Στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Grundtvig με τίτλο ” Engaging disadvantaged parents to acquire parenting skills-ΕDPAPS” ο Σύλλογος αποφοίτων μαθητών, καθηγητών και γονέων του Εσπερινού Γυμνασίου–Λυκείου Τρικάλων, «H ΕΣΠΕΡΙΑ»,πραγματοποίησε την τέταρτη συνάντηση από 4-7 Σεπτεμβρίου 2014 στο Canakkale της Τουρκίας, στη νότια ακτή των Δαρδανελλίων. Ο σύλλογος έχει επιλεγεί μαζί με άλλους πέντε εταίρους από την Πολωνία, τη Ρουμανία ,την Ιταλία, την Τουρκία και τη Γερμανία για να συμμετάσχει και να υλοποιήσει τη διετία 2013-15 το εν λόγω πρόγραμμα.
Στόχος του προγράμματος είναι να συνειδητοποιήσουν οι γονείς την αναγκαιότητα της ενεργητικής συμμετοχής τους στο μέλλον, στην εκπαίδευση και στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους. Τα παιδιά έχουν ανάγκη τη συνεχή στήριξη των γονιών τους, αλλά οι γονείς λόγω των δύσκολων συνθηκών της ζωής τους, των αυξημένων υποχρεώσεών τους και των οικονομικών τους προβλημάτων δεν έχουν τη διάθεση και πολλές φορές ούτε το χρόνο για να υποστηρίξουν τα παιδιά τους.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ,λοιπόν, είναι ένα είδος «σχολείου για γονείς» και δίνει βαρύτητα στα σημεία εκείνα, στα οποία πρέπει να επικεντρωθεί η εκπαίδευση των γονιών, για να επιτευχθεί μια πιο ουσιαστική επικοινωνία με τα παιδιά τους , για να μπορέσουν να ξεπεράσουν τα προβλήματα της σύγχρονης εποχής που αντιμετωπίζει η σημερινή οικογένεια.
Μετά την τρίτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Offida της Ιταλίας, καθορίστηκαν οι δράσεις που έπρεπε να υλοποιήσουν οι εμπλεκόμενοι φορείς, για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος. Ο σύλλογος στο διάστημα που μεσολάβησε ως την τέταρτη συνάντηση καλλιέργησε βαθύτερες και ουσιαστικότερες σχέσεις μεταξύ των μελών της , πραγματοποιώντας πολλές συναντήσεις με θέμα συζήτησης την επικοινωνία μεταξύ των μελών της οικογένειας και την αποφυγή των συγκρούσεων μεταξύ τους.
Στη συνάντηση των εταίρων στην επαρχιακή πόλη Chanakkale της Τουρκίας δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών της προσχολικής ηλικίας 3-6 ετών και της σχολικής 7-18 ετών. Τονίστηκε ιδιαίτερα η σημασία της καταλληλότητας των απαντήσεων από τη μεριά των γονιών στις ποικίλες ερωτήσεις , απορίες και απαιτήσεις των παιδιών. Οι συμμετέχοντες όλων των χωρών πήραν μέρος σε βιωματικό σεμινάριο, έγινε ανταλλαγή απόψεων με όλους τους εταίρους και μέσω αυτού συνειδητοποίησαν ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη μόρφωση και στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών είναι κοινά σε όλες τις χώρες , αλλά υπάρχουν τρόποι για τη βελτίωση των σχέσεων και την εξεύρεση λύσεων.
Η εκπαιδευτική δραστηριότητα περιλάμβανε επίσης παρουσίαση των εργασιών από τις χώρες αποστολής. Πέραν της υλοποίησης του workshop και των συναντήσεων που αφορούσαν τις εργασίες του προγράμματος, ως φιλοξενούμενοι είχαμε την ευκαιρία να ξεναγηθούμε στο ομηρικό Ίλιον(Τροία) και να διαπιστώσουμε ιδίοις όμμασι τα απομεινάρια του μύθου. Επίσης επισκεφτήκαμε την Άσσο, ένα γραφικό ψαροχώρι και απολαύσαμε την τούρκικη κουζίνα. Η φιλοξενία των Τούρκων ήταν καταπληκτική.
Συζητήθηκαν τέλος οι επόμενες δράσεις του προγράμματος που θα υλοποιηθούν τον Απρίλιο του 2015 στην Πολωνία, όπου είναι και η επόμενη συνάντηση των εμπλεκόμενων φορέων.
Το Δ.Σ του Συλλόγου «ΕΣΠΕΡΙΑ»
.