Eρώτηση για τις ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες από τον Γιώργο Κυρίτση

kyritsis vouli ne

Ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΜ.ΑΡ. Τρικάλων Γιώργου Κυρίτση προς τους Υπουργούς, Παιδείας & Θρησκευμάτων, Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας για τον αποκλεισμό ελληνικών πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων από τις διεθνείς ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες εκδοτικών οίκων.

Οι διεθνείς ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες αποτελούν κρίσιμο εργαλείο για την δουλειά των Ελλήνων Ερευνητών, επιστημόνων και φοιτητών. Πρόκειται για βάσεις δεδομένων όπου βρίσκονται συγκεντρωμένα όλα τα επιστημονικά άρθρα, τα απαραίτητα δηλαδή υλικά με τα οποία οι ερευνητές κτίζουν την έρευνά τους. Η αναζήτηση και η γνώση της έρευνας είναι απολύτως αναγκαία όπως και η ενημέρωση σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις που περνάει μέσα από αυτά τα επιστημονικά περιοδικά.

Με ερωτήσεις που καταθέσαμε στις 19/3/2013 και στις 19/6/2013, είχαμε επισημάνει το θέμα της μη πληρωμής της συνδρομής στους διεθνείς εκδοτικούς οίκους από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών λόγω της μη έγκρισης σχετικού κονδυλίου του προϋπολογισμού από το Υπουργείο Παιδείας. Ορατός ήταν ο κίνδυνος από την 1η Απρίλη 2013 να διακοπεί η πρόσβαση στις ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες. Τα αρμόδια Υπουργεία Παιδείας και Ανάπτυξης με την απάντησή τους στις 15/7/2013 μας γνώρισαν ότι προωθούνται οι απαιτούμενες διαδικασίες για ένταξη του έργου «ηλεκτρονική πρόσβαση σε επιστημονικά περιοδικά» στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 6.800.000 ευρώ.
Επίσης, μας ενημέρωσαν ότι έχει ενταχθεί στο συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του ΠΔΕ το έργο για την «ηλεκτρονική πρόσβαση σε ξενόγλωσσα επιστημονικά περιοδικά, βιβλία και βάσεις δεδομένων για την υποστήριξη πράξεων του ΕΠΕΔΒΜ που αφορούν προγράμματα έρευνας».
Όπως προκύπτει όμως από έγγραφη ενημέρωση της Ένωσης Ελλήνων Ερευνητών και του Συνδέσμου Ελλήνων Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, δεν έχουν ακόμη υπογραφεί οι συμβάσεις για τα έτη 2013-2015 λόγω μη έγκρισης του ποσού της εθνικής συμμετοχής του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για τους παρακάτω εκδότες:
ACM, American Chemical Society, American Physical Society, Cambridge University Press, Emerald, IEEE, Institute of Physics, Kluwer Law, Oxford University Press, TLG, Wilson.
Επίσης, για τους παρακάτω εκδότες των οποίων οι συμβάσεις για τα έτη 2013-2015 υπεγράφησαν στις 28-12-2013 έχει πληρωθεί μόνο το 50% για το έτος 2013 (το τμήμα της συμμετοχής του ΕΣΠΑ) και εκκρεμεί το υπόλοιπο ποσό που είναι η συμμετοχή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων: American Psychological Association, American Institute of Physics, Elsevier, Lippincott Williams and Wilkins, Project Muse, Sage, Springer, Taylor and Francis, Wiley.
Από τα παραπάνω, προκύπτουν προβλήματα πρόσβασης στα ηλεκτρονικά περιοδικά με αρνητικό αντίκτυπο στις δραστηριότητες της Ελληνικής Ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας .

Επειδή η συνέχιση της πρόσβασης στις ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες των διεθνών εκδοτικών οίκων είναι ζωτικής σημασίας για τα ελληνικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

• Σε ποιες ενέργειες θα προβούν προκειμένου να αποκατασταθεί πλήρως η χρηματοδότηση του ΣΕΑΒ και της συνεπαγομένης ηλεκτρονικής πρόσβασης στα διεθνή επιστημονικά περιοδικά, ώστε η παραγωγική Ελληνική ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα να μπορέσει να διεξάγει απρόσκοπτα το έργο της;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Μαρία Ρεπούση
Κυρίτσης Γιώργος