FT: Οι Ευρωπαίοι θέλουν συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι

ft syriza 395574731

Σενάρια για μετεξέλιξη της ριζοσπαστικής κυβέρνησης σε ρεφορμιστική αναδεικνύουν οι Financial Times, αποκαλύπτοντας ότι πρόκειται για σχεδιασμούς και ευσεβείς πόθους ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας, στο πλαίσιο της επίτευξης μιας ρεαλιστικής και πολιτικά διαχειρίσιμης λύσης. Δημοσίευμα που συνυπογράφουν ο Πίτερ Σπίγγελ από τις Βρυξέλλες και η Κερίν Χόουπ από την Αθήνα, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι οι εταίροι προσδοκούν από τον Αλέξη Τσίπρα να εγκαταλείψει τους ακροαεριστερούς και να αναζητήσει σύμπραξη με το ΠΑΣΟΚ και Το Ποτάμι, αποκαλύπτοντας πλέον ότι τα σενάρια αυτά έχουν λάβει μεγάλες διαστάσεις.

Στη πραγματικότητα αυτό που αναδεικνύεται από το δημοσίευμα είναι μια άρτια σχεδιασμένη και οργανωμένη προσπάθεια υπονόμευσης της κυβέρνησης από ξένα κέντρα με στόχο να εξαναγκαστεί ο Αλέξης Τσίπρας να συμβιβαστεί και να ποδηγετηθεί από άλλες εγχώριες δυνάμεις. Η αποκάλυψη όμως αυτού του σεναρίου φαίνεται ότι το «καίει» καθώς δημιουργείται πλέον πολιτικό προηγούμενο και διαμορφώνονται κοινωνικές αντιστάσεις.

«Ο Τσίπρας πρέπει να αποφασίσει εάν θέλει να είναι πρωθυπουργός ή αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ» δηλώνει Ευρωπαίος αξιωματούχος, με κορυφαίο στέλεχος υπουργείου Οικονομικών κράτους-μέλους της Ευρωζώνης να προχωρά ένα (ή μάλλον αρκετά) βήμα περισσότερο και να προβλέπει ότι «αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να επιβιώσει»!

Σύμφωνα με τους δύο αρθρογράφους των «FT», υπάρχουν και ορισμένα -περισσότερο μετριοπαθή- μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία παραδέχονται ότι υπάρχει πρόβλημα με την Αριστερή Πλατφόρμα, η οποία διαθέτει αρκετούς βουλευτές, ώστε να μπορεί ακόμη και να ρίξει την κυβέρνηση.

«Ήμασταν περισσότερο ένας χώρος κοινωνικού προβληματισμού και λιγότερο πολιτικό κόμμα… ως εκ τούτου είναι δύσκολο να δημιουργηθεί ένα σύστημα κομματικής πειθαρχίας. Όμως θα πρέπει να θυμάστε ότι δεν έχουμε ακόμη συμπληρώσει 100 ημέρες στην κυβέρνηση» δηλώνει με τη σειρά του -φυσικά ανώνυμα- στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, είναι τόσο δημοφιλής στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ η Αριστερή Πλατφόρμα διαθέτει τέτοια δύναμη, ώστε να ασκήσει βέτο σε δομικές μεταρρυθμίσεις που ζητούν από την κυβέρνηση οι πιστωτές της Ελλάδας.

Όμως, ακόμη και εάν ο κ. Τσίπρας έχει υιοθετήσει μία περισσότερο μετριοπαθή στάση έναντι Βερολίνου και Βρυξελλών, είναι δύσκολο, συνεχίζουν οι «FT», να περιμένει κάποιος ότι, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, θα προχωρήσει σε ανοιχτή σύγκρουση με τους επιθετικούς αριστερούς του ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης, προκειμένου να τον στηρίξει είτε το Το Ποτάμι είτε το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει, πρώτα, να διώξει και τον νυν κυβερνητικό του εταίρο, Πάνο Καμμένο.

«Θα ήταν καλύτερο να υπάρξει μία περισσότερο φιλοευρωπαϊκή, κεντροαριστερή κυβέρνηση συνεργασίας σε σύγκριση με την απρεπή συμμαχία μεταξύ ριζοσπαστών αριστερών και λαϊκιστών δεξιών» υποστηρίζει ο Γιώργος Παγουλάτος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, προσθέτοντας, όμως, ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για μία τέτοια αλλαγή.

Αν και οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης αρνούνται ότι ασκούν πιέσεις στον κ. Τσίπρα να αλλάξει την κυβέρνηση, ταυτόχρονα εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους γιατί ο Έλληνας πρωθυπουργός μοιάζει απρόθυμος να επιλέξει ξεκάθαρα μεταξύ των απόψεων της Αριστερής Πλατφόρμας, που αρνείται πλήρως το πρόγραμμα στήριξης και της πιο ρεαλιστικής προσέγγισης των περισσότερο κεντρώων δυνάμεων που είναι πιθανοί υποστηρικτές του στο Κοινοβούλιο.

safokleousin.gr