ο αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, αλλά και το σάλο που είχαν προκαλέσει αντίστοιχες δηλώσεις του Νίκου Κοτζιά – με τον ίδιο να ισχυρίζεται πάντως ότι τα λεγόμενά του διαστρεβλώθηκαν από δημοσιογράφους και την αντιπολίτευση. Επιπλέον, οι προειδοποιήσεις Σαμαρά-Βενιζέλου ότι τα κυβερνητικά στελέχη που μεθόδευσαν την όλη υπόθεση θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη (σ.σ.: ακόμη και για εσχάτη προδοσία, στο Ειδικό Δικαστήριο, όπως είπε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ) φαίνεται πως δεν πέρασαν απαρατήρητες από την πλειοψηφία…

Η γενικότερη αίσθηση που υπάρχει στο κυβερνητικό στρατόπεδο εδώ και αρκετές ημέρες είναι ότι από τις καταθέσεις των μαρτύρων δεν προκύπτουν σαφείς ενδείξεις ενοχής των πολιτικών προσώπων, καθώς δεν μπορούν να αποδειχθούν οι διαδρομές του χρήματος. Η εκτίμηση αυτή δικαιολογεί έτσι και τη στάση των κυβερνητικών στελεχών στη χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής, αλλά και την τακτική που θα ακολουθήσουν κατά τη διάρκεια των εργασιών της Προανακριτικής Επιτροπής – της οποίας θα προεδρεύσει ο (χαμηλών τόνων) Θοδωρής Δρίτσας.

Αυτό, βεβαίως, ουδόλως σημαίνει ότι η Προανακριτική δεν θα αποτελέσει πεδίο αντιπαράθεσης κυβέρνησης-αντιπολίτευσης. Τουναντίον, η ουσιαστική λειτουργία της Επιτροπής και η κλήση των προστατευόμενων μαρτύρων, ενδεχομένως και κατ’ αντιπαράσταση με τα πολιτικά πρόσωπα που βρίσκονται στη θέση των «εγκαλουμένων», θα αποτελέσει κοινό αίτημα τουλάχιστον για ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι. Τούτο προανήγγειλαν, άλλωστε, Μητσοτάκης-Γεννηματά χθες από το βήμα της Βουλής.

thecaller.gr