Σε συνεχείς επαφές και συζητήσεις βρίσκεται τις τελευταίες μέρες η αρμόδια αντιδήμαρχος κ. Κάκλα, στο πλαίσιο της ενεργειακής αποτύπωσης και ταξινόμησης των Σχολικών Κτηρίων με σκοπό την βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητάς τους. Οι επαφές γίνονται με τους ενεργειακούς υπευθύνους δημοσίων σχολικών κτηρίων του νομού μας.
Καταγραφή
Λαμβάνοντας υπ’ όψη την σχετική Οδηγία που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση για την ενεργειακή απόδοση των δημοτικών κτηρίων εντός της Κοινότητας, ξεκινά μία ενεργειακή καταγραφή για την βελτίωση της Ενεργειακής Απόδοσης των Σχολικών Κτηρίων.
Αρχικός στόχος είναι η αλλαγή συμπεριφοράς των χρηστών του κίτρου (μαθητές, καθηγητές, γονείς) μέσω της αύξησης της ευαισθητοποίησης τους. Στη συνέχεια καλούνται οι Σχολικές επιτροπές των Σχολικών μονάδων του Δήμου να εξετάσουν την ένταξη τους στο ειδικό πρόγραμμα Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων σε κτηριακές εγκαταστάσεις και ιδίως σε δώματα και στέγες κτηρίων.
Οι πληροφορίες οι οποίες θα αποτυπώνονται θα είναι βάσει των στοιχείων κατανάλωσης προηγούμενων ετών (2009, 2008, 2007 ) για καύσιμα ( πετρέλαιο, φυσικό αέριο), ηλεκτρική ενέργεια και νερό, από όπου θα υπολογίζονται οι αντίστοιχοι δείκτες για κατανάλωση ενέργειας, εκπομπές του C02 και κατανάλωση νερού του κτηρίου ανά τετραγωνικό μέτρο ανά έτος.
Ενεργειακή απόδοση
Ενεργειακή επιθεώρηση είναι η διαδικασία η οποία περιλαμβάνει καταγραφή και εκτίμηση κατανάλωσης ενέργειας, των παραγόντων που επηρεάζουν την κατανάλωση, αποτύπωση δυνατότητας εξοικονόμησης της ενέργειας αυτής, αποτύπωση τον ενεργειακών χαρακτηριστικών του κτιρίου, υπόδειξη προτάσεων.
Αυτό γίνεται με τη βοήθεια τόσο πολύπλοκων αλλά και απλών υπολογιστικών εργαλείων προκειμένου να αναλυθεί το ενεργειακό ισοζύγιο.
Η βελτίωση του ισοζυγίου επιτυγχάνεται με βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα.
Η εξοικονόμηση ενέργειας μπορεί να φτάσει πολλές φορές έως και το 50% σε ορισμένα κτίρια.
Ερευνα